Spekenbrink met sneer naar ASO: “Giro bewijst hoe het moet”

dinsdag 18 december 2018 om 10:06
Spekenbrink met sneer naar ASO: “Giro bewijst hoe het moet”

foto: Marcel Koch

Iwan Spekenbrink, teammanager van Team Sunweb, heeft in een interview met Cyclingnews kritiek geuit op de organisatie van de Tour de France. Dat de drieweekse koers door Frankrijk vaak lang saai is, komt door het parcours dat de organisatie ASO samenstelt. “RCS Sport heeft dat in de Giro d’Italia beter voor elkaar. Het is bewezen dat in die wedstrijd de beste klimmers vroeger tijd proberen te winnen”, stelt Spekenbrink.

“In de Tour zie je dat de wedstrijd urenlang op slot zit. Niemand wil tijd verliezen, dus blijven ze wachten tot het einde”, concludeert de 42-jarige voorzitter van de AIGCP. “Het heeft niets te maken met vermogensmeters of teams die de koers controleren: het heeft te maken met iedereen die tot het einde blijft wachten.” De hoofdreden daarvoor is volgens Spekenbrink te wijten aan het samengestelde parcours. “Je hebt een betere balans nodig. Je hebt zware bergen nodig en veeleisende tijdritten om de wedstrijd mee te openen. Op het moment dat je een variatie hebt aan disciplines, krijg je een meer open race.”

RCS Sport heeft al jaren een succesvolle visie, merkt Spekenbrink. “Je ziet duidelijk dat de Giro, met hun liefde en passie voor het fietsen, zich concentreert op dingen die ze wel kunnen beïnvloeden. Ze zijn altijd op zoek naar een perfecte balans. Ze ontwerpen het parcours met een afwisseling in bergen en tijdritten”, zegt de baas van de ploeg van Tom Dumoulin. De Limburger maakte dit weekend bekend zich in 2019 te willen focussen op de Giro, een ronde die hij in 2017 won. Dumoulin won die ronde niet door wat hij leerde in de Tour. “Door het verschil in parcours, helpt de manier van koersen in de Tour je niet om de Giro te winnen”, geeft de ploegmanager stellig mee.

Tijdens de ploegpresentatie van de Tour 2019 pleitte Spekenbrink al voor meer tijdritkilometers. “Het is een mooi parcours, maar ik pleit toch voor meer tijdritkilometers. Dan moeten renners namelijk wel aanvallen”, vertelde hij destijds voor de camera van WielerFlits.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.