Sanne Cant wil streep zetten onder vorige seizoenen: “Weer meestrijden voor het podium”
foto: Cor Vos
zaterdag 2 oktober 2021 om 13:15

Sanne Cant wil streep zetten onder vorige seizoenen: “Weer meestrijden voor het podium”

Sanne Cant begint dit weekend aan haar crossseizoen. In de Ethias Cross van Meulebeke duikt de Belgische kampioene weer voor het eerst het veld in na een gevulde wegcampagne met het team Plantur-Pura. De komende maanden hoopt ze een streep te kunnen zetten onder de twee afgelopen crosswinters, die moeizaam zijn verlopen.

Cant kijkt uit naar de start van het nieuwe veldritseizoen, en vooral naar het publiek langs de kant. “Vorig jaar was heel speciaal. In de eerste crossen stoorde het niet echt dat er geen publiek langs de kant stond, maar naar de kampioenschappen toe begon ik dat wel te missen. Ik ben blij dat de mensen er terug zijn. Op een of andere manier geeft dat toch extra motivatie”, zegt ze in een ruim vier minuten durende video, die door haar ploeg IKO-Crelan is opgenomen.

Tevreden kijkt de 30-jarige renster terug op haar zomer. “Ik heb best een goede zomer gehad. De voorbereiding is eigenlijk gelopen zoals gepland en gehoopt. Met onze nieuwe wegploeg heb ik mooie koersen kunnen rijden en ik heb eindelijk eens van het allerhoogste niveau kunnen proeven. Tijdens de voorjaarskoersen zijn wel wat dromen uitgekomen, bijvoorbeeld om als Vlaamse in de Ronde van Vlaanderen te kunnen starten.”

Cant bij haar debuut in de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

Cant merkt dat ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden, vertelt ze. “Ik heb wel een nieuwe Sanne ontdekt. Ik deed al tien jaar dezelfde wegkoersen in de zomer. Om nu eens iets nieuws te doen, deed echt veel deugd. In de wegploeg voelde ik mij ook supergoed thuis. Als je jezelf de hele zomer kunt amuseren, werkt dat wel iets plezanter dan wanneer je je de zomer door moet sleuren om aan de winter te beginnen.”

Sprint
Ook ontdekte ze in bijvoorbeeld de Lotto Belgium Tour en de Ladies Tour of Norway haar snelle benen. “Onbewust begon ik een beetje richting de sprint toe te werken in de wedstrijden, nadat het een keer redelijk goed was gegaan. Dat was een eigenschap van mezelf die ik niet kende. Of ik dat kan meenemen naar het crossseizoen? Misschien heb ik wel een mentaal voordeel, dat de concurrentes nu toch iets meer schrik hebben om met mij naar de aankomst te gaan.”

Cant vindt het lastig om haar verwachtingen voor het seizoen uit te spreken. “Zeker omdat ik nog geen enkele wedstrijd heb betwist. Ik weet dat ik twee heel slechte seizoenen gedaan heb, daar ben ik mijzelf ook van bewust. Ik hoop dat die nu echt achter mij zijn en dat ik terug van voren kan meestrijden voor het podium. Als dat niet het geval is, denk ik dat het wel een ontgoocheling gaat zijn. Dan denk ik dat het einde van mijn carrière ook heel kort bij is.”

Op het BK veldrijden in Middelkerke, op 9 januari, hoopt de Belgische voor een dertiende titel te gaan. “Het Belgisch kampioenschap blijft altijd wel een ambitie. Het zou raar zijn om de trui niet meer aan te hebben, zowel voor mij als de mensen rondom mij. Ik kijk er wel echt naar uit om daar mijn nummer weer op te spelden. Dat blijft iets om mee bezig te blijven. We gaan een heel apart seizoen krijgen, vooral omdat de Wereldbeker zo super uitgebreid is.”

Tijdens Brugge-De Panne samen met Ceylin del Carmen Alvarado – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.