Sanne Cant zet Nederland te kijk met derde wereldtitel op rij
Foto: Cor Vos
zaterdag 2 februari 2019 om 15:52

Sanne Cant zet Nederland te kijk met derde wereldtitel op rij

Sanne Cant heeft in het Deense Bogense haar derde wereldtitel op rij gegrepen. De Belgische rekende in de laatste ronden af met maar liefst vier Nederlandse rensters. Lucinda Brand strandde op de dichtste ereplaats, Marianne Vos pakte het brons.

De vrouwen-eliterensters werden vlak voor de start van hun wereldkampioenschap opgeschrikt door een fikse regenbui. De schuine kanten lagen er door de regenval opeens veel gladder bij en ook fietswissels waren niet meer ondenkbaar. Marianne Vos trok zich daar weinig van aan en schoot, zoals we haar kennen, als een kanonskogel uit de startblokken.

Toch was het vooral Denise Betsema die in de openingsfase indruk maakte. Ze kreeg een klein gaatje na de eerste technische zone, maar het was haar landgenote Annemarie Worst die de scheve situatie zo snel mogelijk weer wilde rechtzetten. Ze bracht zo de Belgische Sanne Cant, maar ook Marianne Vos weer terug in de wedstrijd. En topfavoriete Lucinda Brand? Zij had het blijkbaar moeilijk met het vinden van de juiste lijnen op de schuine kanten. Brand leek bij momenten volledig op de sukkel en maakte fout na fout. Op de rechte stukken vond ze toch haar tempo.

Een verrassing in ronde twee: mountainbikester Jolanda Neff pakte plots uit met een waanzinnig snelle ronde. De Zwitserse was op rij vier (!) moeten starten, maar ging als een bezetene tekeer en kwam op die manier zelfs helemaal vooraan aansluiten. Even snel als Neff in de eerste groep was komen postvatten, zo snel viel ze ook weer terug. Zichzelf volledig opgeblazen, zo bleek. Wél bij machte om voorin te blijven: Lucinda Brand, die steeds beter in haar ritme kwam en ook de technische passages steeds beter onder de knie kreeg. Het zou dus een strijd tussen de eenzame Cant en het Nederlandse kwartet worden. Al reden de Nederlanders nooit echt als een hecht blok.

Cant was blijkbaar niet onder de indruk van dat oranje geweld, want in de een na laatste ronde nam ze zelf het heft in handen. Het tempo van Cant lag bijzonder hoog. Te hoog voor Worst en Betsema, die hun kruit al in de eerste wedstrijdhelft hadden verschoten. Ook Brand kwam op een gaatje te zitten, nadat ze bij een fietswissel in de materiaalpost onderuit ging. Vos nam haar nog even op sleeptouw om Cant alsnog bij de lurven te grijpen, maar de Belgische was simpelweg te sterk.

flag-dk Wereldkampioenschap veldrijden Bogense 2019
Uitslag vrouwen elite

1. flag-be Sanne Cant
2. flag-nl Lucinda Brand op 9s
3. flag-nl Marianne Vos op 15s
4. flag-nl Denise Betsema op 25s
5. flag-nl Annemarie Worst op 34s
6. flag-ch Jolanda Neff op 1m16s
7. flag-us Kaitlin Keough op 1m21s
8. flag-gb Nikki Brammeier op 1m36s
9. flag-nl Sophie de Boer op 1m59s
10. flag-be Ellen van Loy op 2m05s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.