Sepp Kuss ziet twee bananenschillen in slotweek: “Lijkt op een klassieker, bijna oncontroleerbaar”
foto: Cor Vos
maandag 11 september 2023 om 12:59

Sepp Kuss ziet twee bananenschillen in slotweek: “Lijkt op een klassieker, bijna oncontroleerbaar”

Sepp Kuss heeft op de rustdag vooruitgeblikt op de derde week in de Vuelta a España. Bij Sporza oogt de Amerikaan nog altijd zeer ontspannen. “Ik heb de afgelopen week weer mooie en nieuwe ervaringen opgedaan. Naar aankomende week kijk ik sowieso uit, ook als ik niet in de leiderstrui had gereden.”

Kuss staat er met nog zes ritten te gaan goed voor in de Vuelta. Zijn twee naaste concurrenten rijden bij hem in de ploeg en zullen dus niet een, twee, drie het grootste gevaar voor de Amerikaan zijn. “Een pikorde hebben we niet uitgesproken, maar wel dat we deze situatie willen behouden. Maar ik weet ook: in deze sport deel je geen geschenken uit. Zij willen ook winnen.”

“De andere mannen zijn wel gewoon blij voor me en geloven in me. We kennen elkaar gewoon goed en we mogen ook het grotere plaatje niet uit het oog verliezen: we willen deze Vuelta winnen met een van ons, dus moeten we eerlijk zijn tegen elkaar. Wie voelt zich het best en wie kan het afmaken?”

Met zijn huidige positie is Kuss dus tevreden. Logisch ook, in de rode leiderstrui. Toch hoeft de Amerikaan aankomend jaar niet per se kopman te zijn bij Jumbo-Visma. “Als ik de enige leider ben, dan geeft dat mij… Stress zal ik het niet noemen, maar ik hoef geen volledig team in steun te hebben. Of dat ik dan het werk van het team moet terugbetalen. Ik sta liever in de schaduw. In dit team kan ik mijn ding doen vanuit de luwte.”

Kuss is nog altijd ontspannen – foto: Cor Vos

Laatste week
Tot slot kijkt de Amerikaan vooruit naar de laatst etappes in de Vuelta. Juist in de zwaarste ritten is zijn vertrouwen het grootst. “Ik houd van de cols die nu volgen in Asturië en Cantabrië. Die steile pukkels zijn mijn type beklimmingen en ik voel me nog heel goed. Op de Angliru had ik in 2020 ook supergoede benen én goede herinneringen met Primoz.”

Kuss ziet juist bananenschillen in twee minder zware etappes: “Rit achttien is tricky. De twintigste etappe is bijna een klassieker. Zo’n dag is nauwelijks te controleren en dat kan heel onvoorspelbaar zijn. De benen zullen echter spreken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.