Sosa zegeviert in eerste bergrit l’Avenir na fotofinish met McNulty
foto: Twitter Tour de l'Avenir
donderdag 23 augustus 2018 om 18:19

Sosa zegeviert in eerste bergrit l’Avenir na fotofinish met McNulty

De zevende etappe in de Ronde van de Toekomst 2018 is gewonnen door Iván Ramiro Sosa. De 20-jarige Colombiaan leek aanvankelijk naast de dagzege te grijpen. Na een fotofinish bleek hij echter toch zijn wiel eerder over de meet te hebben gedrukt dan Brandon McNulty uit de Verenigde Staten. De 19-jarige Sloveen Tadej Pogačar werd derde en is de nieuwe leider.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Vuurwerk in ultrakorte bergrit
Slechts 35,9 kilometer scheidden startplaats Moutiers en de finish in Méribe van elkaar. De organisatie van de Tour de l’Avenir pakte uit met een ultrakorte bergrit. Vrijwel alle coureurs zaten daardoor vooraf op de rollers. Vanuit de start moesten de beloften direct klimmen, waardoor de achterdeur in het peloton meteen wagenwijd openstond. De eerste serieuze aanval van de dag kwam op naam van onze landgenoot Ide Schelling. De bolletjestruidrager hield zijn inspanning vol tot op de top, waardoor hij de bergpunten op de eerste klim van de dag pakte. Achter hem controleerden Colombia en Denemarken het peloton.

Favorieten bestoken elkaar op slotklim
Aan de voet van de laatste kilometer was Schelling teruggepakt en maakten vier Colombiaanse ploegmakkers van Sosa het tempo. Het peloton – of wat daar nog van over was – werd in een korte tijd rap uitgedund. Geletruidrager Alan Riou was een van de eerste renners die moest passen. Iets verderop gingen ook Alessandro Covi, LottoNL-Jumbo-aanwinst Jonas Vingegaard, SEG Racing Academy-klimmer Stephen Williams en onze landgenoot Kevin Inkelaar op de rekker. Op vier kilometer van de top sprongen Sosa, McNulty en Pogačar vervolgens weg uit de eerste groep. Het kostte onder andere Marc Hirschi de kop.

Drietal vecht om dagzege
Het ging Sosa echter niet snel genoeg. De rasklimmer – naar verluidt komend seizoen in dienst van Trek-Segafredo – plaatste op drie kilometer voor de aankomst een nieuwe demarrage. Zijn Amerikaanse en Sloveense kornuit moesten aanvankelijk een antwoord schuldig blijven, maar zij keerde even later op eigen kracht weer terug bij de Colombiaan. Het verschil met de achtervolgende groep – met onder meer favorieten Alejandro Osorio, Aleksandr Vlasov, João Almeida én onze piepjonge landgenoot Thymen Arensman – bleef echter beperkt.

Fotofinish
Desondanks bleven de drie vooruit, waarna ze sprintten om de dagzege. McNulty was in de waan te winnen, maar hij trok zijn zegegebaar snel terug. Na bestudering van de fotofinish werd het voorgevoel van de Amerikaan bevestigt: niet hij, maar Sosa kwam als eerste over de meet. Kort na het leidende trio werd Fernando Barcelo (Spanje) vierde. De pas 18-jarige Arensman werd in het nabijzijn van prof Edward Dunbar heel knap achtste, op slechts achttien seconden van Sosa. De Nederlander rukt daardoor op naar plek drie in het klassement, op twaalf tellen van nieuwe leider Pogačar.

