Shane Sutton loopt weg uit hoorzitting in zaak-dokter Freeman

dinsdag 12 november 2019 om 17:50
Shane Sutton loopt weg uit hoorzitting in zaak-dokter Freeman

foto: Cor Vos (archief)

Shane Sutton is woedend weggelopen uit de beroepszaak die dokter Richard Freeman heeft aangespannen. Sutton was in de tijd dat Freeman dokter was bij Team Sky de voorzitter van de Britse bond. De zaak die speelt gaat over een bestelling van testosteronpleisters, die Freeman volgens hem moest toeschrijven aan Sutton.

Sutton ontkent dat, ondanks dat de verdediging van dokter Freeman beweert dat Sutton wel degelijk af wist van de bestelling. Hij zou het zelfs in een koelkast bewaard hebben. Sutton noemt dat lachwekkend, aldus The Guardian.

“Vertel tegen dokter Freeman dat hij het scherm naar beneden moet doen en als een man mij in mijn ogen moet kijken”, zei Sutton, die als getuige is opgeroepen om zijn verhaal te vertellen in de zaak. Hij mocht zijn oud-collega echter niet zien. “Ik heb geen problemen met hem. Als de dokter mij opgebeld had omdat hij in de problemen zat, dan had ik hem geholpen.”

Sutton zou in 2018 gezegd hebben dat hij vreesde onderdeel te worden in deze testosteron-zaak, samen met Team Sky-manager Dave Brailsford. “Als je aan het hoofd staat van de organisatie, zijn alle ogen op jou gericht. Maar je liegt dat je barst en je cliënt ook”, beet Sutton de advocaat van Freeman toe. “Wij hadden de leiding over een heel groot programma. Het schoonste programma ter wereld.”

In een verklaring die Sutton eerder had afgegeven aan het medische tribunaal, sprak hij over meerdere bestellingen van testosteronpleisters. Toen de advocaat van Freeman hem daarmee confronteerde, weigerde Sutton te antwoorden. “Zij beschuldigt mij van allerlei dingen, dus ik verlaat de hoorzitting nu. Ik wil niet meegetrokken worden in dit moddergevecht”, zei hij bij het verlaten van de zaal.

Achtergrond
Freeman is al langere tijd omstreden door een bestelling van testosteronpleisters op het hoofdkantoor van de Britse wielerbond in 2011. Uit onderzoek bleek dat hij het pakket besteld had. De arts heeft altijd ontkend aan sporters verboden middelen te hebben gegeven. De Britse wielerbond staat niet achter Freeman en blijft het lopende onderzoek steunen, waarin zij mede-aanklager is.

Eerder in de zaak bekende Freeman dat hij in 2011 inderdaad testosteron had besteld voor de ploeg en de Britse bond, terwijl hij eerder nog liet weten dat het om een verkeerd bezorgd pakket ging. Volgens zijn advocaat had Freeman veel leugens verteld in de zaak, maar is hij nu klaar om de waarheid te vertellen.


Lees meer: Alles over de zaak-Richard Freeman

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.