Simon Yates boekt verrassende tijdritzege in Parijs-Nice, Kwiatkowski blijft leider

donderdag 14 maart 2019 om 16:31

foto: Cor Vos

Simon Yates die een tijdrit wint: het is een unicum. De Brit van Mitchelton-Scott wist in finishplaats Barbentane Nils Politt en Michal Kwiatkowski verrassend achter zich te houden. Die laatste blijft echter wel in het bezit van de leiderstrui.


In Parijs-Nice was het vandaag opnieuw een dag van de waarheid. En ditmaal werd het verschil niet gemaakt door de wind, maar op de tijdritfiets. Het gebeurde allemaal in en rond Barbentane, iets ten zuiden van Avignon. De 25 kilometer lange tijdrit was grotendeels vlak, maar kende onderweg wel een fikse heuvel naar de Abdij van Saint-Michel de Frigolet.

Simon Yates zet eerste richttijd neer
Julien Vermote mocht om 13.18 uur als eerste renner het spits afbijten. De Belg wist met 32:38 echter geen toptijd te realiseren. Dit in tegenstelling tot Simon Yates: de Vuelta-winnaar klokte af na 30:27, en was daarmee ruim sneller dan de (voorlopige) concurrentie.

Wilco Kelderman verloor kostbare tijd – foto: Cor Vos

Erkende hardrijders als Edvald Boasson Hagen, Thomas De Gendt en Ion Izagirre beten hun tanden stuk op de tijd van de Brit. Mocht die laatste al voorzichtig dromen van dagwinst? Nils Politt wist bijna onder zijn toptijd te duiken, maar favorieten als Bob Jungels  en Wilco Kelderman verloren kostbare tijd.

Yates boekt unieke zege 
Het bleek een voorbode voor de overige favorieten. Luis León Sánchez, Egan Bernal, Kwiatkowski… Geen enkele renner kwam nog in de buurt van de tijd van Yates, waardoor de Brit een unieke zege mocht bijschrijven. De 26-jarige renner wist namelijk nog nooit een tijdrit te winnen. Tot vandaag!

Egan Bernal reed een uitstekende tijdrit – foto: Cor Vos

Team Sky grote winnaar 
De tijd van Yates bleek te goed voor de concurrentie, maar dat maakte de strijd om het klassement niet minder interessant. Team Sky kwam als grote overwinnaar uit de bus: zowel Kwiatkowski als Bernal reden een uitstekende tijdrit. Hierdoor blijft de Pool leider, op 19 seconden gevolgd door zijn Colombiaanse ploeggenoot.

Wilco Kelderman vindt zichzelf na vijf dagen terug op plaats vier, maar de Nederlander volgt al op één minuut van Kwiatkowski. Ook Jungels (vijfde), Nairo Quintana (zesde) en Romain Bardet (tiende) zullen in het weekend flink aan de bak moeten.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.