Spekenbrink over Dumoulin: “Er was geen ruzie, hoe graag mensen dat zouden zien”

zondag 15 december 2019 om 14:24
Spekenbrink over Dumoulin: “Er was geen ruzie, hoe graag mensen dat zouden zien”

foto: Cor Vos (archief)

Iwan Spekenbrink ontkent dat er sprake was van een vechtscheiding tussen kopman Tom Dumoulin en Team Sunweb. De ploegmanager blikt terug op de onrustige transferzomer. “We waren er niet blij mee, maar er is niets kapot. Er was ook geen ruzie, hoe graag mensen dat ook zouden zien”, zegt hij tegen de NOS.

In de zomermaanden stapte de toen geblesseerde Dumoulin naar de ploegleiding van Team Sunweb. Hij wilde weg en later kwam Jumbo-Visma om de hoek kijken. “Je pakt de dialoog op met Tom en dan kom je er gewoon achter dat we elkaar wel uitdagen, dat we heel veel met elkaar hebben bereikt, maar dat het ook zijn sporen heeft nagelaten”, erkent Spekenbrink.

‘Klasse dat Tom het uit durft te spreken’
“Het elastiekje werd steeds verder opgerekt. Zo ging het ook met de knie: eigenlijk accepteren we niet dat we de Tour niet moeten rijden. Maar we gingen het toch proberen”, beschrijft de manager.

“We hebben er alles aan gedaan om maar beter te worden, om maximaal te presteren. En daar heb je ook tegenvallers in. Als je zó intensief leeft en je concludeert op een gegeven moment dat je net even wat minder energie krijgt of niet meer op en top gemotiveerd bent, dan vind ik het eigenlijk klasse dat je dat durft uit te spreken.”

Volgens de NOS zou het contract van Dumoulin voor meer dan een miljoen euro afgekocht zijn. Spekenbrink (“We hebben het meest verstandige gedaan voor iedereen”) en de Limburgse kopman wilden daar geen uitspraken over doen.

‘Minder behoefte aan gezamenlijk succes’
De filosofie van Team Sunweb is alom bekend. Meerdere renners konden hun draai niet vinden binnen de Duits-Nederlandse ploeg, waar het team belangrijker is dan het individu. Ook wordt vaak gesproken over de vele protocollen. “Dat vergt wel ontzettend veel van mensen”, zegt Spekenbrink. “Dat presteren iets van elkaar is. Dat vergt ook een bepaalde ontwikkeling, je moet in staat zijn om succes iets gezamenlijks te laten zijn. Maar er kan een moment komen dat iemand daar wat minder behoefte aan heeft.”

Kopmannen als Marcel Kittel, Warren Barguil en John Degenkolb gingen Dumoulin voor. Ook zij vertrokken. Team Sunweb is niet van plan om de werkwijze te veranderen. “Als mensen heel veel Tourritten winnen, gele truien pakken of zelfs grote rondes winnen, juist door die manier van werken, dan is het heel gek als je die aanpak verandert”, reageert Spekenbrink.

“We beseffen dat onze sport veeleisend is. Je moet lang gemotiveerd blijven om dat te kunnen volhouden. Om succes iets van iedereen te laten zijn. Om open te staan voor nieuwe ideeën. Maar zolang het gaat, zullen wij natuurlijk aan die succesformule vasthouden.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair