Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde
Foto: Sirotti
zaterdag 4 maart 2017 om 15:39

Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Michał Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Sky-renner kwam solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena. De Belgen Greg Van Avermaet (BMC) en Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigden het podium. Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde als vijfde.

Pinot in vroege vlucht
In de openingsfase van de etappe kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsæt (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) leken samen de vlucht van de dag te gaan vormen, maar daar kwam een tijdje later nog een opvallende naam bij. Thibaut Pinot (FDJ) had de sprong gemaakt naar de koplopers, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Daarachter was de koers al vroeg ontploft. Op 75 kilometer van het einde bestond het favorietengroepje uit amper twintig man. De meeste toppers zaten mee. De grootste afwezigen waren de nummers drie en vier van vorig jaar: Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Peter Sagan (BORA- Hansgrohe). Brambilla was ten val gekomen, terwijl Sagan zich niet goed voelde en vroegtijdig in de remmen kneep.

Wellens zorgt voor een schifting
Wel mee was Tom Dumoulin (Sunweb), ook toen Tim Wellens (Lotto Soudal) zijn benen ging testen op de Monte Sante Marie. In eerste instantie glipten alleen Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC) mee met de Belg, maar Dumoulin kwam al snel aansluiten. Daarna viel het een beetje stil en konden ook acht anderen terugkeren. Deze acht hadden de volgende namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites (Dimension Data), Michał Kwiatkowski (Sky) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

Op 35 kilometer voor het einde sprong Dumoulin samen met Kwiatkowski, Štybar en Boasson Hagen naar vier overgebleven koplopers. De situatie veranderde vervolgens constant. De twee groepen kwamen weer samen, waarna een spervuur aan demarrages volgde, maar niemand raakte echt weg. De opeenvolging van aanvallen zorgden er ondertussen wel voor dat steeds meer renners moesten passen. Ook Dumoulin kon op twintig kilometer van het einde even niet mee. Alleen Van Avermaet, Wellens, Štybar en Kwiatkowski bleven vooraan over.

Het was echter nog niet gedaan, want Dumoulin wist op de volgende beklimming weer naar de voorste vier te springen. Ook Durbridge en Juul Jensen konden het gat dichten. Dumoulin probeerde kort na de aansluiting weer weg te rijden, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Het spervuur aan demarrages ging gewoon weer verder. De volgende die het probeerde was Kwiatkowski. De Pool begon met een kleine voorsprong aan Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag.

Solo Kwiatkowski
Kwiatkowski was duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. De Sky-renner hield goed stand en verliet Le Tolfe met tien seconden voorsprong op Van Avermaet, Wellens en Štybar. Dumoulin moest opnieuw passen, net als de twee renners van Orica-Scott. In de slotfase werden de verschillen vervolgens steeds groter. De voorsprong van Kwiatkowski op de eerste drie achtervolgers groeide naar de halve minuut, terwijl Dumoulin en co deze groep almaar kleiner zagen worden.

Het werd daardoor vrij snel duidelijk dat de overwinning naar Kwiatkowski zou gaan. De Pool kon het zich zelfs veroorloven om in de nauwe straatjes van de historische binnenstad in Siena de bochtjes voorzichtig te nemen. Dat was ook geen overbodige luxe, want de stenen waren door de regen behoorlijk glad geworden. Desondanks vonden er geen ongelukken plaats in het slot. Kwiatkowski won, daarachter pakten twee Belgen de overige podiumplaatsen.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
4 maart 2017 21:26
@rv
Kwiat alle eendaagskoersen? Boude statement als je naar de naakte cijfers kijkt: 27ste en 40ste in de Ronde, 54ste en 77ste in Lombardije, 40ste en 67ste in San Remo, nooit gestart in Parijs-Roubaix ...
4 maart 2017 21:34
Daarom kijk ik ook niet naar naakte cijfers, die bedriegen.

Hij kan simpelweg zowel kassei- als klimkoersen aan en deze ook winnen, PR is degene waar ik het meest aan twijfel maar de rest KAN hij zeker winnen.
4 maart 2017 21:34
@Peter de Grote
Wat een gezeur. Zonder reclameblokken had Eurosport de koers niet kunnen uitzenden. En dan? Juist, dan heb je niks. Of een gare stream van de RAI met Italiaans commentaar.

