Seizoensrevelatie Paul Lapeira slaat ook toe in regenrit Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
dinsdag 2 april 2024 om 17:22

Seizoensrevelatie Paul Lapeira slaat ook toe in regenrit Ronde van het Baskenland

Paul Lapeira blijft maar winnen in het tenue van Decathlon AG2R La Mondiale. De 23-jarige Franse seizoenrevelatie boekte eerder deze maand al zijn eerste profzeges en was vandaag succesvol in de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland. Lapeira bleek na een chaotische finale de snelste in de sprint.

In de Ronde van het Baskenland is het vaak met een vergrootglas zoeken naar de sprinters, maar voor de mannen met een sterk eindschot lag vandaag misschien wel een kans om voor de zege te sprinten. De eerste rit-in-lijn speelde zich volledig af op Frans grondgebied, in Frans Baskenland. Over een afstand van 160 kilometer moesten de renners een slordige 2.300 hoogtemeters overwinnen, van Irun naar Kanbo. Er stond maar één gecategoriseerde beklimming op het menu, maar het ging wel de hele dag op en af.

Jetse Bol liet zich onderweg zien – foto: Cor Vos

Jetse Bol kiest voor de aanval
Vijf renners maakten in de eerste koersuren de dienst uit. Met Jetse Bol zat er een Nederlander mee in de vroege vlucht en de renner van Burgos-BH kreeg het gezelschap van Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Iván Cobo (Equipo Kern Pharma) en de broers Enekoitz Azparren (Euskaltel-Euskadi) en Xabier Mikel Azparren (Q36.5). Het peloton liet al snel begaan en zo kon de voorsprong van de vijf koplopers oplopen tot ruim vier minuten.

Na ruim twintig kilometer koers kregen de renners de enige gecategoriseerde beklimming van de dag voorgeschoteld. Op de flanken van de Col de Saint-Ignace (2,7 km aan 5,2%) werd er in de kopgroep gestreden om de bergpunten. Bol kwam als eerste boven, voor Cobo en Vuillermoz, en kwam zo naast Roglic in het bergklassement. En omdat de Sloveen ook in het bezit is van de gele leiderstrui, mag de coureur van Burgos-BH woensdag starten in de bergtrui.

Primoz Roglic in de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

Klassiek koersverloop
In de daaropvolgende kilometers viel er niet veel te beleven. De voorsprong van de koplopers bleef lange tijd schommelen rond de drie minuten, maar Bol en zijn kompanen hadden nooit echt uitzicht op de ritoverwinning. Met nog goed negentig kilometer voor de boeg, moest Cobo zijn medevluchters laten gaan. De Spanjaard zat duidelijk door zijn beste krachten heen en werd zo al snel weer opgeraapt door het peloton, dat voornamelijk werd aangevoerd door BORA-hansgrohe.

Met nog twintig kilometer te gaan hadden de vier overgebleven vluchters nog maar een halve minuut voorsprong, en goed vijf kilometer later was het liedje van Bol en co dan echt uitgezongen. Het ging vervolgens in een rotvaart naar de laatste kilometers. Door de flinke regenval was het in de finale nog opletten geblazen voor eventuele valpartijen. De renners waren gewaarschuwd, maar toch werd het peloton opgeschrikt door enkele valpartijen, met als grootste slachtoffer Tao Geoghegan Hart. De Brit kon zijn weg gelukkig wel vervolgen.

foto: Cor Vos

Paul Lapeira geeft nieuw visitekaartje af
Door het slechte weer en de spekgladde wegen kregen we wel een chaotische aanloop richting de sprint. Geen enkele ploeg wist nog een fatsoenlijke lead-out op poten te zetten, maar het leek Paul Lapeira allemaal niet te deren. De Fransman van Decathlon AG2R La Mondiale wist zich in alle hectiek uitstekend te positioneren, ging zijn sprint aan en wist Samuele Battistella en Louis Vervaeke overtuigend achter zich te houden.

Het is voor de derdejaarsprof uit Fougères zijn derde zege van het seizoen en zijn profcarrière. Eerder deze maand kende hij zijn doorbraak op het hoogste niveau met zeges in de Classic Loire-Atlantique en Cholet Agglo Tour. In het algemeen klassement zijn er de nodige verschuivingen, maar Primoz Roglic gaat ook na vandaag nog aan de leiding in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.