Silke Smulders wint openingsetappe in Ronde van Andalusië
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 29 mei 2024 om 15:51

Silke Smulders wint openingsetappe in Ronde van Andalusië

De openingsrit in de derde editie van de Vuelta Ciclista Andalucia voor vrouwen is gewonnen door Silke Smulders. De 23-jarige Nederlandse van Liv AlUla Jayco won voor haar ploeggenote Mavi García na een lange solo-aanval. Het is de eerste profoverwinning van de renster uit Loon op Zand.

Vandaag stond de eerste etappe van de Ronde van Andalusië voor vrouwen op het programma. In een zonnig en zeer warm Zuid-Spanje werd het peloton al direct getest met een op papier zware rit. De 115 kilometer lange openingsrit van Castellar de la Frontera naar Alcalá del Valle was namelijk goed voor meer dan 2.700 hoogtemeters.

Smulders reed dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

Na een korte vlakke aanloop lag na 37 kilometer de top van de enige officiële beklimming van de dag met de Puerto Hacho de Gaucín (11,6 km aan 5,1%). Hoewel na deze berg van eerste categorie geen bergpunten meer werden uitgedeeld, was er geen vlakke kilometer meer te vinden in het restant van het parcours.

Een uitgedund peloton van ongeveer zestig vrouwen kwam gezamenlijk als eerste boven op de enige gecategoriseerde beklimming van de dag. Het was Alex Manly van Liv AlUla Jayco die de volle punten pakten boven op deze lange klim. De Australische verzekerde zich zodoende van de bergtrui in de tweede etappe naar Vélez Málaga.

Het glooiende parcours nodigde in het restant van de wedstrijd uit tot aanvallen. Het was de Nederlandse Silke Smulders – opnieuw van Liv AlUla Jayco – die met nog dertig kilometer te gaan een voorsprong van een halve minuut op het achtervolgende peloton had. De 23-jarige renster uit Loon op Zand breidde haar voorsprong snel uit, want toen haar teamgenote Mavi García de oversteek wilde maken – op 25 kilometer van de streep – had Smulders al een voorsprong van één minuut en 45 seconden.

Desondanks wist de Spaanse García wel dichterbij haar teamgenote te komen. Op tien kilometer van de streep naderde de 40-jarige klimster Smulders tot dertig seconden. Met nog drie kilometer te gaan ging het duo van Liv AlUla Jayco gezamenlijk aan de leiding. Toch was het de Nederlandse jongeling die er met de overwinning vandoor ging. Smulders boekte zodoende haar eerste overwinning uit haar carrière.