Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider
foto: © 2016 Zikliamatore
donderdag 7 april 2016 om 17:05

Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider

Samuel Sánchez heeft in de Ronde van het Baskenland de etappe naar Orio gewonnen. De 38-jarige renner van BMC kwam na een rit van 165 kilometer als eerste over de finish nadat hij in de slotfase ontsnapte uit het peloton. Wilco Kelderman neemt de leiding in het algemeen klassement over van Mikel Landa.

Zes leiders
In Noord-Spanje bleef de koers lang gesloten. Stefan Denifl wist van de situatie te profiteren door als eerste boven te komen op de Jaizkibel en de Arkale. De Oostenrijker sprokkelde hiermee dure punten voor het bergklassement.

Nadat aanvankelijk dertien renners een poging waagden, slaagden zes renners erin om definitief te ontsnappen. Luis Ángel Maté (Cofidis), Ángel Vicioso (Katusha), Carlos Verona (Etixx Quick-Step), Simone Petilli (Lampre-Merida), Tim Wellens (Lotto Soudal) en Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) werkten goed samen en bleven samen voorop. De zes reden een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar.

Steile Alto de Aia
In de slotfase kwam het peloton op de steile Alto de Aia (met stukken tot 28%) snel dichterbij. Dat was voor Alberto Contador en Nairo Quintana het sein om te vertrekken. Zij wisten samen met Sergio Henao bij de oorspronkelijke leiders aan te sluiten. Verona was inmiddels ontsnapt. In de natte afdaling bleef de Spanjaard vooruit, maar Wellens en Maté wisten op drie kilometer voor het einde aan te sluiten.

De steile muur naar Aia - foto: © 2016 Zikliamatore

De steile muur naar Aia – foto: © 2016 Zikliamatore

Sánchez valt aan, Kelderman nieuwe leider
Op twee kilometer voor het einde volgde echter een hergroepering. Kelderman versnelde direct, maar werd al snel teruggepakt door Contador. In een spannende finale plaatste Sánchez een demarrage. Hij ging als eerste de afdaling in en het peloton slaagde er niet meer in om hem bij te halen. De renner van BMC kon hierdoor zijn eerste zege sinds 2013 boeken.

Doordat klassementsleider Landa achterop was geraakt, vertrekt Kelderman morgen als nieuwe leider. Zijn voorsprong in het algemeen klassement bedraagt vijf seconden op Henao en zeven tellen op Landa. Sánchez volgt op acht tellen als vierde.

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag. Morgen staat er een bergrit met aankomst bovenop Alto de Arrate op het programma.

Kelderman ontvangt na afloop de kussen - foto: © 2016 Zikliamatore

Kelderman ontvangt na afloop de kussen – foto: © 2016 Zikliamatore

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
7 april 2016 18:47
Bennet dnf is toch al een knecht minder
7 april 2016 18:53
@jessek21
Die Bennett heeft nog niks kunnen doen, vanwege ziekte, dus ze zullen hem niet erg missen.

@vlek
Ik vind Oomen eigenlijk 'n beetje tegenvallen in deze ronde, zeker gezien z'n prestaties op Corsica. Dan vond ik Daan Olivier meer indruk maken in z'n eerste Pais Vasco.
7 april 2016 18:54
Bennett viel toch niet meer op te rekenen. Bouwman, Lindeman, Martens en zeker Battaglin rijden zeer verdienstelijk. En ook voor Campenaerts is het morgen een mooie dag, lijkt me.
7 april 2016 19:01
De eerste twee dagen viel Oomen inderdaad iets tegen, de laatste twee dagen is het echter heel verdienstelijk.
7 april 2016 19:08
@rahims
Dank!
7 april 2016 19:22
@tendam: Het is Oomens debuut in de world tour... Gun die jongen de tijd om te wennen aan het niveau. Het feit dat ie gisteren zo goed mee zat is wat dat betreft al behoorlijk knap.
7 april 2016 19:22
Er staan ruim 20 man binnen een minuut, en met de twee lastige etappes die nog komen is het heel goed mogelijk dat zowel Kelderman als Gesink nog buiten de toptien gaan vallen. Maar ook in dat geval is er in een paar dagen veel veranderd, vooral ook door de manier waarop ze afgelopen dagen hebben gekoerst. Dat was meer dan overtuigend. In Catalonië leek het te gaan uitdraaien op een rampseizoen. Nu staan alle seinen weer op groen.
7 april 2016 19:30
@grobbel
Dat klopt, maar twee weken terug was hij nog beter dan Lawson Craddock, en die koerst nu voorin mee. Maar goed, hij is inderdaad nog erg jong.
7 april 2016 19:34
Mooi en een boost voor het zelfvertrouwen van Kelderman. Top-5 wordt nu heel realistisch als doel. Winnen zou mij verrassen, maar het is hem gegund. Eindelijk weer een koers van Kelderman in de lijn van voorjaar 2014. Nog niet zo goed als toen, maar wel weer op weg.
7 april 2016 19:35
Jammer dat Contador achter Kelderman aanging anders had het nog mooier kunnen zijn. Henao toch wel de sterkste denk ik. Maar NL laat zich zienmet Oomen, Gesink en Kelderman. Ook Belgen prima met Vervaeke en De Plus.
7 april 2016 19:51
Quote:
Purito - 7 april 2016 om 18:33
  

