Sivakov volgt voorbeeld ploeggenoot Hart in Tour of the Alps

dinsdag 23 april 2019 om 15:46
Sivakov volgt voorbeeld ploeggenoot Hart in Tour of the Alps

foto: Cor Vos

De tweede etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Pavel Sivakov. Voor de klimmer van Team Sky is het zijn eerste profzege. Hij versloeg de Tsjech Jan Hirt na een sprint-à-deux. Gisteren boekte Sivakovs ploeggenoot Tao Geoghegan Hart ook zijn eerste profoverwinning. De Rus is tevens de nieuwe leider.

Spektakel tijdens de openingsdag van de Tour of the Alps! Onderweg naar Kufstein lieten de favorieten zich al zien, waarna Tao Geoghegan Hart naar zijn eerste profzege wist te sprinten. Met de Brit in de leiderstrui begon het peloton vandaag aan een 178 kilometer lange etappe richting Scena.

Zes renners op avontuur 
En spektakel mochten we opnieuw verwachten, aangezien de renners in de finale de Passo del Giovo (15,8 kilometer aan 7,3%) moesten beklimmen. Zes coureurs probeerden als eerste de voet te bereiken. Ruben Dario Acosta, Juan José Amador, Sergio Samitier, Giovanni Visconti, Edoardo Zardini en Filippo Rocchetti kregen zes minuten cadeau.

Visconti en co in de aanval – foto: Cor Vos

Hierdoor begonnen de koplopers inderdaad als eerste aan de Passo del Giovo. De vluchters bleven lange tijd bij elkaar, maar op goed acht kilometer van de top besloot Zardini te versnellen. De Italiaan van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM danste op de pedalen, terwijl de overige avonturiers naar adem hapten.

Geen spektakel op de Passo del Giovo  
In het peloton reed Bahrain Merida op kop voor Vincenzo Nibali, maar het echte vuurwerk bleef uit. Vooraan kreeg Zardini ondertussen het gezelschap van Samitier, waardoor we met twee koplopers over de top van de Passo del Giovo trokken. Het was uiteindelijk Samitier die als eerste bovenkwam, goed voor een flink aantal bergpunten.

Een minuutje later begonnen de favorieten gezamenlijk aan de afdaling van de Giovo, die bij momenten behoorlijk technisch was. Samitier ging beduidend harder naar beneden dan Zardini, waardoor de Bask met voorsprong begon aan de laatste twintig kilometer. De Italiaan zag zijn medevluchter niet meer terug.

Schitterende beelden in de Tour of the Alps – foto: Cor Vos

Dan toch oorlog! 
In de achtervolgende (favorieten)groep was het inmiddels koers! Zo kregen we versnellingen van Nibali, leider Hart en Rafal Majka, maar niemand wist weg te raken. Het was hollen, stilstaan, hollen, stilstaan. Maar bij een versnelling van Hermann Pernsteiner, Pawel Poljanski, Jan Hirt, Nikita Stalnov, Pavel Sivakov, Mattia Cattaneo en Fausto Masnada keken de favorieten vooral naar elkaar…

De zeven tegenaanvallers wisten uiteindelijk de sprong naar voren te maken, waardoor we met acht koplopers aan het laatste klimmetje begonnen. Nibali en co keken tegen een achterstand aan van een halve minuut. Wisten de koplopers vooruit te blijven? Daar leek het wel op, zeker toen Sivakov versnelde.

Vincenzo Nibali in de aanval – foto: Cor Vos

Sivakov of Hirt? 
Het Russische toptalent reed weg bij zijn medevluchters, op weg naar zijn eerste profzege? Nee, dacht de voor Astana uitkomende Hirt. De Tsjechische klimmer wist het gaatje met Sivakov te dichten, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de laatste kilometer. In de oplopende laatste meters bleek Sivakov over de meeste power te beschikken.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.