En ik heb de hele uitzending integraal teruggekeken. Get waren 5 reclameblokken van telkens 2,5 minuten. En die mogen ze ook nog eens inplannen op uit te kiezen momenten waardoor de laatse 35km vrij van reclame was. Prima toch?
Ook het commentaar van Van Belleghem en Traksel was zeer goed te doen.
Tuurlijk, Sporza heeft ook mijn voorkeur. Maar als zij niet uitzenden is dit gewoon een prima alternatief voor mij.
4 maart 2017 21:37
Mensen hou eens op te drammen man. Het commentaar van vandaag was meer dan uitstekend. Die belg doet ook altijd de Giro en is een prima commentator (samen met Tracksel niets mis mee). Die reclames vallen ook wel mee. Het is niet alsof je een goal tijdens een voetbalwedstrijd kan missen want ze doen het op saaie momenten en houden er zoveel mogelijk rekening meer dat ze een finale gewoon geen enkele keer reclame uitzenden (zoals vandaag). Wat een gehuil weer.
4 maart 2017 21:37
De stream van de RAI is helemaal niet gaar maar van prima beeldkwaliteit edoch hadden die ook 2 x reclame, niet op de sterrato trouwens en op goede momenten maar reclame was het wel. Ik moet wel zeggen dat ik Italiaans versta wat het natuurlijk een stukje makkelijker maakt :)
4 maart 2017 21:50
@RV
Kwiatkowski is heerlijk veelzijdig maar ik zie eerder Van Avermaet in staat om alle grote eendagswedstrijden te winnen.
4 maart 2017 23:33
Go Kwiat,

mijn bescheiden mening is dat als deze jongen in vorm is hij het dichts qua eendagskoersen
en kleine rittenwedstrijden bij sagan aanleunt van het hele lot.
heb die trouwens ooit eens in duel gezien met sagan op een bepaalde klim helemaal uit het wiel gereden.
nog niet veel zien doen
waarom hij zo belabberd rondreed vorig jaar (wel 8 ste tirreno en winst E3), ging dat niet eerder om ziekte dan niet beter kunnen?
Sky krijgt veel kritiek, maar hebben wel geduld met hun renners.
Zetten duidelijke richtlijnenvoor welke koers ook qua kopman maar proberen wel iedereen zijn kansen te gunnen
hoe lang zijn ze al in het peloton?
Op de resultaten afgaand lijken ze al een eeuwigheid in het peloton, maar meer dan 8 jaar zal het niet zijn (natuurlijk speelt budget hier zeker voor veel aandeel een rol, maar toch...)
Wat eurosport betreft, zijn niet zo chauvinistisch als sporza, laatste 35 km geen reclame, kan ik persoonlijk mee leven... hier draait de wereld van trouwens
graag even reactie
5 maart 2017 00:35
@rv
Daarmee zeg je dus alles en niets tegelijk. Met potentie kan je alle richtingen uit. Gilbert werd wereldkampioen, won al 3x de Amstel, 2x Lombardije, 1x LBL, 1x Waalse Pijl, 2x Het Volk, 1x San Sebastian, 1x Strade Bianchi én haalde podium in San Remo en de Ronde. Won daarnaast Parijs-Tours, Sabatini, 3x Piemonte, 2x Brabantse Pijl... dat heet: je potentie vervullen. Van zijn generatie komen Boonen, Cancellara en Valverde niet in de buurt van zijn eendags-veelzijdigheid.Van de generatie voor hem had Frank Vandenbroucke de potentie, net als Bartoli die er echter veel meer uithaalde. Van Kwiats generatie, haalde super Sagan nooit de finish in Lombardije en startte hij zelfs nooit in Luik.
5 maart 2017 01:57
Meest veelzijdige eendagspotentie waargemaakt in het hedendaagse wielrennen, de voorbije 20 jaar(afweging tussen behaalde eendagszeges, podiumplaatsen, deelname en toptien in monumenten, diverse karakter van de races):
categorie 1 Gilbert - Bartoli -Bettini
categorie 2 Freire - Museeuw
categorie 3 Sagan - Tschmil
categorie 4 Valverde - Rebellin - Jalabert
categorie 5 Vandenbroucke - Ballan - Kwiatkowski
categorie 6 Cancellara - Van Petegem
categorie 7 Van Avermaet
categorie 8 Boogerd - Paolini
categorie 9 Boonen - Rodriguez - Degenkolb - Gasparotto - Di Luca
categorie 10 Martin - Kristoff - Terpstra - Cunego

