Savio pleit in open brief voor behoud vier wildcards
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2019 om 12:09

Savio pleit in open brief voor behoud vier wildcards

De UCI liet vorig jaar weten een akkoord te hebben bereikt met de ploegen, renners en organisatoren over hervormingen in de wielersport. Zo zullen het aantal wildcards afnemen, wat tegen het zere been is van Gianni Savio. De excentrieke teammanager van Androni Giocattoli-Sidermec pleit in een open brief voor het behoud van het huidige aantal wildcards.

Zo mocht RCS Sport, de organisatie achter de Giro d’Italia, dit jaar nog vier ProContinentale formaties uitnodigen. Uiteindelijk kregen Androni Giocattoli-Sidermec, Nippo-Vini Fantini-Faizanè, Bardiani-CSF en Israel Cycling Academy een wildcard. Maar dit zal in de toekomst veranderen.

In 2020 komt de UCI namelijk met een ranglijst voor ploegen, gebaseerd op de uitslagen van de tien beste renners: de UCI World Ranking. De twee beste ProTeams (de vervanger van de ProContinentale Teams) in de World Ranking mogen starten in de grote rondes, waardoor er nog maar twee wildcards overblijven.

“Nieuwe plannen zijn desastreus voor de ProContinentale teams” 
“De nieuwe plannen zijn desastreus voor de ProContinentale ploegen, aangezien ze geen zekerheid meer kunnen geven aan huidige sponsoren en potentiële nieuwe geldschieters. Er is veel meer onzekerheid. De ProContinentale teams zullen op die manier verdwijnen”, is Savio somber.

“En dat terwijl de ProContinentale ploegen garant staan voor de ontwikkeling van jong talent. De renners worden er klaargestoomd voor het grote werk. Zie het als een soort springplank. Wij als Androni Giocattoli-Sidermec hebben jongens als Egan Bernal, Iván Sosa en Davide Ballerini weten op te leiden.”

Oproep aan de UCI
“En wellicht maken renners als Fausto Masnada, Mattia Cattaneo en Andrea Vendrame ook wel de stap naar het hoogste niveau. Het is belangrijk om de ProContinentale formaties te blijven steunen, om ze een mogelijkheid te geven om te blijven overleven. Zonder bescherming van de UCI zullen veel ploegen verdwijnen, net als veel continentale wedstrijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.