Soudal Quick-Step heerst in Gullegem Koerse: Martin Svrcek wint, voor ploegmaat Yves Lampaert
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 28 mei 2024 om 17:59

Soudal Quick-Step heerst in Gullegem Koerse: Martin Svrcek wint, voor ploegmaat Yves Lampaert

Martin Svrček heeft Gullegem Koerse 2024 op zijn naam geschreven. De Slowaak van Soudal Quick-Step kwam na een zware editie van de bekendste kermiskoers van België als eerste over de finish, vlak voor zijn ploeggenoot Yves Lampaert. Svrček is de eerste Slowaak op de erelijst van Gullegem Koerse.

Naar goede gewoonte stond op de laatste dinsdag van mei Gullegem Koerse op het programma. Dit is een van de weinige kermiskoersen voor profrenners die er nog in Vlaanderen zijn overgebleven, maar wel eentje die altijd een spectaculair deelnemersveld garandeert. Zo kon de organisatie dit keer uitpakken met de aanwezigheid van onder meer Oliver Naesen, ‘local hero’ Yves Lampaert, titelverdediger Warre Vangheluwe, Lionel Taminiaux, Tim Declercq en Julien Vermote.

Het klassieke parcours was gewijzigd ten opzichte van de andere jaren. De renners moesten vandaag in totaal 17 ronden van 10,4 kilometer afwerken, goed voor een totaal van 176,8 kilometer. De start en aankomst lagen ter hoogte van Café ’t Katje in de Gullegemse Schuttershoflaan. Daar werden de renners om 14.00 uur – in regenachtige omstandigheden – op gang geschoten.

Kopgroep van vijf, met drie Belgen
Vijf renners lieten zich niet afschrikken door het mindere weer en kozen al vroeg voor het ruime sop. Het peloton liet begaan en zo konden landgenoten Thomas Joseph, Kenay De Moyer en Ayco Bastiaens, de Nederlander Max Kroonen en de Australiër Jensen Plowright een mooie voorsprong bijeen fietsen. Het verschil liep op tot meer dan drie minuten, maar dit was voor het peloton ook meteen het sein om de gashendel wat meer open te draaien.

Maar van een goed georganiseerde achtervolging op de vijf koplopers was geen sprake, aangezien een groepje – met daarin titelverdediger Vangheluwe – zich probeerde af te scheiden. Deze groep werd al vrij snel weer ingerekend, maar daarna ontstond er een nieuwe achtervolgende groep van een twintigtal renners, met daarbij onder meer Declercq, Lampaert, Vermote en Oliver Naesen. De vaart bij de achtervolgers zat er snel goed in, maar het bijhalen van de koplopers bleek geen sinecure.

Achtervolgers komen steeds dichter
In de kopgroep was het kaf inmiddels van het koren gescheiden. Plowright, Kroonen en Joseph bleken over de sterkste benen te beschikken en bleven vooraan over. Deze drie renners zagen hun voorsprong op de achtervolgende groep wel steeds kleiner worden, maar begonnen nog wel met een voorgift van een halve minuut aan de laatste veertig kilometer. En het peloton? Dat had inmiddels wel de strijdbijl begraven en volgde nog altijd op drie minuten.

De drie overgebleven koplopers leken een vogel voor de spreekwoordelijke kat, maar toch liet de samensmelting bijzonder lang op zich wachten. Kroonen, Joseph en Plowright wisten hun huid duur te verkopen, waardoor de achtervolgers ook een tandje moesten bijsteken. Deze versnelling bleek de koplopers te machtig en dus kregen we op goed twintig kilometer van de finish eindelijk de hergroepering. Alleen: door de versnelling was de achtervolgende groep wel stevig gedecimeerd.

Nog zes kanshebbers
Bij het ingaan van de laatste ronde van tien kilometer kwamen zes renners nog in aanmerking voor de overwinning: Vermote, Taminiaux, Lampaert, Martin Svrček, Naesen en de bijzonder sterke Plowright. Die laatste wist – in tegenstelling tot zijn medevluchters van het eerste uur Kroonen en Joseph – zijn wagonnetje nog aan te haken. De Australiër moest met nog vier kilometer te gaan echter lijdzaam toezien hoe Svrček wist weg te rijden uit de groep.

De Slowaak had duidelijk niet veel jus meer in de benen en wist dan ook niet echt weg te rijden van zijn achtervolgers, maar door het stoorwerk van zijn ploegmaat Lampaert wist Svrček het wel af te ronden in Gullegem. Lampaert maakte het feestje van Soudal Quick-Step compleet door naar de tweede plaats te sprinten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.