SD Worx-Protime slaat toe in Giro d’Italia Women: Niamh Fisher-Black wint, voor Lotte Kopecky
foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2024 om 14:15

SD Worx-Protime slaat toe in Giro d’Italia Women: Niamh Fisher-Black wint, voor Lotte Kopecky

De derde etappe van de Giro d’Italia Women is op naam gekomen van Niamh Fisher-Black. De Nieuw-Zeelandse van SD Worx-Protime reed op de slotklim naar Toana in de slotfase weg bij Mavi García en kwam solo over de meet, vlak voor haar ploeggenote Lotte Kopecky, die ook juichend over de streep kwam.

Klimmen geblazen! De eerste aankomst bergop in de Giro d’Italia Women was gelijk een mooie. Vanuit Sabbioneta ging het eerst nog over de Povlakte, maar na circa tachtig kilometer werd bij Sassuolo de Secchia-rivier gevolgd. Die kwam dik twintig kilometer stroomopwaarts uit bij de tweede serieuze schifting van deze Giro. De klim naar Toano (12,4 km à 4,8%) kan worden opgedeeld in drie behoorlijk ongelijke delen.

Te beginnen vanaf de voet met 9,2 km aan 5,4% gemiddeld, met een uitschieter van ruim 7%. Dan kregen de rensters tot aan het binnenrijden van de finishplaats even respijt, maar bij het binnenrijden van het dorpje Toano volgde er toch nog een laatste, pittige klimpassage. Ook op de Via Matilda di Canossa, finishstrook van dienst, bleef de weg vervelend oplopen.

Twee koplopers 
In een nerveuze openingsfase brak het peloton door het hoge aanvangstempo even in twee stukken, maar de geloste renners kregen op een gegeven moment weer de kans om terug aan te sluiten. Daarna was het wachten op de vorming van een vlucht. Twee rensters hoopten met voorsprong te beginnen aan de slotklim. De Australische hardrijdster Sarah Roy (Cofidis) en de Italiaanse Elena Pirrone (Roland) kozen het hazenpad en reden een maximale voorsprong bijeen van zo’n twee minuten.

foto: Cor Vos

In aanloop naar de slotbeklimming smolt de voorsprong van de twee vluchters echter al sneeuw voor de zon. In het peloton nam de nervositeit ook zienderogen toe. Het was plots drummen voor positie en dit leidde tot een valpartij van enkele rensters, met Evy Kuijpers en Mijntje Geurts als belangrijkste slachtoffers. In het peloton was men echter niet van plan om te wachten: de strijd richting de laatste klim was in volle hevigheid losgebarsten.

Kaf van het koren
Vlak voor het opdraaien van de klim werd Pirrone bij de lurven gegrepen en niet veel later ging ook Roy voor de bijl. In de eerste klimmende kilometers werd het peloton al stevig uitgedund en gingen de mindere klimmers overboord. In de spits van de koers besloot Canyon//SRAM Racing het commando over te nemen van SD Worx-Protime. De Duitse formatie had duidelijk vertrouwen in klimmers Neve Bradbury en Antonia Niedermaier en besloot het tempo flink op te krikken.

Onder aanvoering van Elise Chabbey werd de groep der favorieten – met nog tien kilometer te gaan – gereduceerd tot een dertigtal rensters. Zo ging het te snel voor onder meer Fem van Empel, Sanne Cant en Grace Brown, de nummer twee in het klassement. Wie zich nog wel goed wist te handhaven in de eerste groep: wereldkampioene Lotte Kopecky. De Belgische wist haar wagonnetje aan te haken, maar kreeg ze ook de kans om voor de zege te sprinten?

foto: Cor Vos

Niet Kopecky, wel ploeggenote Fisher-Black
Mavi García had andere plannen en besloot het tempo nog wat verder op te voeren op de laatste, echt lastige stroken. De ervaren Spaanse klimster wist de favorietengroep zo nog verder uit te dunnen tot slechts elf rensters, maar slaagde er niet in om een bres te slaan. De renster van Liv AlUla Jayco gaf zich niet zomaar gewonnen en besloot er nogmaals de pees op te leggen. En met succes, want García reed nu wel weg bij haar concurrenten.

Slechts één renster wist nog naar García te springen en dat was Niamh Fisher-Black. De Nieuw-Zeelandse kreeg van haar ploeggenote Kopecky carte blanche om in de aanval te gaan en dat was niet zonder reden. Fisher-Black zat nog niet door haar beste krachten heen, poefte op het laatste steile stuk van de klim weg van García en wist haar inspanning vol te houden tot op de streep. Kopecky maakte het feestje van SD Worx-Protime compleet door de sprint voor plek twee te winnen.

Kopecky rekende in de laatste honderden meters af met Juliette Labous en Elisa Longo Borghini. Die laatste kwam wel in het wiel van Kopecky en Labous over de finish en gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement. Met Pauliena Rooijakkers (5e) eindigde er ook een Nederlandse in de top-10 van de daguitslag.

1