Verliezers van de dag
Net buiten de top-10 werden de verschillen rap groter. Almeida moest al een kleine halve minuut prijsgeven, terwijl ook Hirschi, Jonas Gregaard Wilsly (beiden +1m15s), Robert Stannard (+1m21s), Harm Vanhoucke (+1m23s) en Tobias Foss (+1m28s) achter hun oren zullen krabben. De klassementsaspiraties van de jonge Andreas Leknessund (+3m11s), Inkelaar (+4m13s), Williams (+6m40s), Vingegaard (+7m14s) en Covi (+7m35s) kunnen in ieder geval in de prullenbak. Zij kregen een behoorlijke klap te verwerken en lijken zich vanaf nu op dagzeges te moeten richten.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2018 18:35
Als deze uitslag klopt: https://www.directvelo.com/actualite/68783/tour-de-l-avenir-et-7-ivan-sosa-1er dan is niet Inkelaar maar Arensman de beste Nederlander bergop vandaag (zou zelfs derde worden in het klassement). ken hem eerlijk gezegd nog niet zo goed, ook pas 18 jaar oud.
  23 augustus 2018 18:38
  Is eigenlijk een veldrijder. Nooit geweten dat die kon klimmen.
  23 augustus 2018 18:42
  Als die uitslag klopt, zou Sosa nog niet eens de top-10 van het AK halen. Dan moeten de verschillen relatief klein geweest zijn na deze ultrakorte etappe.
  23 augustus 2018 18:44
  @xistnc: Sosa stond al op een dikke 3 minuten achterstand, voornamelijk door de ploegentijdrit.
23 augustus 2018 18:42
De namen van de top drie gaan we de komende jaren veelvuldig horen!
  23 augustus 2018 18:59
  Dat verwacht ik ook, zijn wel de drie grootste klassementstalenten bij de huidige beloftes. (Al rijden de eerste twee al PCT)

  Pogacar hoop ik wel dat hij niet geremd wordt in zijn ontwikkeling bij UAE. Toch teveel talenten die zich niet echt verder ontwikkelen daar.
23 augustus 2018 19:27
Hoe lang bestaat uae al? Lijkt me te kort om te concluderen. Of bedoel je lampre?
23 augustus 2018 19:35
Oef, die finishfoto is wel pijnlijk.
23 augustus 2018 19:49
Mooie kennismaking met Arensman; de jongste van dit veld. Ik zie bij de junioren ook goede uitslagen staan in koersen die redelijk op klimvermogen lijken te wijzen. Hebben we hier na Oomen 'eindelijk' weer een nieuwe echt goede klimmer te pakken?
23 augustus 2018 19:59
@vlek
Ja, dat lijkt er sterk op. Die Deen van TLJ doet 't niet zo goed.
Jammer dat McNulty nog langer bij zijn ploeg wil blijven.
  23 augustus 2018 20:05
  Vingegaard is toch ook nog niet zo lang geleden geblesseerd geweest?
23 augustus 2018 20:21
Ziet uitslag van vandaag.

Denkt "Arm België"

Hoe die Mertens ooit 3de is kunnen worden in de Ronde De l'Isard is me nog altijd een raadsel.
  23 augustus 2018 20:58
  Ach, 'jullie' hebben de nieuwe Merckx die de komende jaren alles kapot gaat rijden, dus dat komt goed.

  Misschien heeft die Mertens tijd gepakt op een onbewaakt moment? Net als destijds die Yannick Eijssen, klimtalent die voor geen meter bleek te kunnen klimmen.
23 augustus 2018 20:32
Iemand wat meer informatie over Arensman? Ploeg? Andere uitslagen?
  23 augustus 2018 20:56
  SEG Cycling.
  Oa 3e in Parijs Roubaix u23. Is eigenlijk meer een klassiek type. Niemand (tenminste ik niet) wist dat hij dit in zich had. Benieuwd of hij dit ook de rest vd ronde kan
  23 augustus 2018 21:00
  Ik denk dan ook niet dat je nu al kunt spreken van een type renner... net zulke goede uitslagen behaald in rondes als in eendagskoersen.
23 augustus 2018 20:52
Ai, zonde dat McNulty hier niet wint. Juichen en vervolgens tweede worden is altijd lullig, maar hij staat nu wel in een goede positie om hier te winnen. Hopelijk kan hij de komende dagen Sosa op afstand houden en nog ergens tijd pakken op Pogacar.
23 augustus 2018 21:20
Heeft iemand een idee waarom Jarno Mobach hier als een toerist meerijdt?
23 augustus 2018 21:23
Het grootste klimtalent is, without a shadow of a doubt, Ivan Sosa. Die gaat Pogacar en McNulty er nog op leggen de komende dagen.
23 augustus 2018 22:24
Arensman maakt als eerstejaars belofte al het hele jaar een geweldige indruk in bijna alle soorten koersen die hij rijd, en nu blijkbaar ook bergop.

Moet een bizarre rit zijn geweest... nog geen 40 kilometer waarvan het merendeel bergop.

Vele klassementsrenners al reeds uit het klassement gevallen, wat een slachting

Om te reageren moet je ingelogd zijn.