Leve de subjectiviteit!
5 maart 2017 07:33
Bedankt voor de mooie opsommingen, ik moet er niet aan denken zoiets zelf samen te stellen :) Het enige wat ik ervan kan zeggen is dat ik hoop dat Kwiat nog wat categorieen in de piramide van Nderbeldg kan stijgen en ik hem daar zeer toe in staat acht.
5 maart 2017 09:54
Ik vind het nog steeds jammer dat in 2011 Pozzato Gilbert terughaalde in de laatste kilometer, en daarmee zelf als zijn winstkansen wegsmeet. Als ik dan gewoon luidop mag verder dromen, kon Gilbert dat jaar ook de Ronde winnen, als hij meeglipte met Cance, Nuyens en Chavanel. Ik weet niet of Parijs-Roubaix er ooit zou inzitten voor hem, maar als hij na 2011 al 4 verschillende monumenten had staan, zou hij zich er misschien wel volledig op toeleggen. Van het huidige peloton zal niemand ze alle 5 winnen vrees ik. Sagan zou het misschien kunnen, maar dan moet hij een jaar het Vlaamse voorjaar opgeven, en winnen in Lombardije is zo lastig. Van Avermaet kan overal finale rijden, maar heeft wel nog steeds geen monument achter zijn naam. Kwiatek? Tja, lastig in te schatten, kan ze misschien ook op een goede dag, maar die dagen vallen zo wisselvallig bij hem. Vorig jaar, toen hij weg was met Sagan en Vanmarcke in de Ronde had ik echt een WK 2014 gevoel. Als je dan pas net top 30 haalt, terwijl je gezellen op het podium staan, dan ken je gewoon je eigen mogelijkheden niet voldoende.
Om af te sluiten, veelzijdigheid op klassiek vlak is verdomd lastig te halen, zeker binnen hetzelfde jaar / opeenvolgende jaren. Een goede klimmer, kasseirenner, puncher, en man met een eindschot... Je moet al bijna een kind van de Goden zijn
5 maart 2017 10:18
helemaal waar flashke , daarom dat die onder andere dada zegt tegen de vlaamse kasseiklassiekers.
Ergens een moedige maar zeer verstandige beslissing
5 maart 2017 10:58
@rv
Als kind was ik al in de weer met een eigen ranglijst aller tijden, dus blijft leuk, want je kan je eigen criteria voortdurend aanpassen...
5 maart 2017 11:01
@nederbelg
Ik zie dat je dat al gedaan hebt inderdaad, Van Avermaet is zijn eigen categorie, top!

Welke Martin is het trouwens?
5 maart 2017 11:43
@wheely
Klopt, heb Olympische titel laten meetellen (ook Bettini heeft er overigens één).
Daniël Martin.
Ook nog wat Italiaans geweld toegevoegd. Blijft subjectief, uiteraard.
5 maart 2017 11:55
Quote:
Zjoske - 4 maart 2017 om 21:34
En ik heb de hele uitzending integraal teruggekeken. Get waren 5 reclameblokken van telkens 2,5 minuten. En die mogen ze ook nog eens inplannen op uit te kiezen momenten waardoor de laatse 35km vrij van reclame was. Prima toch?
Ook het commentaar van Van Belleghem en Traksel was zeer goed te doen.
Tuurlijk, Sporza heeft ook mijn voorkeur. Maar als zij niet uitzenden is dit gewoon een prima alternatief voor mij.


Precies. +1
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.