Simon Gerrans zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik
zondag 27 april 2014 om 16:55

Simon Gerrans zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik

Simon Gerrans

foto: Sirotti

Simon Gerrans heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De 33-jarige Australiër van Orica-GreenEDGE profiteerde van een val van Daniel Martin in de laatste bocht en klopte vervolgens Alejandro Valverde (Movistar) in de sprint. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) eindigde op een zesde plaats als beste Nederlander.

Zes vluchters
In de honderdste editie van ‘La Doyenne’ hielden enkele renners het al voor de start voor gezien. Tourwinnaar Chris Froome (Team Sky) moest vanwege een luchtweginfectie forfait geven. Ook zijn ploeggenoot Peter Kennaugh was ziek, net als Carlos Betancur (AG2R La Mondiale). Een peloton van 197 renners begon aan de 263 kilometer lange tocht door de Ardennen.

Luik Bastenaken Luik

Na twaalf kilometer ontstond er een kopgroep van zes man. Naast de Nederlander Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert) bestond de vluchtersgroep uit de Belg Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise), de Zwitser Pirmin Lang (IAM Cycling), de Italiaan Matteo Bono (Lampre-Merida), de Duitser Michel Koch (Cannondale) en de Zuid-Afrikaan Jaco Venter (MTN – Qhubeka). Na een uur reden de zes een voorsprong van meer dan veertien minuten bij elkaar. In Bastenaken won Koch na honderd kilometer de tussensprint, waarmee hij 5000 euro verdiende.

Costa en Rodriguez geven op
Op de Wanne moest Minnaard zijn medevluchters laten gaan. De voorsprong van de vijf overgebleven leiders was inmiddels afgenomen tot negen minuten. Na de Haute-Levée brak de koers open door verschillende tegenaanvallen vanuit het peloton. Wereldkampioen Rui Costa zag zich na een valpartij gedwongen op te geven. Ook Joaquim Rogriguez verliet de wedstrijd vroegtijdig.

Arredondo en Pozzovivo

Na La Redoute bleven Bono en Venter als enige vooraan over. Op de Côte des Forges liet Bono zijn medevluchter achter zich, waarna hij als eerste over de top kon rijden. Aan de voet van de Roche-aux-Faucons werd de Italiaan als laatste van de vroege vlucht ingelopen. Tijdens de beklimming ontsnapten Julian Arredondo (Trek) en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), waarna de twee samen voorop raakten. Met nog elf kilometer te gaan volgde wederom een hergroepering, waarna een grote groep van ongeveer veertig renners ontstond.

Martin valt, Gerrans profiteert
Op de Côte de Saint-Nicolas ging Stefan Denifl (IAM Cycling) als eerste aan. De favorieten bleven afwachten, waarna Giampaolo Caruso (Katusha) samen met Domenico Pozzovivo in de aanval ging. Caruso werd pas in de slotkilometer ingelopen door Daniel Martin. De Ier ging in de voorlaatste bocht onderuit, waarna in een pelotonspurt de beslissing zou volgen. Gerrans bleek over de snelste benen te beschikken en zet na Milaan-San Remo in 2012 opnieuw een topklassieker op zijn naam. Bovendien wint hij als eerste Australiër Luik-Bastenaken-Luik.

Weening en Gerrans

Luik-Bastenaken-Luik 2014 (WT)
Luik-Ans (263 km)

1. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) in 6u37m43s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
3. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step)
4. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha)
5. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 3s
6. flag-nl Tom Jelte Slagter (Giant-Sharp)
7. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
8. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing)
9. flag-es Dani Moreno (Katusha) op 5s
10. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 6s

15. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 12s
34. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 1m11s
55. flag-nl Daan Olivier (Giant-Shimano) op 3m33s
65. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) z.t.
80. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 7m10s
122. flag-nl Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling) op 12m15s
123. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
129. flag-nl Karsten Kroon (Tinkoff-Saxo)
136. flag-nl Bram Tankink (Belkin Pro Cycling) op 13m27s
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.