Sergeant over Benoot: “We hebben geduld gehad en dat betaalt nu uit”
Benoot mocht na afloop van Tirreno-Adriatico de witte jongerentrui mee naar huis nemen - foto: LaPresse/Spada
woensdag 14 maart 2018 om 12:24

Sergeant over Benoot: “We hebben geduld gehad en dat betaalt nu uit”

Tiesj Benoot kende twee weken geleden met de overwinning in Strade Bianche zijn definitieve doorbraak als klassiekercoureur. Een vierde plek in het eindklassement van Tirreno-Adriatico toont dat hij tevens over klimmersbenen beschikt. Volgens ploegmanager Marc Sergeant is het het resultaat van geduld, vertelt hij aan Sporza.

Na een vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen in 2015 werd Benoot een grote toekomst in het klassieke werk toegedicht, maar lang wist hij dat niet te bevestigen. “Die vijfde plaats was misschien een beetje een vergiftigd geschenk. Iedereen dacht dat we een nieuwe kampioen hadden, maar zulke talenten moet je ook tijd geven. We hebben er geduld mee gehad en daar worden we voor beloond”, legt Sergeant uit.

De manager van Lotto-Soudal is razend enthousiast over zijn pupillen Tim Wellens en Benoot. “Tim en Tiesj hebben deze winter een hele grote stap gezet. Tiesj heeft vorig jaar de Tour gereden en heeft daar meer weerbaarheid door gekregen. Dat vertaalt zich in deze uitslagen”, vertelt hij.

Milaan-San Remo
Dat Benoot zo goed presteert betekent niet dat ze zijn programma gaan omgooien. Hij zal, zoals voor de start van het seizoen al gepland, dus niet starten in Milaan-San Remo. “Tiesj is goed en heeft een speciaal programma mogen afwerken. Hij wil meegaan tot Luik-Bastenaken-Luik en dan moet je dat schema aanhouden. Dan mag je er niet zomaar ineens een koers van 300 kilometer bovenop gooien”, stelt Sergeant.

Voorlopig blijft de Belg het klimmen en de klassieke koersen combineren maar hij richt zijn blik nu weer op Vlaanderen. “Tiesj zal nu tien dagen niet koersen en ik denk dat dat verstandiger is dan San Remo er bij te nemen. De E3 Harelbeke wordt zijn volgende koers. We hebben er goed over nagedacht en hebben met de trainers bekeken welke koersen hij wel en niet zou rijden, ook al is het pijnlijk om er soms eentje te schrappen. Maar er moet voldoende rust zijn tussen de koersen.”

Door zijn goede resultaten in Italië is Benoot flink gestegen in de individuele WorldTour-Ranking, hij staat ondertussen op een tweede plek op de ranglijst, achter Daryl Impey.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2018 12:38
Geen idee waar de grootste kracht ligt van deze knaap.

Lijkt vooralsnog op Kwiat, maar dan in de vorm van een strijkijzer; goed in korte rondjes en zware eendagswestrijden - maar kan niet sprinten.
14 maart 2018 12:39
Edit redactie: bedankt, aangepast

