Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

zaterdag 4 maart 2017 om 15:39
Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Foto: Sirotti

Michał Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Sky-renner kwam solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena. De Belgen Greg Van Avermaet (BMC) en Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigden het podium. Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde als vijfde.

Pinot in vroege vlucht
In de openingsfase van de etappe kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsæt (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) leken samen de vlucht van de dag te gaan vormen, maar daar kwam een tijdje later nog een opvallende naam bij. Thibaut Pinot (FDJ) had de sprong gemaakt naar de koplopers, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Daarachter was de koers al vroeg ontploft. Op 75 kilometer van het einde bestond het favorietengroepje uit amper twintig man. De meeste toppers zaten mee. De grootste afwezigen waren de nummers drie en vier van vorig jaar: Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Peter Sagan (BORA- Hansgrohe). Brambilla was ten val gekomen, terwijl Sagan zich niet goed voelde en vroegtijdig in de remmen kneep.

Wellens zorgt voor een schifting
Wel mee was Tom Dumoulin (Sunweb), ook toen Tim Wellens (Lotto Soudal) zijn benen ging testen op de Monte Sante Marie. In eerste instantie glipten alleen Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC) mee met de Belg, maar Dumoulin kwam al snel aansluiten. Daarna viel het een beetje stil en konden ook acht anderen terugkeren. Deze acht hadden de volgende namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites (Dimension Data), Michał Kwiatkowski (Sky) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

Op 35 kilometer voor het einde sprong Dumoulin samen met Kwiatkowski, Štybar en Boasson Hagen naar vier overgebleven koplopers. De situatie veranderde vervolgens constant. De twee groepen kwamen weer samen, waarna een spervuur aan demarrages volgde, maar niemand raakte echt weg. De opeenvolging van aanvallen zorgden er ondertussen wel voor dat steeds meer renners moesten passen. Ook Dumoulin kon op twintig kilometer van het einde even niet mee. Alleen Van Avermaet, Wellens, Štybar en Kwiatkowski bleven vooraan over.

Het was echter nog niet gedaan, want Dumoulin wist op de volgende beklimming weer naar de voorste vier te springen. Ook Durbridge en Juul Jensen konden het gat dichten. Dumoulin probeerde kort na de aansluiting weer weg te rijden, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Het spervuur aan demarrages ging gewoon weer verder. De volgende die het probeerde was Kwiatkowski. De Pool begon met een kleine voorsprong aan Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag.

Solo Kwiatkowski
Kwiatkowski was duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. De Sky-renner hield goed stand en verliet Le Tolfe met tien seconden voorsprong op Van Avermaet, Wellens en Štybar. Dumoulin moest opnieuw passen, net als de twee renners van Orica-Scott. In de slotfase werden de verschillen vervolgens steeds groter. De voorsprong van Kwiatkowski op de eerste drie achtervolgers groeide naar de halve minuut, terwijl Dumoulin en co deze groep almaar kleiner zagen worden.

Het werd daardoor vrij snel duidelijk dat de overwinning naar Kwiatkowski zou gaan. De Pool kon het zich zelfs veroorloven om in de nauwe straatjes van de historische binnenstad in Siena de bochtjes voorzichtig te nemen. Dat was ook geen overbodige luxe, want de stenen waren door de regen behoorlijk glad geworden. Desondanks vonden er geen ongelukken plaats in het slot. Kwiatkowski won, daarachter pakten twee Belgen de overige podiumplaatsen.

Dit artikel delen:

116 Reacties

Wheely 4 maart 2017 om 15:41

Mooi!

leegloper 4 maart 2017 om 15:41

Kwiatkowski heeft fantastisch gereden, maar wat hebben de motoren hem op verschillende momenten in de wedstrijd geholpen.

Erkanermaar1dewinnaarzijn 4 maart 2017 om 15:43

Knappe overwinning van Kwiatkowski.

achtpuntzes 4 maart 2017 om 15:44

prachtige wedstrijd gezien met de verdiende winnaar.

Sephiroth 4 maart 2017 om 15:44

Ach hij woof ze weg leegloper :) Maar ja wat een strade, mooie rit toch keer op keer. Dumoulin ook imponerend, jammer dat hij de laatste keer niet met Greg, Tim en Zdnek mee kon.

kelderfan 4 maart 2017 om 15:44

Geweldig spektakel met een keer positieve SKY Kwiatkowski in de Strade; gefeliciteerd.

Orakel 4 maart 2017 om 15:44

Kwiatkowski kan weinig doen aan de motoren die soms vlak voor hem reden. Ik denk dat hij de verdiende winnaar is (aangevallen en amper terrein prijs gegeven). Toch een mooi palmares, deze Pool.

