Schleck wint Alpenrit, Gesink derde
zondag 11 juli 2010 om 17:35

Schleck wint Alpenrit, Gesink derde

Andy Schleck heeft de eerste rit in de Alpen gewonnen. In Morzine-Avoriaz was de Luxemburger in een sprintje de snelllere van Samuel Sanchez. Robert Gesink eindigde op tien seconden achterstand als derde. Wereldkampioen Cadel Evans neemt het geel over van Sylvain Chavanel.

Het belangrijkste gedeelte van de etappe lag in het slot, maar in het begin gebeurde er al veel. Meteen in de eerste kilometers was er een valpartij met als voornaamste slachtoffers Jerome Pineau en Cadel Evans. Iedereen kon echter gewoon verder.

Uiteindelijk ontstond er een groep van zeven koplopers, met daarbij Koos Moerenhout. De Rabobankrenner toonde zich sterk en in het begin van de beklimming van de Col de la Ramaz reed hij weg bij zijn vluchtmakkers. Even later kreeg hij wel nog het gezelschap van Mario Aerts en Amaël Moinard. Op de top hadden de drie nog twee minuten voorsprong op het achtervolgende peloton.

Ondertussen had Lance Armstrong de groep al moeten laten gaan. De zevenvoudige Tour-winnaar kwam voor de voet ten val en na een inhaalrace moest hij halverwege laten gaan toen Astana tempo ging maken.

Op de slotklim naar Avoriaz werd het al snel duidelijk dat Moerenhout, Aerts en Moinard het niet gingen halen. Onder het bezielende tempo van Paolo Tiralongo en Alexandre Vinokourov moesten velen lossen bij de favorieten. Pas toen Daniel Navarro de kop kreeg ging het echter heel erg snel.

Niemand probeerde nog weg te komen, op Joaquim Rodriguez na. De Spanjaard van Katusha zag ook al snel in dat zijn poging geen zin had en hij sloot weer aan bij de groep. Daar moesten bijvoorbeeld ook Bradley Wiggins en Luis Léon Sanchez laten lopen.

In de slotkilometers was Roman Kreuziger de eerste die probeerde weg te komen. Alberto Contador, Cadel Evans en Andy Schleck reageerden echter al snel en ook het grootste gedeelte van de rest kwam terug. Robert Gesink leek eerst wel een gaatje te krijgen bij een poging samen met Samuel Sanchez, maar Contador reed het gat toch dicht.

In de laatste kilometer viel Andy Schleck nog aan met Samuel Sanchez. De twee konden een klein gaatje behouden en eindigden met tien seconden voorsprong. Gesink hield daar achter het tempo hoog en niemand kwam er meer overheen.

Tour de France 2010 (2.HIS)
Etappe 8, Station des Rousses – Morzine-Avoriaz (189 km):
1. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) in 4u54m11s
2. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) z.t.
3. Robert Gesink (Nederland/Rabobank op 10s
4. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas) z.t.
5. Alberto Contador (Spanje/Astana) z.t.
6. Cadel Evans (Spanje/BMC) z.t.
7. Jurgen Van Den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) z.t.
8. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/RadioShack) z.t.
9. Ivan Basso (Italië/Liquigas) z.t.
10. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) z.t.

Algemeen klassement na etappe 8:
1. Cadel Evans (Australië/BMC) in 37u57m09s
2. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 20s
3. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 1m01s
4. Jurgen van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) op 1m03s
5. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) op 1m10s
6. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin) op 1m11s
7. Roman Kreuziger (Tsjechië/Liquigas) op 1m45s
8. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/RadioShack) op 2m14s
9. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 2m15s
10. Michael Rogers (Australië/HTC-Columbia op 2m31s

11. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 2m37s

Volledige klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.