Søren Wærenskjold te snel voor Paul Magnier en Jasper Philipsen in atypische Omloop Het Nieuwsblad
foto: Cor Vos
zaterdag 1 maart 2025 om 16:07

Søren Wærenskjold te snel voor Paul Magnier en Jasper Philipsen in atypische Omloop Het Nieuwsblad

Søren Wærenskjold heeft de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. Een relatief grote groep bereikte Ninove, waarna een sprint de beslissing moest brengen. Daarin toonde Wærenskjold zich sneller dan Paul Magnier en Jasper Philipsen.

Het wielerseizoen is al een tijdje bezig, maar voor veel fans begon het zaterdag allemaal pas écht, met de Omloop Het Nieuwsblad. Het zwaartepunt van ‘de Omloop’ zat hem ook dit jaar weer in het tweede deel van de wedstrijd, waarin de coureurs de nodige kasseien en hellingen tegenkwamen. De ultieme scherprechters in de finale waren opnieuw de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Wie zou op deze iconische hellingen het verschil kunnen maken? Wout van Aert gold als topfavoriet, maar de concurrentie was groot.

Veel Nederlanders in de vroege vlucht
Het duurde niet lang voordat de vroege vlucht ontstond. Al na enkele van de in totaal 197 kilometer reden zes man weg. Daarbij maar liefst vier Nederlanders: Julius van den Berg (Picnic-PostNL), Enzo Leijnse (Picnic-PostNL), Elmar Reinders (Jayco AlUla) en Hartthijs de Vries (Unibet Tietema Rockets). Zij hadden het gezelschap van de Belg Victor Vercouillie (Flanders-Baloise) en de Italiaan Giosuè Epis (Arkea B&B-Hotels). Even later kwam ook Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) nog aansluiten, waardoor we een zevental op kop kregen.

Elmar Reinders leidt de kopgroep – foto: Cor Vos

De aanvallers kregen behoorlijk wat ruimte, zo’n acht minuten. Maar nog meer voorgift wilden Visma | Lease a Bike en UAE Emirates XRG hen niet geven. De twee grote ploegen besloten de controle op zich te nemen en brachten het verschil langzaam maar zeker weer wat terug. Er ging ook een hap van de voorsprong af toen de zeven koplopers stil kwam te staan voor een gesloten spoorwegovergang. Maar alsnog hadden ze bijna zes minuten bij het opdraaien van de kasseien van de Lange Munten, op goed negentig kilometer van de streep.

Speldenprik UAE, pech voor Campenaerts en De Lie
Op diezelfde kasseistrook besloot UAE Emirates XRG een eerste speldenprik uit te delen. De ploeg uit het Midden-Oosten trok even stevig door, waardoor het peloton op een lint ging. Tot afscheiding leidde de versnelling echter niet. Het grote vuurwerk bleef nog even uit, maar men was wel gewaarschuwd. Niet veel later werd de groep ook nog opgeschrikt door een valpartij. Victor Campenaerts was een van de slachtoffers, maar de Belg van Visma | Lease a Bike kon relatief snel terugkeren. Ook na een daaropvolgend kettingprobleem wist hij weer aan te sluiten.

UAE liet zich zien – foto: Cor Vos

Arnaud De Lie kreeg ondertussen te maken met nog meer materiaalpech. De Belgisch kampioen stond eerst aan de kant met een lekke band en had vervolgens ook problemen met zijn ketting. Hij moest vervolgens een behoorlijke achterstand goedmaken, maar hij had de scheve situatie rechtgezet voor de Eikenberg. Daar opende Matthew Brennan de voorfinale. De 20-jarige Brit van Visma | Lease a Bike demarreerde en kreeg twee renners mee: Tim van Dijke (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Vito Braet (Intermarché-Wanty).

