Scheldeprijs presenteert vernieuwd parcours

Scheldeprijs presenteert vernieuwd parcours

foto: Tim De Waele

donderdag 25 januari 2018 om 12:45

De Scheldeprijs heeft het parcours voor de komende editie gepresenteerd. In november vorig jaar werd al bekend dat de Belgische semi-klassieker dit jaar voor een groot gedeelte over Nederlands grondgebied gaat. Volgens de organisatie biedt het nieuwe parcours een grote kans op waaiers.

Het peloton zal tijdens de Scheldeprijs dit jaar meer dan 100 kilometer op Nederlandse bodem rijden. Na de start in Terneuzen gaat het peloton via de Westerscheldetunnel richting Middelburg. Het traject gaat vervolgens via Goes en Yerseke naar Ossendrecht waar de renners Nederland zullen verlaten. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton in Schoten aan drie lokale ronden.

Waaiers
De organisatie hoopt met de passage door Zeeland de koers een extra impuls te geven. De wind kan volgens Wouter Vandenhaute, baas van organisator Flanders Classics, een flinke rol gaan spelen in het koersverloop. “Die wind kan voor een boeiend geheel zorgen vanaf de eerste kilometers. Door mogelijke waaiervorming bestaat de kans dat een beperkt groepje een grote voorsprong neemt en zo naar Schoten afstevent. Een wedstrijdscenario kan je nu eenmaal niet voorspellen. Ik geloof alvast in dit nieuwe concept”, vertelt hij aan Belgische media.

Vandenhaute is overduidelijk tevreden met het parcours. “Door de verhuizing naar Terneuzen is de Scheldeprijs nu echt een Scheldeprijs. Nog nooit heb ik tijdens een persvoorstelling zo veel over de Schelde horen praten”, stelt Vandenhaute. Terneuzen is voor minimaal twee jaar startplaats van de sprinterskoers.

Elf WorldTour-teams
Het afgelopen seizoen wist Marcel Kittel de wedstrijd in een massasprint in zijn voordeel te beslechten. Dit jaar staat de Scheldeprijs op woensdag 4 april op de kalender. Er staan dit jaar elf WorldTour-teams en tien ProContinentale ploegen aan de start. Later dit jaar zal de organisatie nog één wildcard uitdelen.

Deelnemende ploegen Scheldeprijs
flag-ie Aqua Blue Sport
flag-kz Astana
flag-de BORA-Hansgrohe
flag-fr Cofidis
flag-za Dimension Data
flag-us EF Education First-Drapac
flag-fr FDJ
flag-fr Fortuneo-Oscaro
flag-il Israel Cycling Academy
flag-ch Katusha-Alpecin
flag-nl LottoNL-Jumbo
flag-be Lotto Soudal
flag-be Quick-Step Floors
flag-nl Roompot-Nederlandse Loterij
flag-gb Sky
flag-be Sport Vlaanderen-Baloise
flag-de Sunweb
flag-be Veranda’s Willems-Crélan
flag-fr Vital Concept
flag-be Wanty-Groupe Gobert
flag-be WB-Aqua Protect-Veranclassic

Dit artikel delen:

7 Reacties

ronddraaien 25 januari 2018 om 12:49

Een waaierkoers! Hopelijk zit het weer toch wat mee.

Mwielerfan 25 januari 2018 om 13:27

Leuk dat ze van hun saaie vlakke parcours hun sterkte maken. Er is nog nauwelijks een waaierklassieker. Maar goed het is vooral aan het begin van de koers dus 9 van de 10 edities komt het weer samen. Sprinters zullen echter wel meer alert moeten zijn en de helft van de edities een beetje energie al verspillen in de eerste helft. Maakt het toch spannender in de eerste 95% van de koers.

Emergo 25 januari 2018 om 14:47

Ik denk dat er van een waaierkoers gezien het parcours weinig terecht komt aangezien de overheersende windrichting in Zeeland ZW is, mocht de wind die dag NW zijn dan is het stuk richting Veere te kort om het onderscheid te maken.

zotvankoers 25 januari 2018 om 16:14

Ik herinner me een editie waar quickstep op het oude parcours de boel ook flink in waaiers. Tis vooral het weer en renners dat verloop bepalen en in mindere mate het parcours

maurits1972 25 januari 2018 om 16:23

Als eendagskoersen vind ik waaier wedstrijden zelden interessant. Wie eraf ligt draait af, bij een etappekoers spelen er veel meer belangen.
Vroeger had je hier in Zeeland de Ronde v Midden Zeeland. Waaide het hard dan kwamen er hooguit 30 man aan de finish. Bij mooi weer had je net zo goed alleen de plaatselijke ronde kunnen rijden. Dan reed het hele peloton in één groep over het hele parcours.

assen 26 januari 2018 om 08:12

Ik heb dezelfde vrees als Emergo, dwz, geen grote kans op waaiers. Lange stukken langs de zee in de goede richting en ook nog op het goede moment (aan het eind) zie ik niet in dit parcours.
Maar prima om het zo aan te passen, van alleen maar zeiken wordt niemand beter. ;-)

Djoop 26 januari 2018 om 23:23

De Ronde van Italië start dit jaar in Israël. Niet om het parcours interessanter te maken, maar gewoon vanwege de centen. In die zin juich ik deze trendbreuk van harte toe.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair