Sanne Cant, Sanne Cant en nog eens Sanne Cant doorheen de geschiedenis van het BK veldrijden voor vrouwen
foto: Cor Vos
maandag 8 januari 2024 om 07:00

Sanne Cant, Sanne Cant en nog eens Sanne Cant doorheen de geschiedenis van het BK veldrijden voor vrouwen

Het BK veldrijden voor vrouwen wordt al jaren gedomineerd door Sanne Cant. De renster uit de Kempen won al maar liefst veertien keer, de eerste keer in 2010. Maar wie won er daarnaast nog? WielerFlits neemt je mee in de historie.

De vrouwen reden pas in 2001 – de mannen al in 1910 – hun allereerste Belgische kampioenschap. Kathleen Vermeiren haalde het in Mol van Anja Nobus en Lory Laroy. Nobus kon een jaar later wel winnen, iets wat ze in 2004 nog eens overdeed. In de eerste zes edities van het BK stond zij overigens steeds op het podium.

Na twee medailles kon Loes Sels in 2007 en 2008 zegevieren. Een jaar later kwam Sanne Cant in beeld. Na een bijzonder spannende strijd in Ruddervoorde moest ze het afleggen tegen Joyce Vanderbeken. Lang duurde het echter niet voordat Cant kon winnen op het BK, want een jaar later was het raak. Sindsdien is ze begonnen aan een imposante rij van veertien zeges.

Cant in Antwerpen in 2011 – foto: Cor Vos

Door de jaren heen heeft ze van verschillende rensters tegenstand gekregen. Onder meer Vanderbeken, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Lotte Kopecky (!) en Marion Norbert Riberolle grepen naast de titel. Cant gaf de laatste tijd aan niet al te veel bezig te zijn met het BK, al heeft ze nog een (kleine) missie. “Katie Compton heeft er wel 15, een record dat mooi zou zijn om te evenaren, maar het moet niet meer.”

Laatste winnaars flag-be BK veldrijden vrouwen
2023: flag-be Sanne Cant
2022: flag-be Sanne Cant
2021: flag-be Sanne Cant
2020: flag-be Sanne Cant
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant


Het BK veldrijden voor vrouwen gaat op zaterdag 13 januari door.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.