Soevereine Kastelijn wint Ambiancecross Wachtebeke

zaterdag 23 november 2019 om 14:30
Soevereine Kastelijn wint Ambiancecross Wachtebeke

foto: Cor Vos

Yara Kastelijn heeft de Ambiancecross Wachtebeke op haar naam gezet. Daags voor de fameuze Duinencross van Koksijde wist de Europese kampioene van Silvelle de wedstrijd vanaf de eerste ronde naar haar hand te zetten. Voor de Brabantse was het haar vierde zege van het seizoen.

Het weideparcours op het provinciaal domein Puyenbroeck van Wachtebeke lag er ietwat vettig bij, maar dat moest geen problemen opleveren voor de rensters. De beste start werd gemaakt door Ellen Van Loy, die als eerste het veld indook na de lange start-finish. Maud Kaptheijns en Europees kampioene Yara Kastelijn schoven mee met de 39-jarige renster van Telenet Baloise.

Kastelijn nam halverwege de eerste ronde de koppositie over van Van Loy, die zich dan vastbeet in het achterwiel van de Brabantse. Sanne Cant rukte vanuit de achtergrond op en ging op jacht naar de twee koploopsters. Bij het ingaan van de tweede ronde reed Kastelijn weg bij Van Loy, die vervolgens Cant steeds dichter zag naderen. De wereldkampioene bleef echter hangen en moest haar landgenote uiteindelijk laten rijden.

Van Loy valt
Vooraan liet Kastelijn de koers niet stilvallen. De winnares van, naast de Europese titel, de crossen van Gavere en de Koppenberg diepte haar voorsprong almaar verder uit. Daarachter werden Cant en Van Loy bijgehaald door Alice Arzuffi en Laura Verdonschot. In de vierde ronde viel Van Loy er letterlijk tussenuit. Haar ketting en derailleur werkten niet meteen mee, waardoor ze kostbare tijd verloor.

In de vijfde en voorlaatste ronde was de voorsprong van Kastelijn al opgelopen tot bijna een halve minuut, waardoor ze vast voorzichtig aan de zege kon denken. Daarachter bungelde Cant even aan het elastiek in de strijd om de tweede plaats. Arzuffi en Verdonschot leken weg te rijden bij de wereldkampioene, maar in de slotronde kon zij toch weer aansluiten. De overwinning was echter vergeven aan Kastelijn, die foutloos bleef.

De strijd om plek twee bleef tot de laatste meters spannend en draaide uit op een sprint. Arzuffi ging de sprint als eerste aan, maar Cant bleek de betere. Omdat ook Verdonschot er nog langs ging, viel de Italiaanse nipt naast het podium.

Ambiancecross Wachtebeke 2019
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Yara Kastelijn in 44m38s
2. flag-be Sanne Cant op 17s
3. flag-be Laura Verdonschot op 18s
4. flag-it Alice Maria Arzuffi op 18s
5. flag-be Ellen Van Loy op 1m22s
6. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1m22s
7. flag-be Kim Van de Steene op 1m34s
8. flag-nl Aniek van Alphen op 1m37s
9. flag-nl Lindy van Anrooij op 1m54s
10. flag-be Loes Sels op 2m05s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.