Spaans dopinglab helpt renners pakkans verkleinen
maandag 21 juli 2008 om 20:49

Spaans dopinglab helpt renners pakkans verkleinen

Het gaat om een laboratorium in Extremadura, dat de afgelopen dagen e-mails verzond naar ploegen als Gerolsteiner, CSC, Columbia en Milram. Dit meldt de Duitse zender ARD.

In de e-mails wordt uit de doeken gedaan hoe het laboratorium de ploegen kan helpen om zoveel mogelijk doping te gebruiken zonder gepakt te worden. Door urineanalyses kan het steroïdeprofiel van renners duidelijk worden gemaakt. Dit betekent dat het lab precies weet wanneer een renner met een dopingkuur moeten stoppen om niet gepakt te worden.

Ook kan de testosteron-epitestosteron verhouding van elke renner bepaald worden, ook om de renners precies te kunnen vertellen wat wanneer genomen kan worden om niet tegen de lamp te lopen.

Met deze resultaten confronteerde de ARD Hans Geyer van het Centrum voor Preventief Dopingonderzoek in het Duitse Keulen. “We vermoeden al langer dat er ergens in Europa laboratoria zijn die sporters helpen om niet positief te testen. Het zijn labo’s die buiten het controlesysteem vallen.”

David Howmann van de WADA geeft aan dat deze analyses alleen uitgevoerd mogen worden in door de WADA aangewezen laboratoria. Het centrum in Extremadura heeft deze accreditatie niet. “De praktijken die de ARD aanhaalt zijn zorgwekkend. Het WADA zal de informatie overmaken aan het Spaanse gerecht.”

Volgens de ARD is de drijvende kracht achter dit geheel de Spaanse dokter Marcos Maynar Marino. Deze man heeft al een zeer besmeurde naam door zijn verleden.

In 2004 werd hij i.v.m. een grootschalige anti-dopingactie door de Spaanse politie gearresteerd, maar al snel weer vrijgelaten. In zijn woning waren verboden middelen gevonden, maar hij zou deze voor ‘wetenschappelijke doeleinden’ hebben gebruikt.

Hij bleek hier niet van geleerd te hebben. We gaan maar een klein stukje terug in het verleden, 11 mei 2008 om precies te zijn. Dan overlijdt de Portugese renner Bruno Neves aan een hartaanval, terwijl hij naar het ziekenhuis wordt vervoerd om ha een val aan zijn verwondingen te worden geholpen.

Zijn dood was het begin van weer een flinke dopingrel. Want de politie vertrouwt het zaakje niet, en valt het hoofdkwartier van de ploeg La-MSS Maia, waar Neves voor reed, binnen. In o.a. de ploegbus vinden ze materialen om bloedtransfusies uit te voeren, EPO, groeihormonen, spuiten en dergelijke.

Vier renners en vier stafleden van het team worden geschorst door de Portugese wielerbond, waaronder de directeur, de masseur en de dokter, dezelfde Marcos Maynar Marino. Het onderzoek is nog steeds niet afgesloten, maar Marino heeft dus al een andere inkomstenbron gevonden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.