Sastre wint Giro-rit op Monte Petrano (+beeld)
maandag 25 mei 2009 om 18:04

Sastre wint Giro-rit op Monte Petrano (+beeld)

Carlos Sastre heeft laten zien dat hij één van de favorieten is deze Giro d’Italia. De kleine Spanjaard won met 25 seconden voorsprong op Denis Menchov, die de gehele rit alleen naar Danilo di Luca keek. De Italiaan werd derde op 26 tellen.

De koninginnerit begon met een twintig-koppige kopgroep met klinkende namen als Popovych, Cunego, Voigt, Scarponi en Ardila. Ook Nederlander Maarten Tjallingii zat in de vroege vlucht.

Het tempo in het peloton werd hoog gehouden door Rabobank, die met leider Denis Menchov de favoriet had voor de etappezege. Ardila liet zich later uitzakken om op de één na laatste klim het tempo te onderhouden, samen met Dimitry Kozontchuk.

In de kopgroep waren Popovych, Cunego en Bosisio de besten. In de afdaling glipte de Oekraniër weg bij de twee Italianen. Serge Pauwels gooide het tempo omhoog op de eerste steile kilometers voor Cervélo-kopman Carlos Sastre.

Ivan Basso nam daarna het tempo over en alleen Di Luca, Menchov en Sastre even later konden volgen. De Spanjaard nam daarna het initiatief en ging alleen door. Basso ging er daarna achteraan, en liet de twee favorieten achter. Di Luca zag zijn klassement vliegen en ging in de achtervolging, met een makkelijk parerende Menchov.

De voorsprong bleef tussen Sastre en de roze trui zo’n dertig seconden. Voor Popovych was het op drie kilomter voor de meet gedaan en reed Sastre naar de overwinning. Menchov won de sprint voor de tweede plaats van Di Luca. Basso werd op één kilometer van de meet namelijk nog bijgehaald door de twee.

Etapp 16, Pergola – Monte Petrano (237 km)
1 Carlos Sastre (Cervélo) 7:11:54
2 Denis Menchov (Rabobank) +0:24
3 Danilo Di Luca (LPR) +0:26
4 Ivan Basso (Liquigas) +0:28
5 Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) +1:18
6 Francesco Masciarelli (Acqua e Sapone) +1:20
7 Franco Pellizotti (Liquigas) z.t.
8 Tadej Valjavec (Ag2r) +2:10
9. José Serpa (Diquigiovanni) +2:36
10. Levi Leipheimer (Astana) +2:50

Algemeen klassement
1 Denis Menchov (Rabobank) in 70u6m30s
2 Danilo Di Luca (LPR) 0’39
3 Carlos Sastre (Cervélo) 2’19
4 Franco Pellizotti (Liquigas) 3’08
5 Ivan Basso (Liquigas) 3’19
6 Levi Leipheimer (Astana) 3’21
7 Michael Rogers (Columbia) 5’54
8 Stefano Garzelli (Acqua e Sapone) 8’21

Laatste kilometers

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.