Spaanse belofte Errazkin houdt rekening met korte schorsing
foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018
zondag 9 december 2018 om 08:45

Spaanse belofte Errazkin houdt rekening met korte schorsing

Xuban Errazkin heeft aan Marca laten weten rekening te houden met een korte schorsing. Eerder werd bekend dat de beloftevolle klimmer tóch voorlopig is geschorst door het Spaans anti-dopingbureau AEPSAD, nadat hij in augustus positief testte op het middel Terbutaline.

De 22-jarige renner heeft zich inmiddels verantwoord bij het Portugees anti-dopingtribunaal ADOP. Dit tribunaal zal – eenmaal het onderzoek is afgerond – zijn bevindingen sturen naar het AEPSAD, dat vervolgens moet bepalen of Errazkin inderdaad in aanmerking komt voor een schorsing.

Errazkin verwacht binnen vier maanden een definitieve uitspraak van het AEPSAD. De Spanjaard houdt echter al rekening met een korte schorsing, aangezien hij geen TUE had aangevraagd om het middel tegen astma te gebruiken. “Ik wist niet dat dit nodig was”, herhaalt Errazkin.

“Mijn zaak is identiek aan die van Simon Yates”
“Mijn arts adviseerde me om op bloedhete dagen geen Ventolin te gebruiken, maar Terbutaline”, zo laat hij weten. Voor het gebruik van Ventolin is geen TUE nodig, mits de renner onder de toegestane limiet van 1000 nanogram per milliliter blijft. Tijdens de GP Abimota – waar Errazkin zijn positieve plasje inleverde – was het bij momenten 42 graden.

“Ik vergelijk mijn zaak dan ook met die van Simon Yates, die dezelfde fout maakte. Het is zelfs een identieke situatie. Hij kreeg uiteindelijk een schorsing van vier maanden, waarvan hij er twee moest uitzitten”, aldus Errazkin, die al de nodige imagoschade heeft opgelopen. “Mijn naam is nu besmeurd. Gelukkig blijft mijn werkgever Vito Feirense-Blackjack me ondanks alles steunen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.