Chrys 4 maart 2017 om 15:45

Prachtige koers! Jammer dat er maar anderhalf uur beeld was en natuurlijk schandalig al die motoren.

jooprioolpijp 4 maart 2017 om 15:45

Jammer van die motoren, toch een beetje een deceptie zo. Wie was er nu echt het best?

edit: wel heroïsche koers! En op de personen in de top-4 is niks af te dingen.

Abraham Olano 4 maart 2017 om 15:45

Ach ja, die motoren. Soms hebben ze wat meer invloed, soms wat minder. Vind het sowieso een mooie en verdiende winnaar, hoop dat we dit jaat weer meer van hem gaan zien!

TykkeThor 4 maart 2017 om 15:46

Mooi om Kwiat weer op niveau te zien. Gewoon lekker op dit soort koersen en de Ardennen richten, past veel beter bij hem. Van Avermaet zoals verwacht en Wellens ook indrukwekkend sterk met al die versneingen tussendoor. Dumoulin ook een aangename verrassing. Met de vorm voor Tirreno zit het wel goed.

Koel 4 maart 2017 om 15:47

Sterkste, of slimste heeft gewonnen, op het juiste moment aangegaan.
Beste uitslag van Dumoulin in een klassieker denk ik, hij is beter in vorm dat vorig jaar deze tijd en hij heeft het werk niet geschuwd…!

Mooie_Mario 4 maart 2017 om 15:47

Heel knap van Tom, die gaat er wel staan bij de T-A. Jammer dat TLJ de slag gemist had, ben benieuwd wie er als eerste over de finish komt, die moet volgend jaar gewoon kopman worden.

Wheely 4 maart 2017 om 15:48

Die Dumoulin, wat mogen we daar als Nederlanders blij mee zijn zeg!

Agos-Vidalos 4 maart 2017 om 15:48

Kwiatkowski wint toch mooi de Amstel Gold Race, E3 Harelbeke en de Strade Bianchi in bijna twee jaar tijd. En dan te bedenken dat hij de Tour de France van 2013 aanvatte met klassementsambities (11e). Poolse Krijger!

janoz 4 maart 2017 om 15:48

Geweldige koers gezien, de beste heeft mogen winnen. Geld voor de hele top 10 wat mij betreft

Crossblesser 4 maart 2017 om 15:49

Heel erg leuk om Kwiatkowski weer te zien aanvallen, prachtige zege!

Tuubke 4 maart 2017 om 15:49

Dumoulin bewijst dat hij ook dit soort klassiekers aankan. Ik vind wel dat hij te weinig zijn eigen koers rijdt. Hij zit vaak te mopperen dat anderen niet rijden en laat zich dan demonstratief uitzakken tot het achterste wiel. Als er dan voorin opeens vaart wordt gemaakt, moet hij zich vreselijk inspannen om er weer bij te komen. Volgens mij was dat vandaag precies het moment waarop Kwiat ervandoor ging.

vlek 4 maart 2017 om 15:49

Heerlijke laatste vijftig kilometer gezien, met constant wisselende verhoudingen tussen de sterkste in koers. Durbridge de verrassing van de dag voor mij; eens echt uiblinken in een andere Vlaamse koers dan De Panne zit er aan te komen voor hem. Hele sterke koers ook van de Portugees en de Noor uit de kopgroep. Dumoulin een van de top favorieten voor Tirreno met deze conditie. Daar kijk ik erg naar uit.

F e r o x 4 maart 2017 om 15:49

Mooie koers. Die motoren waren echter wel tenenkrommend opnieuw.

JaBo 4 maart 2017 om 15:49

Is Lotto Jumbo niet gestart vandaag?

grootverzet 4 maart 2017 om 15:50

Mooie koers in een prachtige setting. Verdiende winnaar in kwiat en een goede Dumoulin die meer en meer laat zien dat hij op veel fronten kan strijden.

klootje kriekeljon 4 maart 2017 om 15:50

Dumoulin maakt zichzelf een topfavoriet voor de Tirreno vandaag.

Jacco van Stierop 4 maart 2017 om 15:51

Blijft een heerlijke koers. Knap van Kwiatkowski dat hij zo gestaag zijn voorsprong uit kon bouwen.
Mooi om Dumoulin zo te zien rijden. Hij leek, ondanks het op de tanden bijten, er zichtbaar van te genieten.

nederbelg 4 maart 2017 om 15:52

De top 4 waren outstanding, kijk maar naar die verschillen. Als we in de laatste 25km echte regen hadden gehad, vechten Kwiat en Wellens het uit volgens mij. Stybar constant op het wiel van Van Avermaet, is dat het aanvallende koersen van Lefèvre? Pinot eindigt hier nog altijd top tien, dat is supersterk.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.