Savitskiy, Maté, Tour of California, WK in Zwitserland, Kittel
Ivan Savitskiy - foto: Sirotti (archief)
donderdag 8 februari 2018 om 20:00

Savitskiy, Maté, Tour of California, WK in Zwitserland, Kittel

In de rubriek WielerFlits kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag onder andere over Ivan Savitskiy, Maté en de Tour of California voor mannen en vrouwen.

Verklaring Gazprom-Rusvelo over verbroken samenwerking Savitskiy

Gazprom-Rusvelo heeft op haar website (in het Russisch) een verklaring gegeven over het vertrek van Ivan Savitskiy. De Rus lijdt aan nierkanker, vertelde zijn vrouw recent aan Russische media. Die diagnose is in oktober 2017 al gesteld na meerdere onderzoeken, meldt de ProContinentale ploeg. Begin november is Savitskiy’s contract in goed overleg ontbonden, vanwege zijn gezondheidsproblemen en twijfel (bij Savitskiy) over diagnose.

Op 12 januari klopte Savitskiy weer aan met de vraag of hij terug kon keren. Mondeling werd afgesproken dat hij betrokken zou worden in een programma richting de Spelen van Tokio 2020 en andere baanwedstrijden die dit jaar verreden worden. Daarnaast was er een mogelijkheid dat hij in maart een contract kon tekenen bij de wegploeg van Gazprom.

Hij ging daarom mee op trainingskamp, maar werd na twee dagen weggestuurd vanwege een fysieke achterstand. Daarnaast voldeed hij niet aan de eisen om aan het baanprogramma toegevoegd te worden. Hierdoor is de samenwerking beëindigd tussen ploeg en renner.


Maté blijft kwakkelen

Luis Angel Maté had zich zijn seizoensstart anders voorgesteld. De Spanjaard van Cofidis moest in de eerste rit van de Ronde van Valencia opgeven en zet nu ook een streep door de Ronde van Murcia, de Clásica de Almería en de Volta ao Algarve. Maté kampt met een knieblessure, waarvoor hij woensdag een MRI-scan heeft ondergaan. Het advies was om voorlopig de fiets aan de kant te zetten en te wachten tot de kneuzing vermindert. Hierdoor is een datum voor zijn rentree nog niet gepland.


Tour of California naar door bosbranden geteisterd gebied

De organisatie van de Tour of California heeft het volledige parcours voor de editie van 2018 gepresenteerd. De tweede etappe is de koninginnenrit, met finish op Gibraltar Road. De organisatie geeft aan dat het parcours van deze etappe nog kan veranderen door de schade die in december is aangericht door de immense bosbranden in de staat. Daar kwam in januari hevige regenval overheen, die zorgden voor grote modderstromen die vele huizen wegvaagden en wegen beschadigden. Ook bruggen waar de rittenkoers overheen zou gaan, moeten nog hersteld worden. De slotklim naar Gibraltar Road blijft voorlopig wel in het parcours behouden in de WorldTour-koers.

flag-us Tour of California mannen 2018 – Routeschema
13 mei – Etappe 1: Long Beach – Long Beach, 133 km
14 mei – Etappe 2: Ventura – Gibraltar Road, 155 km
15 mei – Etappe 3: King City – Laguna Seca, 197 km
16 mei – Etappe 4: San Jose – San Jose (ITT) – 37,4 km
17 mei – Etappe 5: Stockton – Elk Grove, 176 km
18 mei – Etappe 6: Folsom – South Lake Tahoe, 196,5 km
19 mei – Etappe 7: Sacramento – Sacramento, 146 km


Kingsbury Grade scherprechter bij de vrouwen

Ook het parcours van de vrouwenwedstrijd is bevestigd. De rittenkoers werd vorig jaar, door het bijeenrapen van bonificatieseconden in de slotrit, gewonnen door Anna van der Breggen. Dit jaar is de tweede etappe rond South Lake Tahoe – net als afgelopen seizoen – de zwaarste rit. Kingsbury Grade is een van de scherprechters in deze etappe. Deze klim 12,8 kilometer lang en gaat 823 meter de hoogte in, naar een hoogte van 2225 meter. De Women’s World Tour-wedstrijd wordt dagelijks voorafgaand of deels gelijk met de mannenwedstrijd verreden.

flag-us Tour of California vrouwen 2018 – Routeschema
17 mei – Etappe 1: Elk Grove – Elk Grove, 123,5 km
18 mei – Etappe 2: South Lake Tahoe – South Lake Tahoe, 108 km
19 mei – Etappe 3: Sacramento – Sacramento, 70 km


Kittel ziet verbetering: “Beetje te laat, maar dicht bij de zege”

Marcel Kittel wist zich na twee teleurstellende dagen in de Dubai Tour vandaag weer op te richten. De Duitse kopman van Katusha-Alpecin eindigde als derde, nipt achter Mark Cavendish en Nacer Bouhanni. “Ik denk dat ik vandaag de beste lead-out kreeg in deze ronde. Ik ben daar persoonlijk heel tevreden mee en we zijn op een heel, heel goede weg”, aldus Kittel. “Aan het einde kon ik laten zien hoe snel ik ben. Ik was een beetje te laat, maar heel dicht bij de zege. Iedereen in de ploeg was heel gemotiveerd en had goed werk geleverd. Daar kunnen we trots op zijn.”


‘Laat WK in Zwitserland maar komen’

De lezers van WielerFlits staan zeer positief tegenover een wereldkampioenschap wielrennen in Zwitserland. Dat blijkt uit een poll. Van de stemmers zegt 86% (meer dan 1100 mensen) uit te kijken naar een WK in het Alpenland. De Zwitserse wielerbond bereidt een bid voor om het evenement naar het land te halen. De steden Martigny, Bern en Zürich worden genoemd als mogelijke locaties.

[poll id=”720″]


Healthy Ageing Tour naar Friesland

De vrouwenwedstrijd van de Healthy Ageing Tour gaat dit jaar voor het eerst naar Friesland. Normaliter blijft de koers in Groningen. De editie van 2018 begint in Heerenveen met een tijdrit die start en finish bij het Abe Lenstra Stadion. De Healthy Ageing Tour wordt van 4 t/m 8 april verreden. Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Ellen van Dijk.


https://twitter.com/Horssels/status/961271465231384578

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2018 20:46
Savitskiy geen contract omdat ie drie(!) maanden na zijn kankerdiagnose niet voldoende in vorm is?
8 februari 2018 23:24
Hik zij zelf topsport te bedrijven. Het artikel zegt alleen diagnose en bij veel typen kanker heb je in de eerste fasen vooral last van de behandeling
9 februari 2018 01:45
@redactie
Leuk dat jullie in deze rubriek op de polls terugkomen. Dat geeft die polls net een beetje meer waarde.
9 februari 2018 10:01
De Healthy Ageing Tour ging voorheen vaker naar Bochum, ook geen Groningen ;)

Californië voor vrouwen is dus met één dag ingekort, stond op de kalender van 10-13 mei, nu 17-19 mei.
9 februari 2018 10:42
Ben in mei 3 weken in Californie en Utah, maar telkens net op de verkeerde plekken om iets van de koers te kunnen zien ;-(

Om te reageren moet je ingelogd zijn.