SEG Racing-talent Gabriel Cullaigh stopt voorlopig

dinsdag 26 september 2017 om 10:09
SEG Racing-talent Gabriel Cullaigh stopt voorlopig

foto: Leon van Bon/Topcompetitie.nu

Een nieuwe tegenslag voor SEG Racing Academy. De Nederlandse opleidingsploeg ziet opnieuw een renner stoppen vanwege blessureleed. Ditmaal gaat het om de jonge Brit Gabriel Cullaigh, die last heeft van ademhalingsproblemen.

Sinds juli heeft de 21-jarige renner niet meer gekoerst. De laatste wedstrijd die hij reed was de beloftenversie van de Omloop Het Nieuwsblad op 1 juli.

In een tweet legt Cullaigh de situatie uit. Lange tijd werd gedacht dat hij last had van astma, maar uit nader onderzoek bleek dat niet te kloppen. De aandoening die hem aan de kant houdt, heet in medische termen Exercise Induced Laryngeal Obstruction (EILO). Binnenkort ondergaat hij een operatie aan het strottenhoofd.

Cullaigh heeft besloten te stoppen met koersen totdat hij volledig is hersteld. SEG Racing heeft dit jaar te maken met een grote ziekenboeg. De ploeg heeft nooit een beroep kunnen doen op de Brit Alex Peters, die vanwege mentale problemen is gestopt, Cees Bol was lange tijd niet inzetbaar wegens een hersenschudding, Peter Lenderink moest afrekenen met een beknelde liesslagader en Hartthijs de Vries was in mei enige tijd uit de roulatie toen hij tegen een auto botste.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Mwielerfan 26 september 2017 om 10:14

Waarom is de omloop voor beloften eigenlijk in de zomer? En niet een week eerder of later? Als het te druk is met andere wedstrijden kan het Nog steeds tijdens parijs nice of msr

0
nietram 26 september 2017 om 10:23

Nooit geweten dat Alex Peters om die reden niet meer fietst.

0
bilthoven 26 september 2017 om 10:59

Alex Peters was een groot talent. Bij de profs debuteerde hij bij Sky en daar is iets helemaal misgegaan. Hetzelfde gebeurde er met Joshua Edmonson. Dat was echt een enorm talent, die op heel jonge leeftijd door Sky werd ingelijfd. Hij had daar nog een goed eerste jaar, maar na het tweede jaar was het helemaal gedaan met deze man. Wat er precies aan de hand was is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het blijft jammer.

0
Wielerfan1987 26 september 2017 om 13:31

@bilthoven

Voor mij wel een bewijs dat het grootste budget niet direct betekent dat een talent bij die ploeg het best (goed) af is.

Zo zijn er onderhand al wat talenten gesneuveld daar bij Sky, het lijkt daar zelfs procentueel gezien vaker mis te gaan dam bij andere ploegen.

Ik zou daar overigens weleens een statistiek van willen zien, bij welke ploeg talenten en renners het vaakst afhaken of minder gaan presteren

0
Luuuuuuukk 26 september 2017 om 14:49

Hoe wil je minder presteren meten? Aantal CQ punten? Aantal ereplaatsen? Nogal lastig aangezien sommige talenten ook eerst in een ondersteunende rol terecht komen

0
kleomantre 26 september 2017 om 15:31

Gister Gaf TJS in WielerFlits live aan dat het trainingsprogramma van Cannondale bij hem niet werkte en dat sinds hij er vanaf is geweken weer vaker voorin is te zien. Zoiets heft best veel impact op je carrier en je gevoel.

Ik kan me goed indenken dat de Sky-ploeg een hele vaste filosofie heeft van trainingen, eten en allerlei andere zaken ten dienste van het teambelang dat voorop staat. Daar zullen allicht wetenschappelijke bewijzen voor zijn aangevuld met aantoonbare successen uit hun eerdere jaren (Froome bv). Het komt op mij echter als buitenstaander over alsof je daar misschien iets teveel in het keurslijf wordt gedrukt. Daar moet je wel het juiste karakter voor hebben. Een gedienstige Poels kan het blijkbaar goed handelen en vaart er wel bij, maar het kan ook zomaar een verkeerde sleur worden wanneer jij niet voldoende kan doen waar jij je goed bij voelt.

Ik heb het idee dat Sky een ploeg is van ‘wij weten hoe het moet, dus doe het nou maar zoals wij het doen’. Er is misschien geen totale overgave en onderdanigheid gewenst zoals bij een Franse zwemcoach waar Heemskerk trainde, of een van die grote tenniscoaches waar talenten grootgebracht worden, maar ik denk dat je zeker meer dan alleen moet ‘openstaan’ voor de visie van Sky.

Overigens is dit hierboven allemaal gespeculeer en een aanname van mij. Misschien gaat alles wel goed in samenspraak met elkaar en staat men open voor suggesties van renners zelf… maar ergens bekruipt mij het gevoel dat over een tiental jaar wel de eerste boekjes worden opengedaan over zaken die bij Sky niet zo fraai liepen.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone