Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné
foto: Sirotti
woensdag 6 juni 2018 om 16:32

Sky verpulvert concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné

Sky heeft de grootste tik uitgedeeld in de 35 kilometer lange ploegentijdrit van het Critérium du Dauphiné. De ploeg van onder anderen Geraint Thomas, Michał Kwiatkowski en onze landgenoot Dylan van Baarle zette in Louhans-Châteaurenaud de klok stil op 36:33. Daarmee herovert Kwiatkowski de gele trui, die hij gisteren moest afstaan aan Daryl Impey. Zijn ploeggenoten Gianni Moscon en Jonathan Castroviejo vervolledigen de top drie van het algemeen klassement.

Sunweb zette vorig jaar in het Noorse Bergen de kroon op haar succesjaar met de wereldtitel ploegentijdrit. De ploeg rolde vandaag als eerste van het startpodium, maar legde gehavend de 35 kilometer lange beproeving af. Laurens ten Dam en Chris Hamilton moesten namelijk eerder deze week al de strijd staken, waardoor de vijf overgebleven renners de klus moesten klaren.

LottoNL-Jumbo sterk onderweg
De ploeg klokte uiteindelijk 39:53, maar zag vervolgens Vital Concept een flinke hap nemen uit die tijd. De ProContinentale formatie reed naar 38:53 en daarmee waren de Fransen nagenoeg een minuut sneller. Ook die tijd hield niet lang stand, want Dimension Data verbeterde naar 38:14. Intussen mengde LottoNL-Jumbo zich in de tussentijden.

Na zowel 14 als 24,5 kilometer zette de Nederlandse formatie de snelste tijd neer en deed dit ook aan de finish in Louhans-Châteaurenaud. Onder impuls van Lars Boom en Jos van Emden werden er weer negen seconden afgesnoept van de tijd van Dimension Data. Bahrain Merida met Vincenzo Nibali in de gelederen kwam er niet aan te pas en reed 38:38.

Kleppers moesten nog komen
De tijd van LottoNL-Jumbo hield een poosje stand, tot AG2R La Mondiale met Romain Bardet de nieuwe toptijd op 38:03 zette. De 27-jarige Fransman moest echter vrezen, want onder andere BMC, Sky en Mitchelton-Scott moesten toen nog binnenkomen. Movistar met Marc Soler leek hard op weg om de toptijd te verbeteren, maar de Spaanse ploeg kwam twee tellen tekort.

Een rit later viel echter alsnog het doek voor AG2R La Mondiale. Trek-Segafredo klokte 38:00, maar het was wachten welke ploeg als eerste onder deze drempel zou aftikken. Quick-Step Floors verloor onderweg onder anderen Fabio Jakobsen, maar de ploeg van Bob Jungels en Julian Alaphilippe snelde naar 37:35.

Sky ijzersterk
Ook dat bleek niet genoeg, want BMC overtrof de Belgische formatie. De runner-up van het WK ploegentijdrit in Bergen zette de tijd stil op 37:10. Daarmee was het nog niet gedaan, want Sky bleek de allersterkste te zijn vandaag. De Britse formatie die komende maand opnieuw wil schitteren in de Tour de France dook als enige onder de 37 minuten, 36:33.

Toen de balans werd opgemaakt, bleek hoe groot de schade was voor de klassementsrenners. Damiano Caruso, Bob Jungels en Adam Yates hielden het verlies minder dan een minuut. Voor andere mannen was de schade groter. Zo verloren Vincenzo Nibali, Daniel Martin en Warren Barguil vandaag meer dan twee minuten.

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2018 16:34
Dit is wel een beetje de reden dat ik ploegentijdritten niet meer zo'n succes vind. De formule:

1) Zorg dat je een hoger budget hebt dan de andere ploegen
2) Koop een paar jongens met gigantische motoren
3) Smeer de andere klassementsrenner tientallen seconden tot minuten aan
6 juni 2018 16:34
Met deze verschillen kan het een clean sweep worden voor Sky. Thomas, Kwiat en Moscon zondag alle drie op het podium?
6 juni 2018 16:35
Als Nibali, Bardet en Quintana niet uitkijken staan ze voor de kasseienrit van de Tour al op anderhalve minuut van Sky. Geraint Thomas gaat de Tour winnen.
6 juni 2018 16:35
Lotto Soudal 3? Hoe dan?
6 juni 2018 16:35
Tjah, en in de Tour is het parcours nog een stuk zwaarder. Leuk voor de spankracht zo'n TTT ... :/
6 juni 2018 16:37
Het Real Madrid van de WT. Mooi die 3 nationale helmen.
6 juni 2018 16:38
@KimJungPoels

