Sprintzege André Greipel in Brussels Cycling Classic
zaterdag 6 september 2014 om 16:43

Sprintzege André Greipel in Brussels Cycling Classic

André Greipel

foto: Sirotti

André Greipel heeft de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Belisol won in de Belgische hoofdstad de massasprint. De Duitser klopte Elia Viviani en Arnaud Démare en wint de eendagskoers voor het tweede jaar op rij.

Zes aanvallers
Zes vluchters waagden op de wegen in en rond Brussel een poging om het traditionele scenario van een massasprint te voorkomen. De Belgen Jan Ghyselinck (Wanty-Groupe Gobert) en Tom Dernies (Wallonie-Bruxelles) vormden samen met de Italianen Antonio Parrinello (Androni Giocattoli-Venezuela) en Matteo Rabottini (Neri Sottoli) en de Fransen Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) en Clément Koretzky (Bretagne-Séché Environnement) de vlucht van de dag. De zes reden een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. Tijdens het eerste wedstrijduur werd een afstand van 46 kilometer afgelegd.

Vroege hergroepering
Over de korte, venijnige hellingen kwam het door Omega Pharma-Quick Step aangevoerde peloton steeds dichter bij de koplopers. Met nog meer dan zestig kilometer te gaan volgde er een hergroepering. Na enkele pogingen ontstond er een nieuwe kopgroep met daarin de Deen Lars Ytting Bak (Lotto-Belisol), de Duitser Björn Thurau (Europcar) en de Belg Kenneth Van Bilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise). Even later kwam ook Van Bilsen zijn ploeggenoot Jasper De Buyst aansluiten. Bak probeerde het met nog dertig kilometer te gaan in zijn eentje, maar werd op 21 kilometer van het einde door het peloton ingerekend.

Greipel met dank aan Gallopin
Bij het ingaan van de slotronde probeerde een viertal een massasprint te voorkomen. De Italianen Mauro Finetto (Neri Sottoli) en Luca Wackermann (Lampre-Merida), de Oekraïner Andriy Grivko (Astana Pro Team) en de Belg Sebastien Delfosse (Wallonie-Bruxelles) slaagden daar echter niet in.

Tijdens een finale vol rotondes bepaalden NetApp en FDJ.fr het tempo. Greipel raakte ingesloten, maar slaagde er in het wiel van zijn ploeggenoot Gallopin alsnog in voorop te geraken. In de eindsprint bleef hij Elia Viviani net voor en boekte hij zijn veertiende overwinning van dit seizoen.

Brussels Cycling Classic 2014 (1.HC)
Brussel – Brussel (202km)

1. flag-de André Greipel (Lotto Belisol) in 4u41m02s (43.127 km/u)
2. flag-it Elia Viviani (Cannondale)
3. flag-fr Arnaud Démare (FDJ.fr)
4. flag-be Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Baloise)
5. flag-be Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)
6. flag-gb Andrew Fenn (Omega Pharma-Quick Step)
7. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)
8. flag-de Ralf Matzka (NetApp-Endura)
9. flag-be Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert)
10. flag-fr Julien Simon (Cofidis)
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.