Seppe Vangheluwe zorgt voor nieuw Belgisch succes in Benin: “Heb terug plezier in het koersen”

Seppe Vangheluwe zorgt voor nieuw Belgisch succes in Benin: “Heb terug plezier in het koersen”

Foto: Tour du Bénin

woensdag 4 mei 2022 om 16:11
Interview

Daags na Bjorn De Decker was vandaag Seppe Vangheluwe aan het feest in de Tour du Bénin (2.2), waardoor ook Vangheluwe nu zijn allereerste UCI-zege beet heeft. “Ik wil iedereen bedanken die dit mee mogelijk heeft gemaakt: mijn ouders, mijn verloofde, mijn trainingsmakkers en de geweldige ploeg die we hier hebben”, vertelt een enthousiaste Vangheluwe aan WielerFlits.

Hoe het plan via ouderdomsdeken Guy Smet tot stand kwam om met een Belgische delegatie naar Benin te gaan, legde De Decker ons gisteren al uitgebreid uit. Maar de mannen van Team Flanders, gesponsord door John Saey, blijven het dus geweldig doen.

“Ik had al wat ervaring op Afrikaanse bodem dankzij mijn passage in de Ronde van Togo van 2017. Ik wist dus wat mij te wachten stond. Het is toch altijd een cultuurshock om weer in Afrika te zijn, maar de slagzin om je hier toch te amuseren is voor mij: ‘maak je niet druk’. Anders kan je hier op de toppen van je tenen beginnen lopen.”

Vangheluwe won vandaag vooral dankzij zijn snelle benen. “Het geloof in mij van de ploeg – die nochtans tot gisteren nog nooit had samen gereden – was groot, nadat ik gisteren al vijfde was. Het was een lange dag, waarbij we de hele koers hebben gecontroleerd. Dat leidde tot een sprintje met een man of dertig. Ik wist dat ik Duitser Herman Keller moest volgen, maar die maakte een fout in de sprint door de verkeerde kant te kiezen. Ik moest al aanzetten op 300 meter van de meet om een kans te maken. Dat is me dan ook gelukt. Een geweldige dag!”

Vangheluwe met leider Bjorn De Decker – foto: Cor Vos

Trainen met Harm Vanhoucke
En zo krijgen we weer een mooi verhaal te zien. Op zijn 26e heeft Vangheluwe zijn eerste UCI-zege beet. “En dat was mijn grote doel om in mijn carrière te verwezenlijken. Ik had al gewonnen in Togo en in de Tour du Guyane, maar dat waren geen UCI-koersen. Ik koers momenteel vooral bij de nevenbonden, want daar heb ik terug het plezier gevonden in het koersen na een sabbatjaar. Dat was de laatste jaren wat verdwenen bij de wielerbond.”

“Ik train nog altijd een heel stuk minder dan vroeger, maar speciaal voor deze Tour du Bénin heb ik nog eens alles uit de kast gehaald en superhard gewerkt. Samen met Lotto Soudal-prof Harm Vanhoucke, Warre Vangheluwe, Ruben Vandenbulcke en Kim Devroye hebben we veel trainingsuren geklopt.”

Vangheluwe combineert koersen dan ook, net als de collega’s bij team Flanders, met een andere job. “Momenteel werk ik als fietstechnieker in de Decathlon in Roeselare en ben ik ambassadeur van wielermerk Vanrysel. Ik heb momenteel ook mijn eigen ploeg: het Decathlon-Soenens Cycling Team. Ik ben zo blij dat alles vandaag in zijn plooi valt. Ik had echt specifiek toegewerkt naar deze ronde en dan lukt het nog ook. Mijn seizoen en wielercarrière kunnen zeker al niet meer stuk.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.