Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

maandag 30 juli 2018 om 08:17
Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

Ploegmanager Iwan Spekenbrink is zeer te spreken over de prestaties van zijn Sunweb tijdens de afgelopen Tour. “Ik weet hoeveel energie we dit jaar in de Giro hebben gestopt, dat was ons hoofddoel. Dat we nu toch zo goed gereden hebben in de Tour, heeft me heel positief verrast en geeft veel perspectief voor de toekomst”, zegt de Nederlander tegenover NU.nl.

Dat Tom Dumoulin na zijn hoofddoel (Giro d’Italia, red.) nog zo sterk was in  La Grande Boucle stemt Spekenbrink hoopvol. “Het zou volgend jaar nog een stukje beter moeten gaan als we ons met Tom en de hele ploeg op de Tour gaan richten”, is de baas van de wielerploeg strijdvaardig.  “Wij zoeken het moment dat Tom en de ploeg er klaar voor zijn om zich met alle krachten op de Tour te focussen. Na deze tweede plek kunnen we zeggen dat dit moment heel dichtbij is. En ik geloof dat we dan een heel sterk blok hebben staan voor de Tour.”

Met de kritiek op de ondersteuning van zijn kopman kan Spekenbrink weinig. “We hebben al een keer een grote ronde gewonnen”, pareert hij de criticasters op de gebrekkige ondersteuning van Dumoulin. “En we zijn nu twee keer tweede geworden. Ik vind dat we de ploeg een groot compliment moeten geven voor deze Tour. We hebben Tom altijd goed beschermd en in de tweede Alpenrit hebben we het verschil gemaakt, doordat Sören Kragh Andersen in de afdaling Tom aan een gat hielp.”

Spekenbrink is erg trots op wat zijn team dit jaar heeft neergezet tijdens het grootste wielerevenement van het jaar en kijkt dan ook vol verwachting uit naar volgend jaar. “Sky had de Tour-winnaar al in huis, wij bouwen daarnaartoe”, aldus Spekenbrink. “Er is een heel goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour gaan richten. Stel je voor dat Tom nog wat beter gaat worden, dan hebben we heel goede hoop voor 2019. Want het verschil met Thomas was deze Tour al niet groot”, sluit hij strijdvaardig af.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Boelie76 30 juli 2018 om 08:29

Jammer, de Giro is zoveel mooier en leuker. Sky zat in de tour altijd met 3+ man in de bergen. Ook Jumbo en Movistar zaten vaak met minimaal 3 man. Tom zat bijna altijd alleen in de bergen. Die ondersteuning daar moet echt beter, maar hopelijk laten ze de Giro niet links liggen. Dat zou jammer zijn voor die mooie ronde.

peterwinnen 30 juli 2018 om 08:40

De man heeft volkomen gelijk….volledig richten op Tour betekent ook Oomen en Kelderman daar: Dumoulin, Oomen, Kelderman, Geschke, Kragh Andersen, Matthews….1 van die sterke Australiërs erbij en hooguit 1 nieuwe klimmer erij en klaar ben je. Waarom mensen een hele rits aankopen willen is me volstrekt niet duidelijk.

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 08:48

Hoop wel dat Prudhomme eens wat variatie in z’n parcours stopt. Waarom geen tijdrit in de eerste week, hierdoor dwing je de klimmers tot aanvallen in de bergen.

EddyB1958 30 juli 2018 om 09:10

Dan zou die ploeg er inderdaad een stuk sterker uitzien.
Met Oomen erbij heb je een tweede renner voor top tien,zelfs top vijf.
En misschien kan Vervaecke toch nog de verwachtingen van bij het begin van zijn carrière inlossen.
Dan zou hij bergop van grote waarde kunnen zijn.
En als ze dan nog verstandig rijden, niet zoals bv TLJ vorige vrijdag,toen Geesink,volgens Sporza,bergen werk verzette achter Landa.
Dat was dom,Sky had geel,het was aan hen.
Sky mag niet alleen rustig het tempo bepalen,ze krijgen vaak zelfs nog gratis hulp,als ze in de verdrukking komen.
Remember Astana in de laatste Giro week.
Vierde of vijfde,wat maakt het uit?
In feite was Geesink vrijdag de achtste Sky renner.
Zelfs de twee en derde plaats is men binnen een jaar of wat vergeten.

Davide_Formolo 30 juli 2018 om 09:14

@peter Eens, een goede klimmer erbij lijkt me genoeg. Wellicht dat Poels haalbaar is voor die plek? Dumoulin, Kelderman, Oomen, Geschke, Kragh Andersen, Matthews, Arndt lijken me een prima basis.

Utrecht19 30 juli 2018 om 09:19

@Eddy, volgens mij won lotto vrijdag de etappe. Hoe kan je dan over dom spreken?
On: met de klimmers wat ze nu hebben hoeven ze niet veel erbij te halen maar d ast betekend wel dat ze verder weinig ov erg houden voor bv de giro. Wellicht nog 1 hooguit 2 klimmende knechten erbij. Maar budget technisch zullen dat niet de toppers zijn

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 09:20

Is Caruso geen optie? Kan een berg over, heeft een sterke tijdrit en is niet bang om zich op te offeren.

DemPolS 30 juli 2018 om 09:26

@eddy Gesink heeft vrijdag de halve skyploeg opgeblazen zodat roglic en kruijswijk konden opschuiven en froom naar de 4e plek verwezen. Iedereen beaamde de frisse tactiek dat sky wankelde en nu kom jij als spuit 11 vertellen dat gesink de achtste sky renner was? Kijk je dan niet? Of kijk je niet vaak naar wielrennen? Heb je afgelopen 4 jaar de tour niet gezien? Vreemde redenering maar ieder zijn mening natuurlijk.

assen 30 juli 2018 om 09:29

Van mij hoeft Tom en de hele ploeg zich niet op de Tour te richten. Dat is ook een risico. Verder zijn Vuelta en Giro mooier en leuker om te volgen, in ieder geval voor mij.

Jorik112 30 juli 2018 om 09:32

Caruso heeft al bij bahrain getekend

leegloper 30 juli 2018 om 09:33

@DemPolS,
Het werk van Castroviejo en Rowe zat erop. Gesink reed Poels eraf. De rest zat er nog aan? Hij heeft niet de halve Sky-ploeg opgeblazen, maar wel een net wat hoger tempo gereden en dat was ok, maar het had slimmer gekund.

jp.vanoosterhout 30 juli 2018 om 09:38

@eddy gesink reed op kop voor roglic en kruiswijk,roglic won de etappe en ze stegen allebei een plek en de sky trein brak ook,castroviejo moest al lossen uit het wiel bij gesink !snap jij het wielrennen wel??

RGESINKNR1 30 juli 2018 om 09:43

Met Dumoulin, Kelderman en Oomen hebben ze natuurlijk normaal gesproken 3 man die bij de laatste 20 man moeten zitten. Voeg daar 1 of 2 goede allrounders bij en je komt al een stuk verder. Als dit er dit jaar al was geweest had Tom zelf niet zoveel gaten hoeven te dichten, voeg daar de pech bij de mur aan toe en wie weet wat het was geworden. Al met al diep respect voor hoe hij de Giro en nu de Tour heeft gereden, klasbak!

thepsyck 30 juli 2018 om 09:46

een klimtijdrit zou volgend jaar wel weer eens leuk zijn in het parcours

vevie 30 juli 2018 om 09:46

@assen: ik denk dat de Giro en Vuelta voor de meester wielerliefhebbers die niet alleen in juli kijken de mooiere rondes zijn. Simpelweg omdat er altijd meer strijd is. De Vuelta gaat ook weer mooi worden, aangezien het dit jaar een open wedstrijd lijkt te worden. Geen dominant Sky en genoeg kanshebbers. Wellicht de kans voor iemand van Movistar om toe te slaan, maar op voorhand is er nog geen duidelijke favoriet, denk ik.

krypton 30 juli 2018 om 09:53

@thepsyck
Als dat dan de enige ITT is (want al een TTT) zou ik als Dumoulin zijnde lekker de Giro doen.

