zondag 31 maart 2024 om 08:22

Sander De Pestel opnieuw in vroege vlucht in de Ronde? “Misschien wel samen met Dries De Bondt”

Video Sander De Pestel in de vroege vlucht; dat is iets wat we dit voorjaar al een aantal keer hebben gezien. De renner van Decathlon AG2R La Mondiale heeft met Dries ‘de professor van de ontsnappingen’ De Bondt een ideale leermeester gevonden. “Het kan zomaar zijn dat De Bondt en ik samen in de vroege vlucht gaan meezitten in de Ronde”, vertelde De Pestel voor de camera van WielerFlits.

De Vlaming stond ons vorige week voor aanvang van de E3 Saxo Classic te woord. “Ik voel me goed”, zei hij toen. “Ik ben wel wat ziek geweest, zoals veel jongens, maar ik ben er nu wel door. Ik had een paar dagen wat last van spierpijn en ik zweette veel. Uiteindelijk heb ik gewoon twee dagen rust genomen en ben ik niet echt ziek ziek geworden. Niets al te serieus dus.”

“Het seizoen is tot nu toe goed verlopen. De voorbereidingswedstrijden waren goed. In de Omloop zat ik mee in de vroege vlucht en daar ben ik lang mee kunnen gaan. Dat was heel belangrijk voor de ploeg, want we hadden toen niemand mee in die eerste groep. Kuurne-Brussel-Kuurne was ook goed. Als ploeg doen we het zeker goed, we hebben een sterk blok. We worden misschien wel wat onderschat.”

‘Ik merk dat ik mijn plaats heb’
De Pestel maakt pas sinds dit seizoen deel uit van dat blok. De 25-jarige renner kwam over van Flanders-Baloise. “Ik heb eigenlijk geen aanpassingsperiode nodig gehad. Het team werkt zo professioneel. Je moet eigenlijk zelf niet veel doen of regelen. Bij ‘Vlaanderen’ was ik dat gewoon, dus op dat vlak is het makkelijker. En het helpt natuurlijk als de benen goed zijn en je het werk kan doen dat ze van je vragen. Of zelfs nog iets meer.”

“Ik merk wel dat ik mijn plaats heb. Ik weet ook welke rol ik heb. Dat is vaak proberen mee te schuiven in de vroege vlucht. Ik geef ook zelf aan dat ik dat graag zou willen doen. Dries (De Bondt, red.) eigenlijk ook. In de Ronde ga ik het misschien ook proberen om mee te zitten. Zeker omdat die koers aan mijn deur passeert in Sint-Niklaas. Dat is leuk.”

De Pestel naast Wout van Aert in KBK – foto: Cor Vos

Spelen met het peloton 
De Bondt toonde in Dwars door Vlaanderen nog maar eens dat je met de vroege vlucht ver kan geraken. De Pestel legde voor onze camera nog eens uit waarom een vroege ontsnapping een slim plan is: “Tegenwoordig is het gewoon de realiteit dat als je met acht of tien man de eerste slag kan overleven, je nog een resultaat kan rijden. Als je dan in een team zit waar er geen absolute kopman is, zoals bij ons, moet je die kansen grijpen.”

“Stel dat er tien of twaalf renners wegrijden, kan het zeker zijn dat zowel Dries als ik mee zal zitten. Daar hebben we het ook al over gehad. Dries is echt een heel slimme coureur op dat vlak. Hij is de professor van de ontsnappingen. Ik kan nog veel leren van hem op dat vlak. Hij weet dat je niet altijd snel moet rijden in de ontsnapping en dat je soms krachten moet sparen. Hij speelt met het peloton. Hij laat ze zachtjes terugkomen om ze dan het gevoel te geven dat ze de vlucht makkelijk kunnen pakken, om er dan weer verder van weg te rijden”, aldus De Pestel. Tot in de volgende vlucht dus!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.