Spaanse wielerfederatie komt met regelmatigheidsklassement
foto: Cor Vos
donderdag 31 januari 2019 om 14:46

Spaanse wielerfederatie komt met regelmatigheidsklassement

In Frankrijk en Italië strijden wielerploegen al jarenlang om de Coupe de France én de Ciclismo Cup. Vanaf dit seizoen heeft ook Spanje zijn eigen regelmatigheidsklassement: de Copa de España. Een serie van in totaal 19 wedstrijden. “Een belangrijke stap”, zo klinkt uit het vanuit de Spaanse wielerfederatie. 

Jarenlang werd er in Spanje geopperd om een eigen klassement in het leven te roepen, in de hoop het nationale wielrennen een boost te geven. Het bleef aanvankelijk bij het uitwisselen van gedachten, tót dit jaar. De Spaanse wielerfederatie RFEC én de Spaanse professionele wielerraad CCP slaan namelijk de handen in elkaar.  

Verschillende soorten wedstrijden
Die laatste instantie zal instaan voor de (daadwerkelijke) organisatie van de Copa de España. De RFEC heeft als federatie dan weer als taak om toezicht te houden. Het klassement zal qua opzet nog het meest lijken op die van de Ciclismo Cup. Dit betekent dat de Copa de España bestaat uit zowel eendagskoersen als etappewedstrijden.  

“Binnen het vrouwenwielrennen en het veldrijden bestond er al een dergelijk regelmatigheidsklassement, maar nog niet bij de mannen”, aldus José Luis López Cerrón, de voorzitter van de RFEC. “We zijn blij dat veel organisatoren zich hebben aangesloten”, zo vertelt hij aan Cyclingnews 

Alejandro Valverde zou vorig jaar de Copa de España hebben gewonnen – foto: Cor Vos

Vuelta-wildcard(?) 
López Cerrón geeft toe: er moet nog veel worden uitgewerkt. “We hebben ons gebaseerd op de Belgische, Franse en Italiaanse klassementen, maar wellicht moeten we in de toekomst nog enkele dingen aanpassen.” Zo vraagt men zich af of de winnaar van de Copa de España, automatisch een wildcard moet krijgen voor de Vuelta a España. Dit is wel het geval in Italië: de winnende ploeg verzekert zich van een Giro-wildcard.  

Gelijk aantal punten
Enkele dingen zijn al wél uitgewerkt. Zo moet de (individuele) winnaar van de Copa de España de Spaanse nationaliteit hebben, of uitkomen voor een Spaanse ploeg. Daarnaast zal de organisatie werken met een vast puntenaantal. ” Om het zo eerlijk mogelijk te maken”, aldus López Cerrón.

“Je hebt bijvoorbeeld continentale ploegen: die zijn niet welkom in de Vuelta a España. Het zou oneerlijk zijn, mochten we in die koers dubbele punten uitreiken.” Tot slot zal de Copa de España ook de beste U23-renner in het zonnetje zetten, aangezien de CCP een belofteklassement zal bijhouden.

Slechts drie van de 22 Spaanse profkoersen maken (nog) geen onderdeel uit van de Copa de España: de Clásica de Almeira, de Vuelta a Murcia én de Ruta del Sol. “Dat is vreemd, maar wellicht willen ze in de toekomst wél onderdeel uitmaken van het klassement”, aldus López Cerrón.

Wedstrijden flag-es Copa de España 2019
flag-es Trofeo Ses Salines (31 januari)
flag-es Trofeo Andratx-Lloseta (1 februari)
flag-es Trofeo de Tramuntana (2 februari)
flag-es Trofeo Palma (3 februari)
flag-es Volta a la Comunitat Valenciana (6-10 februari)
flag-es Volta Ciclista a Catalunya (25-31 maart)
flag-es Gran Premio Miguel Induraín (6 april)
flag-es Vuelta Ciclista a La Rioja (7 april)
flag-es Vuelta al Pais Vasco (8-13 april)
flag-es Klasika Primavera (14 april)
flag-es Vuelta a Castilla y Leon (26-28 april)
flag-es Vuelta Asturias (3-5 mei)
flag-es Vuelta Ciclista Comunidad de Madrid (9-12 mei)
flag-es Vuelta Aragón (17-19 mei)
flag-es Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika (25 juli)
flag-es Circuito de Getxo (31 juli)
flag-es Clásica San Sebastián (3 augustus)
flag-es Vuelta a Burgos (13-17 augustus)
flag-es Vuelta a España (24 augustus-15 september)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.