@tendam
Toch is hij altijd wat onderbelicht gebleven. Dat komt natuurlijk omdat hij nooit een traditionele grote koers heeft gewonnen.


Hij won de Pais Vasco, een rittenkoers die ruim 10 jaar ouder is dan de Vuelta. Mijn mooiste herinnering aan Sanchez was de bergtrui in de Tour. Heb sinds ik wielrennen volg, geen mooiere winnaar van 'de bollen' gezien.
7 april 2016 19:54
Het hoort er allemaal bij, de verwachtingen die op korte termijn heel snel worden bijgesteld. Gesink en vooral Kelderman halen hier in absolute zin zeker een hoog niveau. Het is vooral de relatieve prestatie die zo aanspreekt. Als ze in februari en maart al goed reden zou het enthousiasme nu minder zijn. Nou oke, voor Kelderman zou dat de hoop dat hij dit kan volhouden misschien weer groter maken.
Zoals terecht wordt opgemerkt staat het in de bovenste regionen van het klassement nog erg dicht bij elkaar en volgen er nog twee hele lastige dagen. Kelderman heeft een kleine bonus in tijd maar nu wel extra de ogen op zich gericht. Als consistente klassementsrenner heb ik nog wat twijfels bij hem. O.a. in de laatste Ruta del Sol en Eneco Tour viel hij op het laatst iets terug. Mocht hij nu standhouden dan kan dat een doorbraak zijn. Met standhouden bedoel ik vooral niveau, dus dat kan ook een 5e plaats na een secondenspel zijn.

Sam Oomen? Laat hem maar niet meteen de sterren van de hemel rijden. Liever nog jarenlang doorgroeien dan dat blijkt dat hij vergeleken met zijn leeftijdsgenoten vooral eerder zijn maximale potentieel heeft benaderd en deze voorsprong vervolgens kwijtraakt. Want daar houd ik tegenwoordig zeker rekening mee.
7 april 2016 20:19
Ze kunnen alleen winnen als ze Sky en Tinkoff laten rijden en zelf allen die Belg laten meewerken.....niet als in bv de Eneco Tour dat je 70 km voor het einde alleen zit.
7 april 2016 20:27
Vanaf morgen noemen ze Campenaerts vermoedelijk Vasil ipv Victor, hopelijk kan hij zijn werk doen tot 120km.
7 april 2016 20:49
Mooi dat Sammy op zijn leeftijd weer eens een mooie overwinning pakt. Altijd een mooie renner geweest.

Ik vind hem niet ondergewaardeerd. Hij is olympisch kampioen geweest en er zijn maar weinig renners die dat kunnen zeggen. Podium in de tour en nog een handvol overwinningen. Aanvallende manier van rijden en 1 van de meest spectaculaire dalers allertijden.
7 april 2016 20:55
De blijdschap op het gezicht van deze oude krijger.... heerlijk gewoon.

