Sicilië verzekert zich van Giro-start 2021, Giro di Sicilia presenteert parcours
Contador en Rujano op de flanken van de Etna foto: Cor Vos
dinsdag 26 maart 2019 om 13:10

Sicilië verzekert zich van Giro-start 2021, Giro di Sicilia presenteert parcours

Sicilië organiseert in 2021 de Grande Partenza van de Giro d’Italia in 2021. Dat maakte koersorganisator RCS Sport bekend bij de presentatie van het parcours van de Giro di Sicilia, die na 42 jaar afwezigheid weer op de kalender staat. Het eiland verzekerde zich ook van drie ritten in de Giro d’Italia van 2020 dankzij een driejarige deal met RCS Sport.

Nello Musumeci, president van Sicilië, is blij de overeenkomst aan te kunnen kondigen. “Het vervult ons met trots dat de Giro di Sicilia na 42 jaar terug is. Ook zijn we heel blij dat we de Giro d’Italia de komende twee jaar mogen ontvangen. Volgend jaar vinden er al wat ritten plaats op Sicilië, maar tijdens de Grande Partenza kunnen we ons pas echt goed laten zien aan miljoenen wielerfans.

Over goed een week start in Catania de vernieuwde Ronde van Sicilië. Er wordt op 3 april begonnen met een nagenoeg vlakke rit over 165 kilometer naar Milazzo. Ook de tweede etappe, waarin de coureurs 236 kilometer moeten fietsen tussen Capo d’Orlando en Palermo, lijkt geknipt voor de snelle mannen van het peloton.

Finish op de Etna 
Etappe drie voert over een afstand van 188 kilometer van Catanissetta naar Ragusa. In de finale van deze rit lijken de springveren hun slag te kunnen slaan. De vierde en laatste etappe is de koninginnenrit. Hoewel de rit slechts 119 kilometer lang is wacht op het einde wel de beklimming van de Etna.

De Giro di Sicilia is een van de oudste Italiaanse etappekoersen. de eerste editie vond al plaats in 1907, twee jaar voordat de Giro d’Italia ontstond. Echt vaak werd de wedstrijd overigens niet georganiseerd. Tussen 1907 en 1977 werd de ronde achttien maal verrreden. De laatste winnaar is Giuseppe Saronni, die ten tijde van zijn eindzege slechts negentien jaar was.

Wanty-Gobert 
De wedstrijd zal rechtstreeks worden uitgezonden in meer dan honderd landen, meldt het persbericht van RCS Sport voorts. RAI Sport zal de laatste twee uur van elke etappe in beelden brengen. Slechts één ploeg uit de Lage Landen zal aan het vertrek komen van de Giro di Sicilia. De koers komt namelijk enkel voor in de plannen van Wanty-Gobert. UAE Emirates is de enige WorldTour-formatie die acte de presence geeft.

Giro di Sicilia 2019 (3-6 april)

Het routekaartje van de Giro di Sicilia – foto: RCS Sport

Etappe 1: Catania – Milazzo (165 km)

Etappe 2: Capo d’Orlando – Palermo (236 km)

Etappe 3: Caltanissetta – Ragusa (188 km)

Etappe 4: Giardini Naxos – Etna (119 km)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.