Schachmann flitst in tijdrit naar eerste leiderstrui in het Baskenland
foto: Cor Vos
maandag 8 april 2019 om 17:33

Schachmann flitst in tijdrit naar eerste leiderstrui in het Baskenland

Maximilian Schachmann is de eerste leider van de Ronde van het Baskenland. De Duitser van BORA-hansgrohe was de snelste op het listige tijdritparcours van elf kilometer rondom Zumarraga. Schachmann bleef Daniel Martínez negen seconden voor, Michal Kwiatkowski werd derde op tien tellen.

La Antigua als scherprechter
Voor het eerst in de geschiedenis begon de rittenkoers met een individuele tijdrit. De beklimming van La Antigua van 2,3 kilometer aan 9,7% was de scherprechter onderweg. Een piek tot 21% stijgingspercentage zorgt voor een loodzwaar slot. Onder druilerige weersomstandigheden zette Enric Mas (17m34s) een eerste richttijd neer.

Onder meer Pello Bilbao en Tadej Pogacar kwamen niet aan de tijd van Mas. Halverwege het startveld werd het droog en ging zelfs de zon schijnen. Patrick Konrad (17m29s) was de eerste die daarvan profiteerde met een snellere tijd. Wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis verloor bijna een halve minuut op de Oostenrijker.

Favorieten komen tekort
Geraint Thomas en Jakob Fuglsang wisten ook niet aan de tijd van Konrad te geraken. Het grootste gevaar voor Konrad kwam uit eigen ploeg: man-in-vorm Maximilian Schachmann flitste naar 17m10s en de nieuwe snelste tijd. Daniel Martínez, Adam Yates, Michal Kwiatkowski en Julian Alaphilipe benaderden op de klim de tijd van de Duitser, maar moesten aan de streep toch toegeven.

In de slotfase waren Ion Izagirre, Dylan Teuns en Ruben Fernandez ook niet opgewassen tegen de snelle tijd van Schachmann. Het is voor de 25-jarige Duitser zijn derde seizoenszege, na winst in de GP Industria & Artigianato en de vijfde rit van de Ronde van Catalonië.

Klassement
Voor het algemeen klassement heeft Martínez de beste zaken gedaan. Renners als Kwiatkowski, Alaphilippe, Adam Yates, Ion Izagirre, Mas, Thomas, Bilbao, Teuns, Daniel Martin, Buchmann en Fuglsang staan binnen een halve minuut van de Colombiaan van EF Education First.

Vanuit Nederlands perspectief stelde Bauke Mollema flink teleur (op 1m29s) en moest Jumbo-Visma-kopman George Bennett (op 58s) afstappen bovenop de klim, wat hem veel tijd kostte. Sam Oomen gaf 54 seconden toe. De kopman van Team Sunweb was daarmee de beste Nederlander. Dylan Teuns (op 32s) was de beste Belg op plek twaalf.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.