Senne Hulsmans (18) koerst onder de vleugels van papa Kevin: “Ik wil ook prof worden”

Senne Hulsmans (18) koerst onder de vleugels van papa Kevin: “Ik wil ook prof worden”

Foto: Yves Claes

dinsdag 24 mei 2022 om 21:00
Interview

De jongste starter in de Antwerp Port Epic was Senne Hulsmans. De 18-jarige Lommelaar is de oudste zoon van ex-prof Kevin Hulsmans, die bij Team Elevate p/b Home Solution Soenens ook zijn ploegleider is. “Het was een epische koers. Alleen jammer dat ik met het goede gevoel dat ik had niet in het peloton ben kunnen finishen”, zegt Hulsmans junior aan WielerFlits.

Op je 18e al meerijden tussen grote jongens als Florian en Gianni Vermeersch, die in de klassiekers hun strepen verdiend hebben, is geen cadeau. “Het was pas mijn tweede koers bij de profs, na de GP Monseré. Daar heb ik 160 kilometer meegereden, in de Port Epic eindigde mijn koers na 140 kilometer. Het is natuurlijk een grote stap van bij de junioren om als eerstejaarsbelofte meteen op dit niveau mee te rijden, maar het ging best goed.”

“De Antwerp Port Epic was wel een enorm hectische koers. We zaten met de volledige ploeg bij de start goed voorin, waardoor ik als twintigste de eerste strook opdraaide. Ideaal, maar op de kasseien zat mijn versnellingsapparaat vast op de grootste tand, nét op een stuk waar de volgauto’s een omleiding namen. Het duurde dus heel lang voor ik terug een goede fiets had. Na lang achtervolgen ben ik nog terug kunnen komen in het peloton, maar toen ik even daarna weer pech kende, was het einde verhaal.”

Hulsmans was na afloop tevreden, en denkt niet dat het te vroeg is om op je 18e al tussen de profs mee te rijden. “Ik denk dat het juist een goede stap is om nu al profkoersen af te werken op jonge leeftijd. Op die manier word je ook snel een betere coureur. Je gaat sneller sterker worden en dus ook sneller de stap kunnen zetten naar de profs.”

Foto: Sara Siemons

Wielerpapa
Het is ook die mogelijke stap naar de profs, die Hulsmans drijft. Een zaadje dat in zijn hoofd zit geplant sinds de carrière van papa Kevin, die we kennen als trouwe knecht van Tom Boonen bij Quick-Step en ooit winnaar was van een rit in het Circuit Franco-Belge. “Ik heb van zijn carrière eigenlijk nog best veel meegekregen. Ik ben opgegroeid op de koers. Altijd gingen we met de auto mee naar de koersen om naar papa te kijken. Dat was mijn leven. Zo heb je snel de wielermicrobe te pakken (lacht).”

Des te leuker is het dat Hulsmans bij Team Elevate p/b Home Solution Soenens zijn zoon mee kan begeleiden. “Soms gaat dat goed, en soms minder (lacht). We proberen vooral de koers en thuis een beetje gescheiden te houden. Hier op de koers is hij ploegleider en niet papa. En thuis is hij een echte papa. Hij wil zeker niet dat ik ooit voorgetrokken zou worden. Bij het maken van selecties is hij zelfs nog strenger voor mij dan voor de rest.”

Het is dan ook niet op voorspraak van Kevin dat Senne bij de ploeg kwam. “Ook daar was papa redelijk streng in. Hij was al van in het begin bij deze ploeg actief, maar dit is hun eerste jaar op continentaal niveau. Mijn juniorenperiode is niet slecht gegaan. Ik heb er vier koersen gewonnen, waaronder een paar grote, waardoor er wat interesse kwam en ik de transfer echt verdiende.”

Profambities
In dat continentale team kan de 18-jarige Hulsmans rustig groeien, in de schaduw van zijn iets oudere ploeggenoten. “Ik denk dat ik hier perfect zit. We hebben een goede omkadering, even goed als elke volwaardige profploeg. De sfeer zit goed en we mankeren niets. Dit eerste jaar had ik me voorgesteld zonder verwachtingen. Leren, groeien en kijken wat er gebeurt. De volgende jaren wil ik presteren, om over een paar jaar die stap naar de profs te maken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.