Schurter wint eerste shorttrack, stelt eindzege Wereldbeker veilig

Schurter wint eerste shorttrack, stelt eindzege Wereldbeker veilig

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Nino Schurter heeft zijn achtste wereldtitel in de verf gezet tijdens de shorttrack-wedstrijd van de Wereldbeker in het Amerikaanse wintersportoord Snowshoe. Voor de eerste keer won de Zwitser namelijk de korte koers én hij stelde tevens de eindzege veilig in het wereldbekerklassement.

Met Mathieu van der Poel hoefde Schurter geen rekening te houden in de laatste Wereldbeker van 2019. Komende week rijdt de Europese kampioen, dit seizoen winnaar van vijf van de zes races op de shorttrack, namelijk de Tour of Britain op de weg en was er daarom niet bij. De beste start werd gemaakt door Henrique Avancini, winnaar van de shorttrack in Vallnord. De Braziliaan kreeg evenwel weinig ruimte van de tegenstand.

Vooral Ondrej Cink was vervolgens veelvuldig van voren te zien. De Tsjech dirigeerde langere tijd het tempo in de grote groep, die lang bij elkaar bleef. Pas bij het ingaan van de achtste en laatste ronde was de eerste grote aanval een feit. Niemand minder dan wereldkampioen Schurter zette aan voor een verschroeiende aanval en zag aanvankelijk alleen Avancini zich vastbijten in zijn wiel; maar niet voor lange duur.

Schurter stelt nieuwe eindzege veilig
De Braziliaan schakelde zichzelf namelijk uit door een valpartij, waardoor Schurter alleen voorop kwam te liggen. Op het kurkdroge parcours bleef de Zwitser gas geven en liet de tegenstand nooit meer dichterbij komen. Daardoor kon hij nog voor de finish zijn overwinning vieren, zijn eerste in een shorttrack-wedstrijd. Ook stelde hij zijn zevende eindzege in de Wereldbeker veilig met zijn zege.

“Ongelooflijk dat ik mijn eerste shorttrack heb gewonnen”, reageerde Schurter. “Ik had geweldige benen en voelde me heel sterk. In de laatste ronde had ik wat geluk door de val van Avancini. Ik ben erg blij met de eindwinst overall. Vooraf was het moeilijk om in de racemode te komen, maar vanaf de start was ik strijdbaar. Zondag is niet mijn beste parcours, maar het gaat tactisch en snel worden. Ik kijk ernaar uit.”

Wereldbeker Mountainbike 2019
Shorttrack mannen, flag-us Snowshoe
1. flag-ch Nino Schurter in 22m01s
2. flag-fr Titouan Carod op 2s
3. flag-fr Jordan Sarrou op 3s
4. flag-cz Ondrej Cink op 4s
5. flag-it Luca Braidot op 7s

Tussenstand wereldbekerklassement
1. flag-ch Nino Schurter – 1795 punten
2. flag-nl Mathieu van der Poel – 1649 punten
3. flag-br Henrique Avancini – 1415 punten
4. flag-ch Mathias Flückiger – 1348 punten
5. flag-it Gerhard Kerschbaumer – 988 punten

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.