Sean De Bie voor onbepaalde tijd buiten strijd
©Cor Vos
vrijdag 22 maart 2019 om 18:56

Sean De Bie voor onbepaalde tijd buiten strijd

Interview Geen Sean De Bie in de Ronde van Catalonië, aanstaande maandag. De renner van Roompot-Charles blijft voor onbepaalde tijd uit competitie na steeds weerkerende rugproblemen. “Tot op vandaag is helaas nog steeds geen oorzaak gevonden”, zucht een gefrustreerde De Bie.

Sean De Bie reed amper twee wedstrijden in maart. Maar de neef van de ex-veldrijders Danny en Rudy De Bie moest zowel in Kuurne-Brussel-Kuurne als in Nokere Koerse de strijd vroegtijdig staken. “Ik ben aan het kloten met de rug”, vertelt de renner van Roompot-Charles aan WielerFlits. “Eigenlijk is dit een vervolg van eind vorig seizoen. In de winter had ik er maar een weekje last van, maar sinds het nieuwe seizoen is gestart, gaat het opnieuw van kwaad naar erger.”

ZLM Toer 2016
Het probleem van De Bie is niet nieuw. “Sinds mijn val in de ZLM Toer 2016 komt die hevige rugpijn regelmatig terug.  Het is echt met ups & downs. Maar het grootste probleem is dat de oorzaak niet gevonden wordt.”

Ook vorig jaar had De Bie er meer last van dan hem lief was. “Het is gewoon super frustrerend. Het maakt het onmogelijk om naar een bepaald doel toe te werken. Zo wilde ik vorig jaar goed zijn op het Belgisch kampioenschap. Maar na 70 kilometer kon ik plots niets meer. De hele rug zat opeens vast en mijn BK was voorbij. Toen ik het najaar een paar keer gespaard bleef, volgden de uitslagen snel. Zowel in Koolskamp als in de GP Jef Scherens eindigde ik in de top tien. Helaas bleef het daar bij.”

Catalonië
Onmacht en frustratie overheersen op dit moment. Hij slaagde er de voorbije weken amper nog in om zich op te laden. “Eind vorig seizoen had ik de winter om naar uit te kijken. Om te werken aan mijn heropbouw, om stabilisatie-oefeningen te doen. Maar als je in het begin van het nieuwe seizoen opnieuw op de sukkel geraakt, is het mentaal een stuk zwaarder. Heel moeilijk om het nog allemaal op te brengen. Ook op training kan ik niet doen wat ik voor ogen heb. Fietsen lukt, maar ik kan amper intensiteit trainen.”

Sean De Bie op het startpodium van Kuurne-Brussel-Kuurne  –  Cor Vos © 2019

In overleg met de ploegleiding heeft De Bie nu beslist om de stekker er even uit te trekken. Normaal startte hij maandag in de Ronde van Catalonië. “Daarna volgde in principe de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Voor Catalonië pas ik alvast. Ook de rest van het programma is hoogst onzeker.”

Geen geknelde bloedvaten
De Bie  – die eind dit jaar einde contract is bij Roompot-Charles – hoopt nu zo snel mogelijk te weten wat de oorzaak van de ellende is. “Ik heb pas (vorige week, red) nieuwe onderzoeken achter de rug. Daarmee zijn alvast een paar dingen uitgesloten. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er geen geknelde bloedvaten zijn. Hopelijk wordt vlug ontdekt wat het dan wel is. Maar op vandaag kan nog niemand met honderd procent zekerheid zeggen wat er wel aan de hand is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.