Servais Knaven won als lichtgewicht Parijs-Roubaix: “Geen enkel probleem voor Pogacar”
Interview Gewicht wordt door veel ex-renners en analisten als een beperkende factor voor Tadej Pogacar genoemd in Parijs-Roubaix, maar onmogelijk is het niet om als renner met een gewicht lager dan zeventig kilogram de Helleklassieker op je naam te schrijven. Dat vertelde Servais Knaven, die in 2001 zelf Parijs-Roubaix op zijn naam schreef, een tijdje terug in een gesprek met onze website.
Knaven is zelf een van de weinige lichtgewichten die Roubaix kon winnen. Een evidentie is het dus niet. “Normaal komen klimmers nooit naar dit soort koersen, omdat ze het vermogen niet kunnen leveren op het vlakke. Tourwinnaar Bernard Hinault kwam ooit een eerste keer meedoen en zei achteraf gewoon: ‘hier kom ik nooit meer terug’”, lachte Knaven. Hinault maakte uiteindelijk wél zijn terugkeer en met een gewicht van amper 62 kilogram won hij de wedstrijd zelfs in 1981. In de regenboogtrui, nota bene.
66 kilogram
Wat Pogacar betreft, maakt Knaven zich geen grote zorgen. “Weegt hij ongeveer 66 kilogram? Oh, maar dat wordt geen enkel probleem. Ik won Parijs-Roubaix zelf met een gewicht van 68 kilogram. Het voordeel voor Pogacar is dat hij ook kan tijdrijden, hij is geen pure klimmer.”
“Pas op, het wordt wel een uitdaging. Maar het is de moeite waard om het te proberen. Het is alleen de vraag of hij ook voldoende over heeft als Mathieu van der Poel puur op de power op een vlakke kasseistrook demarreert. Dat is moeilijk in te schatten, maar het is interessant om te volgen”, aldus Knaven.

Wat denkt ex-winnaar Servais Knaven? – foto: Cor Vos
Volgens de oud-winnaar is Pogacar niet plots de grote favoriet. “Hij kan op kasseien rijden, want in de Ronde van Vlaanderen rijdt hij ook van iedereen weg op hellingen als de Paterberg en Oude Kwaremont. In Roubaix zal hij wellicht ietsje meer stuiteren dan de rest door de toestand van de kasseien, maar hij gaat volgens mij alleen aan de start van een klassieker komen als hij zelf al overtuigd is dat hij voor de zege kan rijden. Hij komt heus niet voor spek en bonen.”
Ervaring en risico
Mist Pogacar dan geen ervaring? Natuurlijk maakte hij al indruk door stevige tijden te laten noteren tijdens zijn verkenningen en indrukwekkende filmpjes op sociale media te plaatsen, maar in koers reed Pogacar nog geen Helleklassieker. Dat kan ook risico’s met zich meebrengen. “Hij is gelukkig goed omringd”, weet Knaven. “Ploegleider Fabio Baldato (die met Pogacar op verkenning ging, red.) kent die koers. En wat het vallen betreft: in Roubaix vallen ze vaak pas vanaf positie dertig of veertig. Voorin bijna nooit.”
Bovendien is er intussen, ten opzichte van de generatie van Knaven zelf, nog een extra voordeel voor Pogacar bijgekomen. Dat weet de werknemer van de neutrale Shimano-service als de beste. “Renners rijden nu met tubeless-banden rond van dertig millimeter breed”, vult Knaven aan bij de collega’s van Het Nieuwsblad. “Dat is nog iets anders dan onze 23-millimetertjes van vroeger. Die brede banden doen zo veel in demping.” Dat maakt het voor lichtgewichten nog gemakkelijker dan een aantal jaar terug.
Conclusie: er zijn meer zaken die in het voordeel van Pogacar spreken dan tegen zijn kansen op winst. “Het is sowieso een mooie zaak dat een van de beste renners ter wereld in het klimwerk in Parijs-Roubaix komt meerijden. Hij heeft ons al vaker verbaasd, en dat zal in Parijs-Roubaix niet anders zijn”, besluit Knaven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.