Martino87 30 juli 2018 om 09:58

Er wordt ook vergeten dat sunweb wel een sterk team had voor de TTT, daar wonnen ze veel tijd op Jumbo met al zijn sterke klimmers.

Jungle Man 30 juli 2018 om 10:00

Eigenlijk is de Giro zo veel mooier, en m.i. moeilijker om te winnen dan de Tour.
Zou zonde zijn als men de Giro gaat verwaarlozen.
Combinatie Giro / Vuelta voor de overwinning zou ook mooi zijn.
Sowieso eerst de parcoursen afwachten.

gesinkmollema 30 juli 2018 om 10:02

En willen ze dan in de giro en vuelta voor spek en bonen meedoen wat mij wel mooie versterkingen lijken zijn buchmann Patrick konrad bob jungels en wout poels dan kun je naast de tour een deftig team opstellen in de giro en vuelta ook nog een leuk team opstellen weet alleen niet of deze jongens al vastliggen

T80JZ 30 juli 2018 om 10:04

Spekenbrink vergeet te zeggen dat Dumoulin vorig jaar in de Giro de hulp nodig had van Jungels, Mollema en Kruiswijk en dat Dumoulin dit jaar weer de Giro had kunnen/moeten winnen als hij in de etappes 15 en 19 voldoende hulp van een of twee ploeggenoten had gehad.

Tweede worden achter Sky wil niet zeggen dat je ze ook kan verslaan. Volgend jaar zal Froome waarschijnlijk beter in vorm zijn. Hij zal in ieder geval optimaal gemotiveerd zijn om voor de vijfde keer de Tour te winnen. Bernal zal een jaar verder zijn in zijn ontwikkeling. En als Poels ook weer zijn oude vorm haalt, dan zal Sky sterker zijn dat dit jaar.

Waarom blijft iedereen Kelderman noemen? Hij is veel te vaak geblesseerd. Vorig jaar in de Giro gevallen en eruit, dit voorjaar gevallen en het hele voorjaar weg, tijdens het NK gevallen niet in de Tour. Als hij erbij is dan zal dat een enorme steun voor Dumoulin betekenen, maar er is absoluut geen zekerheid dat hij erbij zal zijn. Dat geldt voor iedereen natuurlijk, maar bij hem veel sterk. Dus zal er in ieder geval een sterke klimmer bij moeten komen.

Bovendien heeft Sky vier sterke klimmers, Sunweb als Kelderman erbij is maar drie. Die vier zijn ook nodig. Poels was dit jaar niet in vorm, maar dan zijn er voldoende andere klimmers om dat op te vangen. Een winnende Tourploeg moet een zware bergetappe kunnen controleren, moet een grote aanval kunnen plaatsen indien dat nodig is of een grote aanval van de tegenstanders af kunnen slaan. In al deze gevallen zijn vier heel goede klimmers nodig.

Wielerfan1987 30 juli 2018 om 10:09

Ok, dan kom je dus met:

Dumoulin
Kelderman
Oomen
Andersen
Geschke/Ten Dam
Haga?
Hamilton/Hindley?
???

Jean Dumas 30 juli 2018 om 10:12

2 investeringen in de breedte (wegkapitein plus klimmer/tijdrijder) moet voldoende zijn. wellicht kan TJ van Garderen hier een rol vervullen, of Edward Theuns. Kämna en Hamilton komen eraan. Maar ze missen dit jaar ook Curvers en Preidler.

Stenalic 30 juli 2018 om 10:22

Met alleen Kelderman en Oomeniet kom je er niet. Rest is te matig. Als ik Tom was zou ik ten minste 2 superknechten erbij willen. Naïef gelul van die Spekenbrink.

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 10:24

Wat had je aan Curvers gehad? Niveau moet echt omhoog hoor. Van garderen zou wel een optie zijn, alhoewel je dan wel veel brokkenpiloten in een team hebt.

mschuts 30 juli 2018 om 10:27

@Geit in mijn Kelderman. Vorig jaar in de tour begonnen ze ook met een tijdrit. Heb je weer 3 man van Sky in de top 10. Maakt het voor Sky denk ik alleen maar makkelijker.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.