Gewoon een klasbak dit en nog zo jong, gaat een grote worden!
14 maart 2018 12:39
Dit echt een geweldige renner. Kan zich misschien net zo ontwikkelen als Geraint Thomas , al kan Thomas een stuk beter tijdrijden dan Benoot. Maar hij moet zich naar mijn mening echt niet alleen maar richten op kasseienklassiekers, hij kan echt veel meer.
14 maart 2018 12:40
Type moet solo aankomen. Als knecht bergop lijkt het me iemand die van onschatbare waarde kan zijn, misschien die ene aankoop die SUNWEB vergat te doen.
14 maart 2018 12:47
Benoot, Dumoulin, Bardet, Demare, Soler, Durbridge, Groenewegen*
Zo een talent dat door de gelederen van een ploeg, met een eigen identiteit, passend bij die identiteit, naar de top wordt begeleid is natuurlijk altijd het mooiste. (iig het overzichtelijkst)
14 maart 2018 12:50
Hopelijk zegt hij snel de Vlaamsche klassiekers vaarwel, al zal het team anders willen. Deze man is geboren om te klimmen.
14 maart 2018 12:57
@HoofdIsVrij: "Deze man is geboren om te klimmen."
Met zijn 1 meter 90? Dat lijkt mij toch sterk en ongeloofwaardig. Ik zie in hem geen natuurlijke klimmer, maar hij kan wel hard fietsen. Dat helpt ook nogal.
14 maart 2018 13:07
Jammer, had lekker wat kms weg kunnen trappen in msr, minder zwaar dan Strade en is maar 20km koers, die voorzichtige trainers altijd.
SUNWEB redt het wel, zeker als Oomen net als Ties de vrije rol krijgt.
14 maart 2018 13:19
Met Tiesj, Tim en Wout hebben de Belgen wel een superjong supertrio.
14 maart 2018 13:31
Benoot is helemaal geen strijkijzer @RV en assen. Won bij de jeugd massasprints en geeft zelf ook aan dat het wat een misopvatting is om hem als strijkijzer te beschouwen. Benoot heeft een paar slechte televisiesprints gereden waarbij hij vooral tactisch steken liet vallen.
14 maart 2018 13:48
Met Benoot en Van Aert lijkt Belgie twee ongelofelijke talenten te hebben die (op termijn) zowel in Vlaamse als Waalse klassiekers bij de top (kunnen) horen. Ik hoop dat Vd Poel na Tokyo 2020 zich ook geheel op de weg gaat richten en met deze twee de concurrentie aangaat.
14 maart 2018 14:26
@Rhohan Benoot gaat 2x op hoogtestage in de Sierra Nevada en rijdt 12de in de dauphine, 20ste in zn 1ste Tour en 4de in de Tirreno. Lijkt me niet zonder aanleg te kunnen. Al hoop ik datie een programma zoals Kwiat blijft rijden. Gisteren ook zitten juichen datie in de tijdrit toch een paar klepprs pakte
14 maart 2018 16:19
Qua gezicht lijkt hij zelfs op Kwiat :)
14 maart 2018 16:30
Denk dat hij Vlaanderen al kan winnen, al is die koers misschien niet zwaar genoeg voor hem.
14 maart 2018 22:01
Ik vind het dit jaar ook echt een kanshebber voor Vlaanderen. Zou geen schande zijn als het m niet wordt, het kind is pas 14. Die heeft nog wel een jaar of twintig te gaan en gaat zeker nog wat mooie koersen pakken.
De Belgen hebben momenteel echt een hoop leuke (semi) jonkies rondrijden. Klasse straalt er vanaf en ze koersen ook niet lafjes.
Vragen aan de Belgen op dit forum: is het echt zo dat die Lawrence Naesen beter gaat worden dan zijn broer of zijn dat slechts vriendelijke woorden van Oliver?
Wordt het nog wat met Vervaeke? En zo ja: wat dan?

Ollanders mogen uiteraard ook een lichtje laten schijnen :)

Verder ben ik blij dat het er eens uit komt bij de Soudals, het dreigde toch een beetje sneu te gaan worden de afgelopen jaren.
14 maart 2018 23:45
@Manuel Beltran
Leuk dat je ook uitkijkt naar de Belgen. Er zijn idd veel "coming men". Alleen vind ik het jammer dat er niet echt een specialist van absolute top bij zit (sprinter/klimmer/tijdrijder). Ik wil je mijn bescheiden mening geven over die 2 namen.

Lawrence(25): Moeilijk, maar lijkt me niet. Heb hem in 2018 nog niet gezien. Is wel een sterke kerel, 1.98 reed in Parijs Tours lang mee in de ontsnapping, werd 3de in een lange sprint voor de Elfstedenronde Brugge na MVDP en Van Aert, was wel sneller dan Jens Keukeleire. Laatste overwinning was Ruddervoorde koerse en een kermiskoers in 2017. Daarnaast en paar top 20 noteringen in de kleinere vlaamse koersen. Dat zijn nu niet echt grote tekenen van datie richting het niveau van Oliver gaat. Die meekan met de allerbeste in alle topklassiekers en dan in de Tour nog eens in de Kyrienka-rol gaat. Ik zie bij Oliver echt het heilige vuur, de grinta daar bij Lawrence er alles piekfijn uitziet en hij altijd die hashtag #IamTheLaw onder zijn foto's zet.

Vervaeke(24): Groot talent, groot talent maar moeilijk te coachen blijkbaar. Hing er afgelopen Parijs-Nice wel lang in de bergen maar niet tot het einde vd laatste beklimming. Reed bij de beloften in de Ronde vd Toekomst met de beste klimmers en WON ook de zware klimkoers ronde de l'Isard. Heeft als prof als in 2016 een 11e plaats(op "1 van Kelderman) behaald in de Ronde van het Baskenland. Misschien wel de zwaarste klimkoers van 1 week op de kalender. Ook datzelfde jaar een 20e plaats in Catalonië net achter alle grote klassementsrenners van nu. Heeft ook al de Vuelta uitgereden (2016) maar in 2017 was ie overtraind. Dat duidt op een hoge dosis ambitie maar gaf een paar weken terug de ploegleiding van Lotto-Soudal de schuld daarvan. Bij Sunweb zit hij nu ideaal en hij gaat de Giro rijden met Dumoulin. Die MOET er komen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.