Sanne Cant ploegt naar nieuwe Wereldbeker-zege in Zeven
zaterdag 25 november 2017 om 14:32

Sanne Cant ploegt naar nieuwe Wereldbeker-zege in Zeven

Sanne Cant heeft na eerdere wereldbekerzeges in Waterloo en Bogense ook de manche in het Duitse Zeven op haar naam geschreven. De Belgische wereldkampioene wist op de zware modderomloop haar naaste belaagsters Helen Wyman en Katie Compton in de slotronde van zich af te schudden. Door haar derde wereldbekerzege van het seizoen, vergroot Cant haar voorsprong in het klassement.

Wyman en Cant nemen de kopstart
Op een bijzonder modderachtige omloop in het Duitse Zeven was het Helen Wyman die in de beginfase de goede vorm van de voorbije weken doortrok. Het was alleen wereldkampioene Sanne Cant die het helse tempo van de ervaren Britse enigszins van repliek wist te dienen. Na één ronde telde de winnares van de Koppenbergcross een voorgift van enkele seconden op Cant, terwijl een driekoppige achtervolgingsgroep bestaande uit Katie Compton, Ellen Noble en Loes Sels al volgde op meer dan tien seconden.

Na goed anderhalve ronde wist Cant echter opnieuw aan te sluiten bij Wyman. In de achtergrond bleek de diesel van Compton warmgedraaid. De ervaren Amerikaanse kwam – ondanks de vele looppassages – tot op een vijftal seconden van de twee koploopsters. In de achtergrond was Sophie de Boer ondertussen bezig met een ware inhaaljacht. De Nederlandse kende pech bij de start, verzeilde hierdoor in de achtergrond, maar werkte zich binnen een mum van tijd op naar plek vijf in de koers.

Compton sluit aan na achtervolging, Cant toont zich superieur
Na goed vijfentwintig minuten koers wist Compton haar knappe achtervolgingsrace te bekronen met de aansluiting vooraan. Dit was echter buiten Cant gerekend. De wereldkampioene versnelde, reed Wyman uit het wiel, maar een bijzonder sterke Compton reed op haar eigen tempo weer naar het achterwiel van de Belgische. Door het gestokte tempo wist Wyman weer vooraan aan te sluiten. Aan het einde van de derde ronde hadden Compon, Cant en Wyman een voorsprong van vijftien tellen op Katerina Nash, terwijl De Boer op ruim een halve minuut volgde.

Compton en Cant wilden elkaar aanvankelijk geen duimbreed toegeven: Compton haalde de bovenhand op de zware modderstroken, terwijl Cant zich de betere loopster toonde. Dit laatste aspect bleek doorslaggevend. Cant wist meter voor meter weg te lopen bij de Amerikaanse, waardoor ze de slotronde mocht aanvatten met een bonus van acht seconden. Dit bleek meer dan toereikend voor de winst. Ondertussen wist Wyman een duidelijk vermoeide Compton uit het wiel te rijden in de strijd om plek twee. Nash wist De Boer uiteindelijk nog af te houden voor plek vier. Zeven bleek overigens niet de plek van de wederopstanding van Maud Kaptheijns. De seizoensrevelatie – die de laatste weken kampt met een knieblessure – eindigde met een 28e plaats ver in de achtergrond.

Wereldbeker veldrijden vrouwen 2017-2018
Uitslag manche 5: flag-de Zeven

1. flag-be Sanne Cant in 51m29s
2. flag-gb Helen Wyman op 12s
3. flag-us Katie Compton op 23s
4. flag-cz Katerina Nash op 43s
5. flag-nl Sophie de Boer op 55s
6. flag-be Jolien Verschueren op 1m17s
7. flag-it Eva Lechner op 1m21s
8. flag-gb Nikki Brammeier z.t.
9. flag-be Loes Sels op 1m36s
10. flag-be Laura Verdonschot op 1m46s

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
25 november 2017 14:45
Ik zag in de eerste bocht naar rechts (2e bocht in het parkours) dat Sofie de Boer moest uitwijken waardoor Nash viel en Verdonschot onder andere werd opgehouden. De Boer leek te ontkomen maar kreeg denk ik schakelproblemen waardoor ze moest wisselen en achterin ter hoogte van Nash, Arzuffi en Verschueren weer het veld in kwam. Vervolgens kwam Nash heel sterk opzetten, wat de Boer iets later ook deed door in die langere afdaling (met de 180 graden bocht onderaan waar Noble en Sels problemen hadden) langs wat rensters te vliegen.

Dit wilde ik even delen omdat ik vaak het idee heb dat onze vriend Jeroen een hoop mist.
25 november 2017 16:29
Mooie strijd tot net voor de laatste ronde. Cant duidelijk in het slot het beste. Kaptheijns had deze ook beter overgeslagen. Nu is ze nog jong, dus een goed leermoment wel maar toch.
25 november 2017 17:43
Nederlanders minder vooraan dan in het begin van het seizoen. Later van het seizoen weer wel, vermoedelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.