Saxo Bank stopt noodgedwongen met anti-dopingprogramma
zaterdag 19 december 2009 om 19:06

Saxo Bank stopt noodgedwongen met anti-dopingprogramma

Team Saxo Bank stopt met zijn intern anti-dopingprogramma, zo meldt het Deense persagentschap Ritzau. Clearidium, het Deense bedrijf dat de resultaten van de tests analyseerde, gaat namelijk samenwerken met de UCI in verband met het zogenaamde bloedpaspoort. Wegens daaruitvolgende potentiële belangenvermenging ziet het team van Bjarne Riis zich dus genoodzaakt een punt te zetten achter de samenwerking.

Claeridium werkte sinds 2006 samen met Saxo Bank. Al die tijd controleerde het bij alle renners zo’n 20 keer per jaar onder andere de bloedwaarden. Riis zal nu het intern programma stopzetten en zich vanaf nu baseren op het biologisch paspoort van de UCI. “We kijken zeer positief terug op de samenwerking met Claeridium. Onze samenwerking kan gezien worden als de basis van het anti-dopingprogramma van de UCI, waarvan de kwalitiet zeer hoog is”, zegt Riis.

Ook dokter Rasmus Damsgaard van Claeridium is trots en vol lof over de samenwerking met de Deense ploeg. “Zonder Bjarnes visie zouden we helemaal nog zo ver niet hebben gestaan in de strijd tegen doping. We zijn dan ook zeer trots dat veel van onze ideeën terug te vinden zijn in het bloedpaspoort van de UCI.”

Johan Bruyneel, manager van Team RadioShack, maakte eerder deze week ook al bekend de samenwerking met Claeridium stop te zetten en vanaf zich vanaf nu te baseren op het biologisch paspoort.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.