Sánchez verrast peloton in Zwitserland, Asgreen leidt

zondag 16 juni 2019 om 17:27
Sánchez verrast peloton in Zwitserland, Asgreen leidt

foto: Cor Vos

Luis Léon Sánchez heeft door een late aanval de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De ervaren Spanjaard van Astana demarreerde net na de afdaling van de slotklim. Dat was het juiste moment, want het uitgedunde peloton kwam te laat om Sánchez nog terug te pakken. De leiderstrui ging van Rohan Dennis naar Kasper Asgreen.

Imhof in de aanval
Vier renners kozen het ruime sop. Thuisrijder Claudio Imhof (nationale selectie) besloot solo ten aanval te trekken. Hij kreeg Guillaume Van Keirsbulck (CCC), Fabien Grellier (Total Direct Energie) en Gavin Mannion (Rally-UHC) achter zich aan. Imhof pakte twee minuten op zijn achtervolgers en ruim vier minuten op het peloton.

De renners reden drie rondes van ruim vijftig kilometer, met elke keer twee klimmen: Schallenberg (8,2 km aan 4,9%) en Chuderhüsi (2,8 km aan 9,8%). Tijdens de tweede ronde werden de drie achtervolgers opgeslokt door het peloton, dat gemend werd door het Bahrain Merida van leider Rohan Dennis.

Astana zet aan
Imhof werd aan het lijntje gehouden en kreeg een voorsprong die schommelde rond de twee minuten. Op de Schallenberg van de laatste ronde gooide Astana het tempo de hoogte in, waardoor Imhof binnen no time gegrepen werd en het peloton uit elkaar geslagen werd.

Het werk van Astana werd gevolgd door een demarrage van Omar Fraile op 31 kilometer van de finish. Dennis moest vervolgens zelf het achtervolgingswerk opknappen, wat lukte. Ondanks demarrages van onder meer Mathias Frank en Kasper Asgreen op de slotklim van de Chuderhüsi kwam een grote groep over de top van de slotklim.

Late aanval Sánchez
Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Michael Matthews wisten na de top ook de aansluiting te vinden bij het uitgedunde peloton. Zij waren daardoor in een klap de grote kanshebbers voor ritwinst in Langnau im Emmental. Luis Léon Sánchez probeerde op tien kilometer van de finish nog een sprint te ontlopen.

De Spanjaard pakte een voorsprong van 35 seconden voor het peloton een achtervolging op poten wist te zetten. Die jacht op LLS kwam echter niet goed op gang, waardoor Sánchez al vroeg zijn armen in de lucht kon steken. Peter Sagan won kort daarachter de sprint voor plek twee.

De leiderstrui verwisselde van schouders. Kasper Asgreen pakte onderweg genoeg bonificaties om Dennis met één seconde voorbij te gaan in het klassement. Hij staat nu in dezelfde tijd met Sagan, die door zijn tweede plaats ook boni’s pakte. Dennis en Matthews staan derde en vierde op één seconde van Asgreen en Sagan.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.