Sanne Cant met ambitie naar BK: “Prestatie in tijdrit geeft vertrouwen”

Door , zaterdag 29 juni 2019 om 12:19
Sanne Cant met ambitie naar BK: “Prestatie in tijdrit geeft vertrouwen”

In haar allereerste BK tijdrijden ooit liet Sanne Cant donderdag een vierde plaats noteren. Ook morgen hoopt de drievoudige wereldkampioene veldrijden op een goed resultaat. “Conditioneel sta ik verder dan vorig jaar, toen ik brons pakte. Maar dat BK in Gent wordt wel een loterij. Alles moet in de juiste plooi vallen.”


Even terug naar donderdag, wanneer Sanne Cant zichzelf verbaasde op het BK tijdrijden. “Waarom ik daar nooit eerder aan deelnam? Omdat ik er van overtuigd was dat ik daar niets te zoeken had. Ik en tijdrijden, dat leek geen match”, vertelt Cant. “Maar na mijn voorjaarsstage ben ik er toch beginnen over nadenken. Kristof De Kegel – performance manager bij het team van de broers Roodhooft – heeft me bijgestaan bij het optimaliseren van de positie. Hij gaf me ook wat tips. Die vierde plaats is een mooie beloning.”

Progressie
Lotte Kopecky, de nieuwe tijdritkampioene, was een maatje te sterk. Maar Cant reed over de 25 kilometer amper tien seconden trager dan Jolien D’hoore (zilver), terwijl het brons van Annelies Dom maar een kwestie van zes tellen was. “Tot tien dagen voor het BK is nog aan mijn positie gesleuteld. En ik heb amper ervaring in deze discipline. Dan denk ik te mogen zeggen dat ik de komende jaren nog progressie kan maken. Leuk vooruitzicht, vind ik dat. En verder specialiseren in het tijdrijden is sowieso ook niet slecht richting het veldritseizoen. Je moet daar niet te veel voor omgooien.”

Extraatje: haar vierde plaats is voor Cant ook een bevestiging van haar goede conditie. De renster van IKO-Beobank is morgen sowieso een van de belangrijkste ousiders voor de titel. Niet vergeten dat Cant de voorbije zes jaar op elk BK op de weg in de top tien is geëindigd. Vorig jaar pakte ze brons in Binche. Die trend zou ze uiteraard graag doortrekken.

Onvoorspelbaar
“Al is er uiteraard een groot verschil tussen Binche vorig jaar en Gent dit jaar. Het parcours van de titelstrijd dit jaar is honderd procent vlak. Dan lag dat BK van vorig jaar me een stuk beter. Anderzijds sta ik dit jaar conditioneel een eind verder. Een jaar geleden ben ik met een knieblessure uit het veldritseizoen gekomen en die is me maanden blijven achtervolgen. Dit jaar bleef ik voorlopig van blessure gespaard. Niet dat ik al in absolute topvorm ben, maar ik ben zeker in orde.”

Binche – Cor Vos © 2018

Maar Cant kan dus amper inschatten wat dat betekent voor haar resultaat van morgen. “Nog meer dan bij de mannen is ook het BK dames een onvoorspelbare wedstrijd. Dan heb je bij de mannen nog een aantal grote blokken. Bij de dames is dat veel minder het geval en is er amper controle. Komt daarbij dat er in onze wedstrijd maar liefst drie titels – en dus negen medailles – te verdienen vallen. Dat kan zijn invloed hebben op het koersverloop.”

Negen medailles
Naast de titel voor de dames elite is er immers ook een podium voor de dames beloften én – nieuw dit jaar – een podium voor de dames die bij een ‘club’ rijden. De zogenaamde niet-UCI-teams. “Mooi dat dat onderscheid gemaakt wordt”, vindt Cant. “In België is het niet zoals in Nederland, waar de beste dames sowieso prof zijn. Bij ons zijn er tal van goede rensters die toch nog een andere job hebben. Maar het wordt op die manier wel onoverzichtelijk. Daar moet toekomstgericht nog over nagedacht worden.”

“Maar ik wil zeker niet kritisch overkomen, want het gaat de goede kant op met dat Belgische dameskampioenschap. Ik herinner me dat we vroeger om 5u ’s morgens moesten opstaan om te eten, want om 8u moesten we van start. Ongehoord. Ik herinner me ook dat het BK vroeger amper honderd kilometer lang was. Dan is dit jaar heel veel in de positieve zin veranderd. We starten nu om 10u15 voor een koers van 120 kilometer. Dat gaat echt de goede kant op.”

Hele dag koers
Dat het ook voor het publiek een meerwaarde is, redeneert de 28-jarige Kempense. “De toeschouwers kunnen eerst naar de start van de mannen, daarna kunnen ze naar de Blaarmeersen afzakken om het dames-BK te zien, terwijl de mannen hun grote lus afwerken. Als wij ons BK achter de rug hebben, zijn de mannen terug en beginnen ze aan hun finale met de plaatselijke rondjes. Zo heeft het publiek een hele dag koers .”


Parcours en deelnemerslijst

Net als de mannen, starten ook de dames in het centrum van de Oost-Vlaamse hoofdstad. In een eerste lus gaat ht via Ledeberg richting Merelbeke, waarna het langs de Binnenring  (Merelbeke, Zwijnaarde, Sint-Denijs, Drongen) naar de aankomstzone gaat.

Daarna staan er zeven plaatselijke ronden op het programma, dezelfde plaatselijke rondjes als de heren. In totaal hebben de dames 119,8 kilometer af te leggen. Start om 10u15. Aankomst voorzien tussen 13u30 en 14u.

De deelnemerslijst vindt u via deze link…  Als uittredend kampioene start Annelies Dom (Lotto Soudal Ladies) met rugnummer 1. Alle rensters met een ‘j’ voor hun naam komen in aanmerking voor het BK dames U23.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jolien D’hoore
*** Lotte Kopecky, Sofie De Vuyst
**  Sanne Cant, Kelly Druyts, Annelies Dom
*  Kaat Hannes, Lensy Debboudt, Kelly Van Den Steen, Femke Verstichelen

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.