Soudal Quick-Step bouwt aan middenveld voor voorjaarsklassiekers 2025 in Guangxi
Video Het klassieke voorjaar voor Soudal Quick-Step was er in 2024 eentje waarin de ploeg voor het eerst sinds lang geen enkele grote afspraak naar haar hand wist te zetten. De ploeg beseft dat het in een transitieperiode zit, maar maakt van die tijd wel gebruik om jonge talenten uit de eigen opleidingsploeg te laten doorstromen en doorbreken. Neoprofs Warre Vangheluwe (23) en Pepijn Reinderink (22) zijn misschien nog de beste voorbeelden, zij maakten afgelopen week indruk in de Tour of Guangxi.
Ploegleider Tom Steels ziet het vanuit China allemaal graag gebeuren. Met Vangheluwe won hij de groepssprint in de tweede etappe, terwijl Reinderink zich tot twee keer toe in de kijker reed met een lange vlucht. “Het is hier heel plezant, en we zitten met een mengeling van karakters. Iedereen die mee naar hier komt, is redelijk avontuurlijk aangelegd. Voor de meesten wordt het de eerste keer in China en iedereen is echt nog gemotiveerd.”
“Ze moeten blijven groeien”
Vangheluwe kon zijn verbazing niet onderdrukken toen hij plots de sprint won, en dat begrijpt Steels ook wel. “Dat Warre een fantastische renner is, wisten we al. Maar hier een massasprint winnen en vooral dan de manier waarop, is een verrassing. Wat maakt dat hij ook in dat onderdeel stappen vooruit kan zetten en ook meer en meer in die richting kan gaan. Daarom niet altijd als eerste sprinter. Maar als een lead-out kan hij stap voor stap beginnen groeien.”
-
Lees ook Warre Vangheluwe over 'ongelooflijke' sprintzege in China: "Mijn toekomst ziet er goed uit"
Wat kan Steels als ex-topsprinter zijn poulain daarin bijbrengen? “Iedere keer dat ik met hem naar een wedstrijd kan kijken, doe ik dat. De kleine dingen bijschaven. Maar ik moet eerlijk zeggen dat je die dingen vooral op de fiets moet leren. Je kan wel bepaalde dingen bijsturen, mar vooral als het mis gaat. Maar sprinten is vooral intuïtie en dat moet je hen ook wel bijbrengen. Dat niet alles gestuurd kan worden vanuit de wagen of de meeting, maar dat je zelf jouw ervaring moet opdoen. Dan moet je onthouden wat er mis is gegaan, maar vooral ook wat er goed is gegaan.”
“Het belangrijkste proces dat renners moeten doormaken, is dat je ziet dat ze beter zijn aan het einde van het seizoen ten opzichte van het begin. Ik denk dat zeker Warre die stap gezet heeft. Hij was in het begin wat zoekende, misschien met iets te veel ambitie overgekomen. Meer uit onwetendheid dan uit arrogantie, want dat is hij zeker niet. En dan stap voor stap gevoeld dat de stap van de beloften naar de profs vrij groot is, maar hij is gegroeid. Hij zal nog veel bijleren, maar hij gaat zeker de goede richting uit.”
Datzelfde geldt, wat Steels betreft, voor voormalig Nederlands beloftekampioen Reinderink. Die kon voorlopig geen topresultaten neerzetten, maar was daarom niet minder sterk. “Pepijn is absoluut goed meegevallen. Hij is toch wel onderschat geweest bij de beloften. Ik heb hem dingen zien doen bij de profs die toch meer dan behoorlijk zijn. Hij is iemand die heel veel karakter toont, hard voor zichzelf is. Maar ook iemand die je in de wedstrijden niet zomaar opzij zet. Dat is ook belangrijk. Je moet je weg vinden in het profpeloton en hij doet dat op een goede manier. Pepijn heeft een hele mooie toekomst als prof.”