En wat reed Wilco sterk zeg. Echt heel knap hoe hij stand houd tussen de grote jongens. Kijk echt uit naar morgen.
7 april 2016 21:39
schitterende koers ,echt reclame voor de sport,maar om nou gesink als knecht te gaan noemen vanwege 14 seconden begrijp ik eigenlijk niet,denk dat hij beter de tijdrit gaat rijden dan wilco namelijk.
fijn om de mannen zo van voren te zien rijden
7 april 2016 22:41
Ik deel de mening van Purito wel dat Samu vaak een beetje de ondergewaardeerde van het stel was. En in wezen was dat wellicht ook wel terecht. Een prachtig voorbeeld hiervan was de eerste zware bergrit (uit mijn hoofd) in de Tour 2010. Contador en Schleck bestookten elkaar met aanvallen, de taaie Sammie bleef terugkeren tijdens sursplacemomentjes en werd er toen weer afgereden. In de afdaling kwam hij nog dicht, totdat de kramp erin schoot. Het was tragisch en tegelijk prachtig om te zien dat iemand zich zo leeg kon rijden maar uiteindelijk nét achter het net viste. En eerlijk is eerlijk: uiteindelijk is hij nooit in de buurt geweest van een eindzege in een grote ronde, hoewel die derde week in de Vuelta 2007 echt smullen was (toen ie Cunego op zijn nummer zette in de afdaling, gewoon wauw). Een beetje de pech dat hij nooit de eenzame beste Spanjaard was (en dat kon ook niet meer, het was namelijk inmiddels wel een echte Bask geworden :)). Valverde had een ronde gewonnen, Contador meerdere, en Rodriguez kon profiteren op het moment dat beide heren even geschorst of gewoon afwezig waren en heeft nog een paar Lombardijes op zijn naam.

Juist omdat Sanchez toch een beetje de underdog was had hij mijn volledige sympathie. En inderdaad ook een erelijst om u tegen te zeggen. Olympisch kampioen, Itzulia, bollen, Tourrit, Vueltaritten, en nog wat mooie ereplaatsen (herinnert u zich die geweldige actie op het WK 2006 nog?). En in Itzulia 2010 fungeerde hij ook als mentor van mijn huidige favoriete renner. Zo is het stokje prachtig overgedragen.
7 april 2016 23:08
Heb nooit echt wat gehad met Samuel maar vind dat poetertjes er mooi over kan vertellen ! Chapeau.

Bijna had ie lombardije er nog bij he, dat scheelde echt maar een dikke band !
7 april 2016 23:52
@poetertjes
Mooi! Zo is het gewoon!

Salzburg was inderdaad genieten, maar minstens zo straf vond ik zijn escapade in het Kampioenschap van Zürich in 2006 (wat doodjammer dat die koers er niet meer is). Alleen zoals Sammy dat kon (kan): onweerstaanbaar hard wegrijden in de afdaling, in de gietende regen. Prachtige solo.

Sanchez had ook vaak het tactisch vernuft om toch een koers te winnen, ondanks dat hij niet de sterkste was. Is ook een kwaliteit. En hij kon alles: klimmen, dalen, tijdrijden, sprinten en op het vlakke doorrammen. Maar hij verloor ook nog eens een koers op een domme manier. Remember de sprint tegen trage Andreas in PN? ;)

Overigens bedoel je toch dat Purito kon profiteren van de schorsingen van Contador en Valverde om populairste/beste Spanjaard te worden (voor een tijdje)? Niet dat hij zijn zeges te danken heeft aan die schorsingen? Dat laatste is natuurlijk wel onzin. Maar wss bedoel je dat ook niet ;)
8 april 2016 10:47
Sammie koerst als in zijn beste dagen! Mooi ook die omhelzing van Purito.
8 april 2016 11:39
Quote:
Overigens bedoel je toch dat Purito kon profiteren van de schorsingen van Contador en Valverde om populairste/beste Spanjaard te worden?

Exact. Voorheen werd Purito vooral gezien als hulpje van Valverde. Toen die laatste even wegviel werd eindelijk gezien dat het nog wel meer was (werd vanaf dat jaar ook pas echt een kopman natuurlijk bij Katusha), namelijk de meest constante ronderenner van Spanje die ook echt een eigen wapen had, alleen zijn tijdrit zat hem in de weg. Inmiddels is het alles behalve het hulpje van Valverde, ha!
8 april 2016 12:08
En dan te bedenken dat BMC Samu in extremis heeft opgepikt een paar jaar geleden toen hij al bezig was met wat marketingklusjes voor Orbea...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.