Sean De Bie: “Seizoen verloren als je niet meteen op punt staat”
foto: Cor Vos
maandag 1 juni 2020 om 16:00

Sean De Bie: “Seizoen verloren als je niet meteen op punt staat”

Interview Sean De Bie (28) staat voor een belangrijk najaar. Vorig jaar was het al kantje boord om een nieuw contract te versieren en dat wordt straks wellicht niet anders. “Voorlopig zijn mijn rug- en bekkenproblemen van de baan. Afwachten hoe dat gaat ín koers”, zegt De Bie. “Hopelijk kan ik me bewijzen en ben ik ook in 2021 nog profrenner.”

Een 83ste plaats in de GP La Marseillaise, gevolgd door opgaves in zowel de Ster van Bessèges als de Tour des Alpes Maritimes et du Var (de vroegere Tour du Haut Var). Wat later kwam het antwoord via een persberichtje van zijn nieuwe team Bingoal-Wallonie Bruxelles.  ‘In een nieuwe poging om zijn rug- en bekkenproblemen onder controle te krijgen zal Sean De Bie voorlopig aan geen wedstrijden deelnemen.’

Sean De Bie is al langer op de sukkel. Zo werd hij vorig jaar aangereden op training en liep daarbij meerdere gebroken ribben, een barst in het borstbeen, breuken in zijn schouderblad, een gekneusde long en milt én een bekkenbreuk op. Maar vooral die rug- en bekkenproblemen blijven hem achtervolgen. Toch hoopt de neef van ex-wereldkampioen veldrijden Danny en ex-bondscoach Rudy De Bie ondertussen van de grootste ellende verlost te zijn.

Op pad met Steff Cras
“Na veel zoeken en testen voel ik me eindelijk weer oké”, vertelt hij aan WielerFlits. “Ik sleutelde onder meer aan de fietspositie. Ik heb een nieuw zadel, aangepast schoeisel, noem maar op. In combinatie met de vele bezoekjes aan de kine lijkt het nu allemaal beter te gaan. Tenminste op training. Maar dat is natuurlijk nog zonder de intensiteit die er in competitie is. Afwachten of ik deze zomer ook tijdens de wedstrijden pijnvrij blijf.”

De Bie overleefde de lockdown zonder al te veel mentale problemen. “Ik nam een week rust en hervatte dan de trainingen. Meestal was ik op pad met regiogenoot Steff Cras (Lotto Soudal, red). Tussendoor kon ik me bezighouden met de kids. Die zijn tweeëneenhalf en één jaar oud. Daar verveel je je niet snel mee.”

Over zijn toekomst als profrenner probeert Sean De Bie zich niet te veel zorgen te maken. “Dit is niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Ook vorig jaar heb ik lang moeten wachten. Ik had er zelfs al vrede mee dat het einde verhaal zou zijn. En na deze gemiste seizoensstart dacht ik ook dit voorjaar al aan stoppen. Gelukkig gaat het nu weer beter dan verwacht. Ik hoop dit najaar te bewijzen dat ik nog profwaardig ben.”

Speciaal seizoen
“Het wordt wel een speciaal seizoen”, beseft De Bie. “De wedstrijden zullen elkaar heel snel opvolgen. Het wordt kwestie van meteen in orde te zijn, want – in tegenstelling tot een normaal wielerjaar – zal er geen tijd zijn om je even te herpakken als het niet loopt zoals verwacht.” Over zijn programma weet de Heistenaar nog weinig. “Ik heb daar voorlopig ook geen behoefte aan, want er kan nog teveel veranderen. Ik amuseer me momenteel op training en daar ben ik tevreden mee.”

“Vóór de coronapandemie, en rekening houdend met de rugproblemen, had ik de intentie om in de eerste helft van 2020 een alternatief voorjaar te rijden. Zonder de topklassiekers, maar met een aantal wedstrijden zoals de Volta Limburg Classic, de Scheldeprijs, … Dat idee is in het water gevallen, maar dit is wellicht het genre koersen dat ik ook dit najaar zal rijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.