Schaal Sels ingekort wegens ’te gevaarlijk’ parcours
Foto: Wielerflits
zondag 25 augustus 2019 om 12:56

Schaal Sels ingekort wegens ’te gevaarlijk’ parcours

Opschudding in de Schaal Sels vanmiddag. De wedstrijd werd na amper één ronde stilgelegd en vervolgens grondig ingekort omdat de renners de lokale omloop in Merksem te gevaarlijk vonden. De organisatie zag zich genoodzaakt om enkele gevaarlijke passages te schrappen, waardoor de wedstrijd nog amper 128 kilometer bedraagt.

Een opmerkelijk beeld: bij de eerste van tien geplande passages aan de aankomst in Merksem hielden de renners collectief halt. Zichtbaar verontwaardigd over de beveiliging van het parcours. “Levensgevaarlijk”, verklaarde Stijn Steels ons meteen. “Je kan hier misschien met een peloton van tachtig renners rondrijden, maar dit is echt te veel. Het parcours is veel te smal en sommige hindernissen zijn niet goed afgezet. Er zijn al zeker tien valpartijen gebeurd.”

Zijn Roompot-Charles-ploegmaat Boy van Poppel vulde aan: “Heel raar dat dit zomaar kan. Op de laatste lijn richting finish zijn er zelfs enkele bomen midden op de rijbaan niet goed afgezet. In de laatste kilometer gaan er tramsporen dwars over de weg. We hebben het nog geprobeerd, maar na al die valpartijen hebben we namens de renners beslist om hier aan de aankomst halt te houden.”

Voormalig Belgisch kampioen Preben Van Hecke ging vervolgens namens de renners in overleg met Nick Nuyens en Ben Simons van de organisatie en Staf Scheirlinckx van de rennersvakbond. Ze kwamen tot het besluit om een gevaarlijke passage op de Azijnbrug te schrappen en ook de passage aan de markt van Ekeren uit het parcours te weren. Vervolgens zou er een lokale ronde worden afgewerkt. Mochten er nog meer passages te gevaarlijk blijken, dan zouden de renners ook daar even halt houden. Dat gebeurde uiteindelijk slechts eenmaal.

Omstreeks 12.45 kwamen de renners zo weer bij de aankomst, waarna de beslissing viel dat er nog acht (ingekorte) ronden van 16 kilometer moesten worden afgelegd. Goed voor een totaal van 128 kilometer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.