Dat is het hele idee van een professioneel team om een klassement te rijden in het professionele wielrennen. Wat is precies je punt?
6 juni 2018 16:38
De subtop op een zakdoek, maar bovenin toch grote verschillen. Puike prestatie van Lotto-Soudal, die van LottoNL is best behoorlijk.
6 juni 2018 16:39
Nou , het valt me alleszins mee wat Lotto-jumbo vandaag hier gepresteerd heet zonder al zijn grote namen, petje af , zeker voor Tolhoek.
6 juni 2018 16:41
@Rebellin

Dat het meer dan iedere andere discipline in het wielrennen is gebaseerd op het geld van de ploeg als geheel dan op de intrinsieke kwaliteiten van een individu. Mannen als Zakarin, Nibali, Herrada, Barguil, Buchmann zijn vrijwel kansloos voor winst puur door deze discipline.
6 juni 2018 16:43
Tijdritten maken alles kapot. Dat is gewoon zo men moet er mee leren leven.
Wat bahrain betreft zegt dit resultaat niets de tourploeg bestaat op haussler en pelle na uit andere renners.
Iza x2, nibs,pozzo,sonny,haussler, pelle,?
Ik hoop mohoric voor de laatste plaats maar hij zal het niet worden vrees ik
6 juni 2018 16:44
Eve serieus, los van de dominantie van Sky, hebben jullie Benoot gezien?
Die had overschot aan de meet en in de Tirreno deed hij niet onder voor Kwiat en Thomas.
Er komen nog 4 aankomsten bergop. Go Tiesj!!!
6 juni 2018 16:44
Tour dus al beslist na de TTT, zo veel kwaliteit in een ploeg zonde voor de spanning van de koers
6 juni 2018 16:46
Zoals vooraf voorspeld is de Dauphiné nu al zo goed als in het slot gevallen. Bahrein, Katusha en UAE hebben veel werk te doen voor de Tour. Kan de UCI niet gewoon ploegentijdritten verbieden trouwens? Vind het een waardeloze discipline waar inderdaad vrijwel niet te winnen valt tegen het deel van de rijke ploegen dat op het onderdeel traint.
6 juni 2018 16:48
Sky: voorproefje voor de Tour
UAE: zou de sjeik al spijt hebben van zn geld..?
6 juni 2018 16:52
Tuurlijk wint Sky dit grotendeels omdat ze de beste renners hebben gekocht voor dit onderdeel. Dat betekent natuurlijk niet dat niet elke ploeg op dit onderdeel kan trainen. Anderhalve minuut verliezen kan gebeuren, maar zoveel als sommige ploegen hier laten liggen is onnodig als je er wat tijd insteekt. Dat laat een aantal ploegen zien dat ook echt niet de allerbeste renners heeft voor dit werk, maar wel duidelijk getraind heeft op dit onderdeel.
6 juni 2018 16:54
Die is binnen voor Van Baarle!
6 juni 2018 17:02
Sky start hier zonder uitzondering met allemaal grote motoren in deze TTT. Bij QST, BMC, Movistar,... komt er nog heel wat kwaliteit bij voor de tour. Niet wanhopen dus.
6 juni 2018 17:04
Het blijft mooi om naar te kijken, maar voor het klassement een drama. Hier en ook in de tour krijgen renners door een zwakkere ploeg en materiaal, veel te veel tijd aangesmeerd voor het klassement. Renners als Bardet, Nibali etc zijn nu al haast kansloos voor de winst.
6 juni 2018 17:06
@Rico
Je ziet idd ploegen die met 6 binnekwamen. Dan zou je zeggen met een slimme indeling waarin er 2 zich iets meer geven om dan af te vallen er tijd te winnen valt. Dat betekent meer samenkomen in team en trainen op die TT fietsen.
6 juni 2018 17:08
Lotto Soudal verslaat het vreemdelingenlegioen Quick Step...
6 juni 2018 17:11
@koos1. Ik denk dat het wel meevalt. Wat er nu nog aan komt (4 bergetappes met aankomst boven), gaat echt wel het verschil maken. Maar dat kan ook iemand van Sky zijn natuurlijk. Ik verwacht zeker nog wel een Bardet, Adam Yates, Soler, Nibali, Zakarin om er maar een paar te noemen.
6 juni 2018 17:13
Ploegentijdritten zijn ooit ingevoerd, om juist het wielrennen meer een teamsport te laten zijn. Volgens mij zaten er eind jaren 70 begin 80 meerdere ploegentijdritten in. Won ploeg Post ze allemaal. Ik vind het nu ook een wat achterhaalde discipline. Wielrennen is nog nooit zo n teamsport geweest, bij sommige ploegen
6 juni 2018 17:15
Kwiat valt al weg bergop.
6 juni 2018 17:21
Je moet er toch niet aan denken dat die duffe brit straks door de ttt de Tour wint? Bleh, alleen de gedachte al.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.