“Als een voetbalploeg”
Steels ziet het graag gebeuren dat de twee in China veel ervaring kunnen opdoen. Want allebei komen ze voor in de plannen voor de klassiekerploeg van Soudal Quick-Step, die momenteel een beetje in opbouw lijkt. Voormalig Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe en Gianni Moscon vertrekken, en aan de inkomende zijde komen onder andere Maximilian Schachmann, Ethan Hayter, Dries Van Gestel en Pascal Eenkhoorn de kern versterken. Daarnaast moeten de youngsters stappen blijven zetten.
“Vergelijk het met een voetbalploeg. Je moet het bekijken als een teamsport”, vindt Steels. “Je hebt goede verdedigers nodig, en spitsen die het kunnen afwerken. Maar een heel goed middenveld is bij de profs heel belangrijk, het bepaalt tegenwoordig heel veel in een ploeg. Het bepaalt of je tactisch kunt rijden of niet. Je mannen die een wedstrijd moeten verdedigen, moeten tegenwoordig van een hoge kwaliteit zijn. Zodat als je een wedstrijd in handen wil nemen, je dat ook wel kan. Resultaat is één ding, maar als ploeg kijk je ook naar andere dingen.”
Steels denkt dat juist Reinderink en Vangheluwe bij uitstek mannen voor het middenveld van de klassiekerploeg in 2025 worden. “Maar ze gaan ook hun eigen wedstrijden hebben. Warre heeft zijn wedstrijden al gewonnen, Pepijn gaat zeker zijn wedstrijden nog winnen. Ze hebben zeker die kwaliteiten, maar zodra je met die uitgesproken kopman zit, zijn zij degene die de kansen van de kopman gaan verhogen door dingen te verdedigen. Anderzijds hebben ze het zeker in zich om zelf wedstrijden te winnen.”
Ik miskeek me erop omdat er hier op Wielerflits.be bijna nooit reacties geplaatst worden en je dus ook nergens meteen het icoontje voor reacties zag staan.
Blijkbaar zijn ons Belgen niet zo geneigd om op alles en iedereen reactie te geven, ikzelf trouwens ook niet, maar......
Maar toen ik op Wielerflits. nl ging lezen wat jullie aan info en artikels hadden (altijd nuttig die bijkomende info voor het invullen van allerlei polls en pronos') las ik in sommige reacties (teveel) een hoop onzin en beschuldigingen tegenover Belgische ploegen en renner (ster) s en ook op jullie artikels/inhoud/titels.
Blijkbaar zitten onder de Nederlandse "wielersupporters" er ook een hoop gefrustreerde tussen omdat tegenwoordig ook eens een Belgische renster (Lotte) een koers kan winnen, meermaals wereldkampioen worden, en zelfs aan de top staat van het UCI/PCS klassement.
En ook een renner (Remco) welke meermaals wereldkampioen werd.
Komt wellicht ook omdat de Nederlanders een lange tijd van hoogconjunctuur hadden in het wielrennen en ze nu " die Belgskes" voelen komen.
Nog een geluk dat Jullie Mathieu Van Der Poel de eer van de Nederlanders hoog houdt en jullie een pak Nederlandse rensters hebben (oude en nieuwe generatie) die voor leuke wielerwedstrijden zorgen.
Onze nieuwe generatie rensters komt er ook nog aan binnen 10 à15 jaar gedreven door de successen van Lotte en andere Justine's & Margot's.
Ik versta dus meteen ook jullie tegenreactie op de vele negatieve reacties van enkele onverlaten op jullie artikels.
Dat deze onverlaten ipv afbrekende kritiek te geven ,zelf eens proberen een aardig stukje te plaatsen hier (mogelijkheden zat hiertoe) en dat ze deze een goeie titel geven om objectief en constructief hun ei kwijt te kunnen. Dan pas zullen ze respect verdienen.
Voor de klassiekers lijkt Merlier nu de echte kopman, al moeten we die in RVV en E3 niet helemaal vooraan verwachten. Verder hoop ik dat QS lekker gaat aanvallen met Lampaert, Van Gestel, Eenkhoorn, Pedersen en Vangheluwe.