Spel op de wagen, Van Aert in de achtervolging
De drie werden snel weer ingerekend, maar zie, daar was de volgende versnelling van Visma | Lease a Bike al. Per Strand Hagenes trok op de Wolvenberg door met Matteo Jorgenson in zijn wiel. Het viel vervolgens even stil, waarna Joshua Tarling zijn kans schoon zag. De Britse tijdritspecialist ging er in zijn eentje vandoor. Aan de voet van de Molenberg was hij tot op vijftig seconden genaderd van de kopgroep; het peloton volgde op anderhalve minuut van de vroege vluchters.

Brennan op de Eikenberg – foto: Cor Vos

Op de Molenberg kwam geen echte aanval, maar door opstoppingen brak het peloton wel in meerdere stukken. Bovenop, op 42 kilometer van de streep, moesten onder meer De Lie, titelverdediger Jan Tratnik én Wout van Aert in de achtervolging. Zij waren in een tweede groep beland. De mannen van Alpecin-Deceuninck hadden de slag niet gemist. Zij hadden maar liefst vijf man van voren, onder wie Kaden Groves en Jasper Philipsen. De Belgische ploeg trok dan ook vol door richting Berendries. In de groep Van Aert was Visma | Lease a Bike ondertussen beginnen te rijden.

Hergroepering
Op de Berendries gooide Benoot de beuk erin bij de achtervolgers. Zo vormde zich een kleiner groepje achter het peloton, dat eerst Joshua Tarling opslokte en vervolgens ook de zeven vroege vluchters inrekende. De samensmelting was compleet toen Van Aert en co op 28 kilometer van de streep ook weer aan kwamen sluiten. Lang kon De Lie daar niet van genieten, want de Lotto-renner ging ene paar kilometer weer overboord. Hij moest zijn eerdere inspanningen bekopen.

Hoewel De Lie dus had moeten passen, konden veel andere renners nog wel volgen. Al met al was er nog een vrij groot peloton bijeen in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen. Net voor de kasseiklim verdween Tratnik uit deze groep: de Sloveen reed lek op het slechtst mogelijke moment. Vooraan nam Tim Wellens het initiatief op de eerste lastige stroken van de klim, waarna Mathias Vacek (Lidl-Trek) overnam. De jongeling van Lidl-Trek hield het tempo hoog, maar hij – noch iemand anders – gaf er echt een klap op.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Küng gaat solo
Zo kwamen we met nog altijd vijftien à twintig renners over de top. Daarbij onder meer Philipsen, meerdere UAE-renners en Van Aert, die op het vlakke een uitvalspoging deed. Tim van Dijke schoof mee, maar de Nederlander nam niet over. Het viel stil, waarna Jorgenson en Wellens tevergeefs een poging deden. Zou het dan op de Bosberg gebeuren? Nee. Vacek zette weliswaar weer druk, maar een gat slaan lukte niet. De eerste die wél een kloof wist te creëren – pas na de Bosberg – was Stefan Küng. De Zwitser probeerde het solo.

Matteo Trentin probeerde in zijn eentje over te steken, maar kwam er niet bij. Jorgenson dichtte de bres naar de Italiaan. Küng pakte ondertussen echter meer tijd op de groep met achtervolgers, die behoorlijk groeide. Onder meer de geloste Pidcock kon weer terugkeren. Zo bestond het peloton plots weer uit zo’n vijftig renners. Visma | Lease a Bike besloot het initiatief om Van Aert voor de zege te kunnen laten sprinten. Maar dan moest eerst nog wel de zeventien seconden naar Küng gedicht worden.

Sprint met grote groep
Dat lukte, net voor het ingaan van de slotkilometer. Het betekende dat we een sprint zouden krijgen in Ninove. De mannen van INEOS Grenadiers hadden de leiding na de laatste flauwe bocht, maar van achteruit kwamen nog meerdere snelle mannen. Zo zetten Jasper Philipsen en Paul Magnier hun sprint in. Maar het was iemand anders die over de snelste benen bleek te beschikken: Søren Wærenskjold knalde naar de zege. Magnier strandde op de tweede plaats, Philipsen moest genoegen nemen met de derde plaats. Van Aert kwam niet verder dan een elfde plaats.

Shirt for ODRC EENDAG
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.