Sightseeing bij start van Girorit: renners verkennen amfitheater van Pompeï
Foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2024 om 11:50

Sightseeing bij start van Girorit: renners verkennen amfitheater van Pompeï

Het peloton van de Giro d’Italia houdt voor de start van de tiende etappe halt in het historische Pompeï. Reden genoeg voor veel renners om even wat cultuur op te snuiven.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Startplaats Pompeï kent een rijke geschiedenis. De historische stad is in het verleden meerdere malen getroffen door grote natuurrampen. In 62 na Christus werd het onderdeel van de gemeente Napels al opgeschud door een aardbeving en in 79 werd de plaats bedekt door as na een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. Door het deken van as is Pompeï de best bewaarde Romeinse stad gebleven. Het is onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt per jaar meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar.

De veraste stad kent een minder rijke wielerhistorie. De plaats diende slechts in twee eerdere edities als passagestad, in 1977 en 1911. Voor veel renners was het dus best speciaal dat ze bij de start zomaar het welbekende amfitheater van Pompeï konden bezichtigen. Dat geschiedenisrijke bouwwerk werd gebouwd rond 80 voor Christus en werd gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Ook is het bekend van de Pink Floyd-film uit 1972.

Onder andere de renners van Soudal Quick-Step, Visma | Lease a Bike, Movistar en Arkéa-B&B Hotels werden – net als rozetruidrager Tadej Pogacar – gespot in het legendarische amfitheater. Daar gaat de tiende Girorit rond de klok van 13 uur van start.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.