Søren Waerenskjold eerste leider na tijdritzege in Baloise Belgium Tour, Daan Hoole negende
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 12 juni 2024 om 17:47

Søren Waerenskjold eerste leider na tijdritzege in Baloise Belgium Tour, Daan Hoole negende

Søren Waerenskjold is de eerste leider van de Baloise Belgium Tour 2024. In de openingstijdrit van 12 kilometer rondom Beringen was de kopman van Uno-X Mobility ruim de snelste. Mathias Vacek (Lidl-Trek) eindigde op twee seconden en werd tweede, terwijl Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) derde werd. Daan Hoole was de beste Nederlander op de negende plaats.

De individuele tijdrit is elk jaar een belangrijke krachtmeting voor de eindzege in de Baloise Belgium Tour. Daarvoor reisden de renners dit jaar af naar het Limburgse Beringen. De tijdrit was 12 kilometer lang en speelde zich voornamelijk af op het grondgebied van deelgemeente Koersel. Er was een redelijk bochtig eerste gedeelte, tot iets voorbij ‘het Koersels Kapelleke’, maar op de terugweg was het parcours meer rechttoe-rechtaan.

Om 14.03 was Sam Gademan (VolkerWessels) de eerste starter, maar voor de grootste favorieten voor de dagzege en de eindoverwinning was het voor de toeschouwers in Beringen wachten tot na 16.00 uur. De eerste richttijd kwam van Daan Hoole, die met een gemiddelde snelheid van 52,5 km/h naar een tijd van 13.42 minuut snelde. Een goede test voor Hoole, die later deze zomer ook de olympische tijdrit zal betwisten in Parijs.

Mathias Vacek stond lang aan de leiding – foto: Cor Vos

Tijdelijke neutralisatie
De eerste die onder de tijd van Hoole dook, was Alex Aranburu (13.41) van Movistar, maar de grote kanonnen moesten toen nog komen. De jarige Mathias Vacek van Lidl-Trek was met 13.26 flink sneller, waarmee hij ZLM Tour-winnaar Rune Herregodts en tijdritspecialist Edoardo Affini ruim voorbleef.

Zij vormden de top-3 toen de tijdrit noodgedwongen geneutraliseerd moest worden vanwege een noodsituatie langs het parcours. De hulpdiensten kregen alle ruimte om de situatie te behandelen; de koers werd stilgelegd.

Søren Waerenskjold knalt naar de overwinning
Na een break van ruim een half uur kon de tijdrit hervat worden. In dat laatste blok ging onder meer Søren Waerenskjold van start. De sterke Noor van Uno-X Mobility knalde, vooral door een sterk tweede gedeelte, twee tellen onder de toptijd van Vacek. Alec Segaert beet vervolgens zijn tanden stuk op die tijd, net als Jasper Stuyven en Kasper Asgreen.

De overwinning en de eerste leiderstrui gingen daarom naar de 24-jarige Søren Waerenskjold, die zo tekende voor zijn achtste profzege.